HSYK 1. Daire Başkanı Okur: İddialar ispatlansın istifa ederim

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur bugün bir gazetede yer alan 'Toplantıya Gelmeyin' başlıklı haberle ilgili açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
HSYK 1. Daire Başkanı Okur: İddialar ispatlansın istifa ederim

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur bugün bir gazetede yer alan 'Toplantıya Gelmeyin' başlıklı haberle ilgili açıklama yaptı. Haberde geçen Whatsapp uygulamasını kullanmadığını belirten Okur, “Herhangi bir üyeye toplantıya katılmayın şeklinde mesaj gönderdiğim veya telkinde bulunduğumun ispatlanması halinde derhal görevimden istifa etmeye hazırım.” açıklamasında bulundu.

'HİÇBİR CEMAAT, GRUP VE SİYASİ PARTİ İÇERİSİNDE OLMADIM'

Yaptığı yazılı açıklamada son zamanlarda yargıyı yıpratmaya yönelik saldırıların bir parçası olarak şahsının da hedef alındığını dile getiren Okur, “24 yıllık meslek hayatım boyunca Anayasa, kanun ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatime göre karar verdim. Hiçbir cemaat, grup ve siyasi parti ile doğrudan ya da dolaylı bağ içerisinde olmadım. Milletimin değerlerine bağlı, dürüst, namuslu, sözüne güvenilen bir insan olmaya özen gösterdim. Binlerce yargı mensubu gibi aklın ve vicdanın öncülüğünde adaletten ayrılmadan görevimi yapmaya çalıştım. Hiçbir zaman gizli hesapların ve gizli işlerin içerisinde yer almadım. Ne paralel ne de hangi adla olursa olsun başka bir illegal yapı ile hareket etmedim. Anayasanın, kanunun, hukukun ve insan haklarının evrensel ilkeleri ışığında görevimi yerine getirdim.” dedi.

'KENDİM KATILIRKEN DİĞER ÜYELERE KATILMAYIN DİYE MESAJ GÖNDERMENİN TAKDİRİNİ KAMUOYUNA BIRAKIYORUM”

Gazetede yer alan habere değinen Okur, “HSYK’yı çalışamaz hale getirmek gibi bir amaç taşımadım. 9 üyenin katılmaması sebebiyle yapılamayan ilk toplantı ve 8 üyenin katılmaması sebebiyle yapılamayan ikinci toplantıda, ben toplantıya katılan ilk gün 13, ikinci gün 14 üye arasında yer aldım. Katılmayan üyelerin söyleyeceklerini toplantıya katılarak söylemeleri gerektiğini savundum ve Kurul’un bu şekilde kilitlenmesini doğru bulmadığımı her ortamda ifade ettim. Mesaj yolladığım iddialarına gelince, öncelikle WhatsApp uygulaması kullanmıyorum. Telefon rehberinde kayıtlı olduğum tüm WhatsApp üyeleri bunu kontrol edebilir. Kendim toplantıya katılırken diğer üyelere katılmayın diye mesaj göndermemin ne kadar doğru olacağının takdirini de kamuoyuna bırakıyorum.” ifadelerini kullandı.

“İSPATLANMASI HALİNDE DERHAL GÖREVİMİ BIRAKMAYA HAZIRIM”

Bir üyeye dayandırılarak yapıldığı belirtilen haberin kaynağı olan üyenin bu iddiasını mutlaka ispatlaması gerektiğini dile getiren HSYK 1. Dairesi Başkanı İbrahim Okur açıklamasını şöyle tamamladı: “Herhangi bir üyeye toplantıya katılmayın şeklinde mesaj gönderdiğim veya telkinde bulunduğumun ispatlanması halinde derhal görevimden istifa etmeye hazırım. Aksi halde iddia sahibinin aynı şeyi yapmasını beklemek en doğal hakkımdır. İstanbul’dan yapılan atamalarla ilgili bölüm de asılsız olup manipüle edilmiştir. Dairemizce çıkarılan kararnameler mazeret kararnameleri olup, talebi olmadan re’sen atananların eş ve çocuklarının okul durumları dikkate alınarak mağdur olmamaları için yakın yerlere atanmaları benim de aralarında olduğum 6 üyenin oyu ile uygun görülmüştür. TMK 10. maddesi kapsamındaki mahkeme ve savcılıkların kaldırılması ile ilgili kanun teklifi TBMM’nde iken bu kapsamda her savcının bu yetkileri kullanabilmesi yolu açılırken, söz konusu illere yapılan atamaların özel bir amaç taşıdığının belirtilmesi ise haberin ne kadar özensiz ve önyargılı hazırlandığının bir göstergesidir. Medya organlarının, kişilerin mesleki kariyerlerini ve onurlarını somut bilgilerden yoksun ifadeler üzerinden yıpratması, medyanın etik ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.” CİHAN

Yorumlar