'Hoşgörü ve Diyalog iftarı' farklı kesimleri bir araya getirdi

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Hoşgörü Derneği (MEKADİM) tarafından düzenlenen '3. Diyalog ve Hoşgörü iftarı' farklı kesimleri bir araya getirdi. Mersin’deki özel bir okulun bahçesinde düzenlenen iftara Mersin’deki farklı kültürlerin...

Google Haberlere Abone ol
'Hoşgörü ve Diyalog iftarı' farklı kesimleri bir araya getirdi

Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Hoşgörü Derneği (MEKADİM) tarafından düzenlenen '3. Diyalog ve Hoşgörü iftarı' farklı kesimleri bir araya getirdi.

Mersin’deki özel bir okulun bahçesinde düzenlenen iftara Mersin’deki farklı kültürlerin temsilcileri katıldı. MEKADİM Başkanvekili Avukat Erdoğan Günal, buradaki konuşmasında Ramazan’ın bütün yumuşatıcılığı, kuşatıcılığı ve kucaklayıcılığına rağmen gerek ülkede ve dünyadaki değişik coğrafyalarda iç burkucu olaylarla karşılaştıklarını belirtti. Ülkede, özellikle siyasal iktidar tarafından dile getirilen ötekileştirici, kutuplaştırıcı, hukuk tanımaz siyasal söylemlerin kalplerde onulmaz yaralar açtığını vurgulayan Günal, “Bu husus, içte ve dışta ülkemizin enerjisini boşa harcamasına, imaj ve vizyon kaybına yol açmaktadır. Oysa 21. yüzyıla iyi bir başlangıç yapabilen ülkemizin buralara savrulmaması gerekirdi.” diye konuştu.

Bu noktalara savrulmanın neden ve niçininin herkes tarafından bilindiğine işaret eden Günal, şöyle devam etti: “Şu kadarını söyleyeyim ki, maalesef Ortadoğu ülkelerine örnek bir demokratik model koyabilecekken onlar bize değil biz o ülkelere benzedik. Bunun ise bizi götüreceği yerin ne olacağı her türlü izahtan varestedir. Ne üzücüdür ki yaralara merhem olma iddiasında iken kendi yaralarımızı kendimiz saramaz hale geldik. Zira hukukun ve adaletin askıya alındığı keyfiliğin egemen yönetim anlayış olduğu bir ortamda buralara savrulmamızdan daha doğal bir şey olamazdı.”

"MEDENİYETLER SAVAŞI KORKUSUNUN YAŞANDIĞI BU GÜNLERDE HOŞGÖRÜ BULUŞMASI ANLAMLI"

Mersin Ortodoks Kilisesi Ruhani Reisi Coşkun Teymur ise Mübarek Ramazan ayının bu güzel iftar gecesinde diyalog ve hoşgörü temasıyla farklı görüş ve inançlara mensup insanları buluşturduğu için MEKADİM yetkililerine teşekkür etti. Teymur, Medeniyetler savaşı korkusunun etrafı sardığı, coğrafyamızda büyük acıların yaşandığı bugünlerde hoşgörü buluşmasının anlamının daha da değer kazandığını kaydetti.

Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Bedrettin Gündeş ise sözlerine “Yaşamım boyunca hep şunu düşündüm; dünyada insanlar doğarlar, yaşarlar ve ölürler. Bu dünya niye bu kadar kirlendi?. Niye kirlettiler?.Bu ganimet paylaşımı neden insanların benliğinden ruhundan çıkmıyor.” diyerek başladı.

Dünyadaki bütün problemlerin ana kaynağının insanların birbirini anlayamaması olduğunu vurgulayan Gündeş, “İnsanlar birbirlerini anlayabilseler hiçbir problemin olmadığı görülecektir. O nedenle işte bir mübarek akşamda hep beraberiz. Farklılıklar bir arada. Eğer ruhumuzda güzellik varsa dışarıya yansıyanda güzellik olur. Biz, ruhumuzu sürekli temiz tutmalıyız. Çünkü bütün dinlerde temizlik var inanç var, hoşgörü var, dayanışma var insanlık var. Biz, inanarak içimizdeki duyguları inançlarımız doğrultusunda sosyal yaşamımıza uyarlarsak hiçbir kötülükle karşılaşmayız. Hiç kimseye de kötülük yapmayız. O nedenle herkesi kendisi ile yüzleşip yaşamın belli sürelerinde arınması gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar