‘HSYK siyasi iktidarın emrine verilmek isteniyor’

Gaziantep Müdafaa Demokrasi ve Hukuk Derneği Başkanı Ömer Kayar, HSYK’nın yapısında yapılacak değişikliğin tamamen siyasi bir karar olarak görüldüğünü söyleyerek, “Bu, siyasi iktidarın, adaletin üzerine tahakküm etmesi sonucunu doğuracaktır.

Google Haberlere Abone ol
‘HSYK siyasi iktidarın emrine verilmek isteniyor’

Gaziantep Müdafaa Demokrasi ve Hukuk Derneği Başkanı Ömer Kayar, HSYK’nın yapısında yapılacak değişikliğin tamamen siyasi bir karar olarak görüldüğünü söyleyerek, “Bu, siyasi iktidarın, adaletin üzerine tahakküm etmesi sonucunu doğuracaktır.” dedi.

HSYK’nın yapısının 2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle değiştiğini hatırlatan Kayar, “Burada yapı köklü şekilde değiştirilmiştir. Öncesinde üyeler, Yargıtay ve Danıştay tarafından seçilirken, değişiklikle, 22 asıl ve 12 yedek üyeli kurulun 7 asıl ve 4 yedek üyesi adlî yargı hâkim ve savcılarınca, 3 asıl ve 2 yedek üyesi idarî yargı hâkim ve savcılarınca seçilmektedir. Böylece kurulda, sadece yüksek mahkemelerin değil, yargının tümünün temsili sağlanmıştır. Bununla da Türkiye için adalet yapısı ile ilgili sıkıntılı durum, AB kriterlerine uyumlu hale gelmiş ve yargının bağımsızlığını güçlendirmiştir.” ifadelerini kullandı. Şimdi ise HSYK’nın tamamen siyasi iktidarın emrine verilmek istendiğini dile getiren Kayar, bunun yargı bağımsızlığı ile çelişeceğini dile getirdi. Kayar, “İktidar partisinin, referandum değişikliği ile getirdiği HSYK değişikliğinin tan tersini savunması ve ‘Yanlış yaptık” demesi inandırıcı olmaktan uzaktır. Bu değişikliğin Yasallaşması durumunda yargı bağımsızlığı Türkiye İçin hayal olacaktır.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar