Hollanda'nın ödenek kısıtlamalarına itiraz etmek gerekiyor

Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu (İOT), ödenek kısıtlamalarının AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması'na aykırı olduğunu açıkladı.İOT Başkanı Emre Ünver, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Lodewijk Asscher’in ‘İkamet Edilen...

Google Haberlere Abone ol
Hollanda'nın ödenek kısıtlamalarına itiraz etmek gerekiyor

Hollanda’da Türkler için Danışma Kurulu (İOT), ödenek kısıtlamalarının AB-Türkiye Ortaklık Anlaşması'na aykırı olduğunu açıkladı.

İOT Başkanı Emre Ünver, Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Lodewijk Asscher’in ‘İkamet Edilen Ülke Prensibi’ kapsamında Türkiye’ye gönderilen ödeneklerde yaptığı kısıtlamalardaki ısrarını sürdürdüğüne işaret ederek, bu konuda başlatılan hukuk mücadelesinin tüm hızıyla devam ettiğine vurgu yaptı.

Yüksek Temyiz Mahkemesi 21 Mart 2014 tarihli kararında, dulluk maaşı olarak bilinen bu ödeneğin yüzde 40 kısıtlanmasının AB-Türkiye Ortaklık Anlaşmasına aykırı olduğuna hükmetmişti.

Emre Ünver'in verdiği bilgiye göre, kesilen ödeneklerle ilgili şu uygulamalar geçerli:

Kısıtlamaya itiraz ederek temyize başvuranlar, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren haklarını geri alacaklar. İtiraz etmeyenler ise, 1 Mart 2014 tarihinden itibaren maaşlarının tamamını alacaklar. Bu işlemlerin gerçekleşmesi birkaç ay sürebiliyor.

Sosyal İşler ve İstihdam Bakanı Asscher, Yüksek Temyiz Mahkemesinin kararını, sadece 1 Temmuz 2012 tarihinden önce ödenek hakkı kazananlar için geçerli olduğu şeklinde değerlendirdi. Bu tarihten sonra başlayan ödenekler ise İkamet Edilen Ülke Prensibi kapsamında kısıtlanacak. 1 Temmuz 2012 tarihinden sonra ödenek almaya başlayanların da yapılacak kısıtlamaya itiraz etmeleri gerekiyor.

Bakan Asscher’a göre, Yüksek Temyiz Mahkemesi’nin Geride Kalanlar Yasası kısıtlamasıyla ilgili kararı, Kısmi İşgöremezlik Ödeneği için de geçerli. Bir başka ifade ile kısıtlama kararına itiraz ederek temyize başvurmuş olanlar, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yapılan kısıtlamaları geri alacaklar. İtiraz yapmayanlar ise, 1 Mart 2014 tarihinden itibaren ödeneklerini tam olarak alacaklar. Bu işlemlerin tamamlanması da birkaç ay sürebiliyor..

1 Temmuz 2012 tarihinden sonra ödenek alanların ise, kısıtlama kararına itiraz ederek temyize gitmeleri gerekiyor.

1 Temmuz 2012 tarihinden sonra Ek Ödenek almaya başlayanların ödeneklerinde yüzde 40 kısıtlama yapılacak. Bu kısıtlamaya itiraz edilmesi gerekiyor.

ÇOCUK PARASI KESİNTİLERİ İÇİN DE İTİRAZ ETMEK GEREKİYOR

Amsterdam Mahkemesi 10 Ocak 2014 tarihinde, Türkiye’de yaşayan velilerin çocuk parasında İkamet Edilen Ülke Prensibinin geçerli olduğuna, yani kısıtlama yapılabileceğine karar verdi. Bu karara itiraz edildi ve Yüksek Mahkeme nezdinde temyize başvuruldu. Mahkemenin olumlu karar vermesi durumunda, kesinti kararına önceden itiraz etmiş olanlar, haklarını geri alabilecekler. Hakim, Hollanda’da ikamet eden velilerin Türkiye’deki çocukları için ödenen çocuk parasında yapılan kısıtlama konusunda henüz bir karar açıklamadı. Bu nedenle Hollanda’da yaşayan velilerin Türkiye’deki çocukları için aldıkları çocuk paralarındaki kısıtlamaya itiraz etmelerinde fayda var.

Hollanda Birinci Meclisi (Senato) geçen 17 Haziran tarihinde, Türkiye’ye gönderilen çocuk paralarının tamamen durdurulmasını içeren yasayı onaylamıştı. Buna göre 1 Ocak 2015 tarihinden geçerli olmak üzere Türkiye’de yaşayan çocuklar için ödenen tüm çocuk paraları durdurulacak. Bu uygulama da Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan Ortaklık Anlaşmalarına aykırı. Bu nedenle çocukları Türkiye’de yaşayanların, 1 Ocak tarihinden itibaren çocuk parasının durdurulması kararına itiraz etmeleri gerekiyor. CİHAN

Yorumlar