Hollande: Fransa yeni fasıl açmaya hazır

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin 500 yıldan fazla bir zamandır sürdüğünü söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Hollande: Fransa yeni fasıl açmaya hazır

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türkiye ile Fransa arasındaki ilişkilerin 500 yıldan fazla bir zamandır sürdüğünü söyledi. Hollande, “Türkiye’de bana müzakerelerin hızlı ilerlemesi söyleniyor. Tabi bunun sonucunu bilemiyoruz. Fransa’nın bu konuda yeni fasıl açmaya hazır olduğunu belirttim. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda.” dedi.

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Türk – Fransız İş Forumu’nda konuştu.

Türkiye’nin dünyada 17. büyük ekonomi haline geldiğini ifade eden Hollande, “Türkiye’yle, dünyanın geri kalan ülkeleri arasındaki ticari ilişkiler 3 katına çıktı. Türkiye ile Fransa arasındaki ticari ilişkiler uzun zamandır kurulmuş ilişkiler. 500 yıldan fazla bir zamandır bu ilişkiler sürüyor. Ticari ilişkiler var. Sıfırdan başlamıyoruz zaten. Ülkelerimiz arasında 12 milyar Euro’luk ticaret hacmi var. Bin 450 Fransız şirketi Türkiye’de faaliyet göstermekte. Bütün bunlar çok önemli ve anlamlı sayılar.” diye konuştu.

Hollande, “Son 10 yıl boyunca Fransa sürekli olarak piyasa payı kaybetti Türkiye’de. Fransa’nın 2002 yılında Türkiye piyasasında yüzde 6’ya tekabül ettiğini görüyoruz. Ama 2012’de bunun yüzde 3’e düşmüş olduğunu görüyoruz ben bunu kabul edemem. Bunun siyasi, hukuki sebepleri vardı. Vizeler ve başka sebepler de vardı. Demek ki aramızdaki teatiyi yeterince ileriye götürmemişiz. Benim bugünkü ziyaretimde bunu yeniden başlatmak. 2 yıldır bu değişmiştir. Genel ortamdan bahsetmiyorum. Siyasi ortamdan bahsediyorum. Her konuda fikir birliğine sahibiz mutabıkız demiyorum. Yeniden bir güven ortamı oluşturuyoruz aramızda. Sanırım daha net hedefler saptamamız gerekiyor. Enerji alanında hem sayın Başbakan Erdoğan’la hem de Sayın Cumhurbaşkanı Gül’le konuştuk.” şeklinde konuştu.

Türkiye ve Fransa’nın ortak bir noktaları olduğuna değinen Hollande, şöyle devam etti: “Her iki ülkenin petrol kaynakları yok. Aynı zamanda enerji kaynaklarımızı çeşitlendirmeye karar vermiş iki ülkeyiz. Türkiye’nin konumu kültürel alanda olduğu gibi ekonomik alanda da bir kavşak. Enerjinin geleceği ve geçeceği bir kavşak noktası. Demek ki buna yatırım yapmalıyız. Nükleer enerjiyi Japon ortağımızla birlikte gerçekleştireceğiz.”

VİZE KONUSUNDA BÜTÜN TALİMATLARI VERDİM

Yatırımcılar için çekici bir ortam oluşturulması gerektiğini ifade eden Holande, “Yabancı yatırımcılar bütün dünyadan ülkemize yatırım yapsınlar. Reform demek sadece ekonomik reformlar demek değildir. Demokratik reformlar da önemlidir. Türk yatırımcılar Fransa’da çok iyi karşılanacaktır. Kısıtlamalar ve vizeler ne olacak dendi. Vize sorununun yaşandığı tek ülke Fransa değil. Bu konuda Dış İşleri Bakanlığı’na gerekli bütün talimatları verdim. Şirket yöneticileri, aydınlar, sanayiciler, kolayca Fransa’ya gelebilsinler ve güvenlik içerisinde işlerini görebilsinler. Kendilerine bütün kolaylıklar sağlanacaktır.” dedi.

Türkiye’de müzakerelerin hızlı ilerlemesi konusunda sıklıkla kendisine taleplerin iletildiğine dikkat çeken Hollande, “Tabi bunun sonucunu bilemiyoruz. Fransa’nın bu konuda yeni fasıl açmaya hazır olduğunu belirttim. Özellikle erklerin ayrımı, temel haklar, hukuki güvenceler gibi konularda. Bu hem Türkiye hem Avrupa için iyi olacaktır. Çünkü bu değerleri hepimiz taşıyoruz. Bu değerler hepimiz için önemli. Fransa’nın bu konuda sizlerden desteğini esirgemeyeceğinden emin olabilirsiniz.” ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar