Hopa Limanı gelişim projeleri görüşüldü

Karadeniz’de kruvazör turizminin geliştirilmesi noktasında bölgede yapılan girişimlere Artvin Hopa’da devam edildi.

Google Haberlere Abone ol
Hopa Limanı gelişim projeleri görüşüldü

Karadeniz’de kruvazör turizminin geliştirilmesi noktasında bölgede yapılan girişimlere Artvin Hopa’da devam edildi.

Kruvazör turizmi Hopa Limanı toplantı odasında masaya yatırıldı. Toplantıya Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu, Hopa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akyürek, Hopaport Lojistik danışmanı uzman Atilla Yıldıztekin ve Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer ve kruvazör turizmi konusunda yaptığı çalışmalar ile tanınan İzmir’den Margen Şirketi yetkilisi danışman Erser Zafer Oral katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, Hopa’nın birçok avantajları taşıdığını, ama ilçenin gelişim sürecinin projelendirilmesinde geç kalındığını, ilçenin mastır planının ortaya çıkartılması ve gelecek 3, 5 ve 10 yıllık zaman dilimi içinde kendine hedefler koymasının önemini dile getirdi.
Özer, Hopa Limanı’nı genişletme ve büyütme hedefleri olduğunu, bu konuda önümüzdeki yıldan başlayarak bir dizi çalışmanın yapılmaya başlanacağını ifade ederek, “Ancak buna paralel son dönemlerde Akdeniz'e kıyısı bulunan ülkelerde yaşanan istikrarsızlıkların artması sonrası özellikle kruvazör turizmi öncüleri yüzlerini Karadeniz’e çevirmişlerdir. Bu toplantının amacı da olası bir gelişime hazırlıksız yakalanmamak ve bugünden neleri yapabiliriz siz değerli konuklarımızla tartışalım istedik.” dedi.

Hopa TSO Başkanı Osman Akyürek, Özer’e bu toplantıyı organize ettiği için teşekkür ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler göreve yeni başladık. Buna rağmen Artvin-Batum-Trabzon üçgeninde bir dizi ziyaretlerde bulunduk. Önümüzde hedefler var. Bunlardan biri ve önemlisi de turizmdir. Kruvazör turizmi ciddi bir olaydır. Bir ilçeye bir gemi ile 3 bin 5 bin kişinin gelmesi ile oluşacak hareketliliğe ilçenin hazır olması lazımdır. Bu kadar kalabalık bir kafileyi alternatif programlarla ve en önemlisi de onların isteklerine cevap verecek şekilde gezdirebilmek önemlidir. Biz bugün buna hazır değiliz ama gelecekte buna hazırlanabilmemiz için her türlü çalışmanın içinde olmak ve maddi ve manevi olarak da bu sürece katkıda bulunmak istiyoruz.”

Hopa Belediye Başkanı Turan Kasımoğlu ciddi bir proje üzerine konuşulduğunu, projenin ilçeye önemli artıları olacağını, ancak ilçenin öncelikle buna hazırlanmasının önemine değindi.

Hopaport danışmanı ve lojistik danışmanı Uzman Atilla Yıldıztekin kruvazör turizminin tüm dünyada hızla geliştiğini, ülkemizin bu turizm kolundan istediği payı tam anlamıyla yararlanamadığını fakat ciddi gelişmeleri beraberinde yaşadığını ifade etti. Yıldıztekin, şunları söyledi: “Bugün Akdeniz'e sıkışan kruvazör organizatörleri kendilerine bölgede yeni alanlar aramaya başladılar. Bu noktada bu alanlardan biri de Karadeniz'dir. Son birkaç yıldır Samsun, Sinop, Trabzon limanlarına istenilen düzeyde olmasa da kruvazör gemileri gelmeye başladı. Trabzon TSO başta olmak üzere bu konuda ciddi girişimlerde bulunuyorlar. İşte bu noktada Hopa bu sürecin içinde yer almak zorundadır. Bunun en önemli noktası da Hopa Limanı, buna kendini hazırlamalıdır. Çıkış noktası Hopa olmak üzere Artvin kendini kruvazör turizmine bugünden hazırlamalıdır.”

Erser Zafer Oral ise Hopa’nın ülkenin uç noktası olması itibariyle önemli olduğunu ve oluşturulacak çalışma grubunun Batum'u da içine alarak, Artvin ve ilçelerinin değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Oral, şunları dile getirdi: "Paket turlarla kruvazör gemisiyle Hopa Limanı'na gelen 3, 5 bin kişiye nasıl hizmet götürülebilir tartışılmalı ve araştırmalıdır. Dünyada artık kruvazör turizmi sektör için de önemli bir potansiyele ulaşmıştır. Bu potansiyelin içinde yer alabilmek için Hopa’nın bir çekim merkezi olması için bu alternatif programlar çok önemli yer tutacaktır. Biz bu çalışmanın başından sonuna kadar her aşamasında önerilerimizle, sunacağımız projelerle, yapacağımız tanıtımlarla da destek vermeye hazırız.”

Toplantı sonrası genel bir değerlendirme yapan Hopaport Genel Müdürü Meriç Burçin Özer, şunları ifade etti: "İşin önemli bir ayağı olarak Hopa Limanı'nda kruvazör gemilerini nasıl uğrak yapabiliriz, bunun çalışmasını yapmayı düşünüyoruz. Liman sahası içinde gelen turistlerin transferleri vb. konularında gerekli ön çalışmaları nasıl yapacağız, bunun çalışmasını Hopa TSO, yerel yönetim ile beraber yapabiliriz. Projeyi önemsiyoruz, sizlerin de önemsediğini görmemiz bizi memnun etti. Bu konuda özellikle Sayın Belediye Başkanımıza ve Ticaret Odası Başkan’ımıza önemli görevler düşüyor. Gelecek ikinci toplantıyı ilimiz valisi Sayın Kemal Cirit, Hopa ve Arhavi kaymakamlarımız, Artvin, Hopa, Arhavi, Yusufeli, Şavşat, Ardanuç belediye başkanlarımız, İl Turizm Müdürümüz ve konuyla bağlantılı kurum ve STÖ’lerimizin de katılımı ile gerçekleştirelim derim.” Toplantı karşılıklı öneriler ve temennilerle sona erdi. CİHAN

Yorumlar