Hocalı katliamı şehitleri, Kars'ta anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen katliamda şehit edilen 613 Azeri vatandaşı Kars'ta anıldı.

Google Haberlere Abone ol
Hocalı katliamı şehitleri, Kars'ta anıldı

Azerbaycan'ın Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen katliamda şehit edilen 613 Azeri vatandaşı Kars'ta anıldı. 22 yıl önce gerçekleşen katliamın görüntülerinin paylaşıldığı programda duygusal anlar yaşandı.

Kars Azerbaycan Başkonsolosluğu'nun düzenlenmemiş olduğu program her iki ülkenin milli marşının okunması ile başladı. Programda yapılan konuşmalarda günün önemine vurgu yapıldı. Çok sayıda vatandaşın iştirak ettiği anma programda, 22 yıl önce Ermenistan'ın Karabağ'ı işgalinden birkaç gün önce okunan ezanın bant kaydı dinlendi. Karabağ'da tam 22 yıldır ezanın okunmadığına vurgu yapılan programda Kur'an-ı Kerim tilaveti de getirildi.

Programda konuşan Kars Azerbaycan Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, 1992'de 25 Şubat gecesini 26 Şubat'a bağlayan gecede Hocalı şehrinin yerle bir edildiğini hatırlattı. Silahsız sivil nüfusun toplu olarak katliama maruz kaldığını ifade eden Süleymanov, "Çocuklar, kadınlar, ihtiyarlar, hastalar o gece vahşice yok edildi. Bu vahşi saldırıda amaç kentin bütün halkını yok etmekti. Hocalı soykırımı sonucunda 613 kişi hayatını kaybetmiş, binden fazla sivil sakatlanmış, bin 275 kişi rehin alınmıştır. Bunlardan 150 kişinin kaderi bugüne kadar belli değildir." şeklinde konuştu.

'HOCALI'DA YAŞANANLAR İNSANLIK ADINA KARA BİR GÜNDÜR'

Programa katılan Kafkas Sanayici ve İşadamları Derneği (KARSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Murat Dereci, Hocalı'da 22 yıl önce yaşanılan insanlık trajedisini kınamak için burada olduklarını söyledi. Dereci, "Hocalı’da yaşananlar insanlık adına kara bir gündür. Masum insanların hunharca katledildiklerine şahit olduk." dedi.

Dereci, Karabağ'da yaşayan mazlumların seslerini dünyanın her tarafına duyurmak gerektiğinin altını çizdiği konuşmasında, "Bugün hepimiz birlik olmak zorundayız. Birlik olmak ve birbirimize destek olmak zorundayız. Yeni yetişen nesillerimize Hocalı'yı unutturmayıp, onların zihinlerinde bunu canlı tutmalıyız." şeklinde konuştu.
CİHAN

Yorumlar