Hocalı katliamı Gazi Üniversitesi’nde anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 22.

Google Haberlere Abone ol
Hocalı katliamı Gazi Üniversitesi’nde anıldı

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 1992'de Ermenilerce gerçekleştirilen toplu Türk katliamının 22. yıldönümü nedeniyle Gazi Üniversitesinde anma programı düzenlendi.

Hocalı kasabası 26 Şubat 1992'de Ermeni kuvvetlerce basıldı ve 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycanlı Türk toplu olarak katledildi. Hocalı katliamı olarak insanlığın tarihine acı harflerle yazılan bu olayın yıldönümünde Gazi Üniversitesi ile Azerbaycan Büyükelçiliği tarafından 'Sönmeyen Ateş Hocalı' adlı program gerçekleştirildi. Hocalı katliamının tüm belgeleri ve tanıkları ile tüm dünyanın gözleri önünde işlendiğine ve bu insanlık suçuna uluslararası toplumun sessiz kaldığına vurgu yapılan etkinlikte, Türk Dünyası Öğrenci Temsilcilerinin Azerbaycan ziyareti ve Hocalı kaçkınları ile yapılmış röportajlardan oluşan kısa film gösterimi yapıldı.

Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu’nda düzenlenen anma etkinliğine Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Faig Bagirov, Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Ganire Paşayeva, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, Bangladeş, Güney Sudan, Güney Afrika Bosna Hersek ve İran büyükelçileri, Türksoy Genel Sekreter Yardımcısı Fırat Purtaş, BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Programın ilk açış konuşmasını Gazi Üniversitesi Öğrenci Konseyi Başkanı Kubilay Yıldırım yaptı. Hocalı katliamını insanlık tarihinin kara bir sayfası olarak değerlendiren Yıldırım, Türk milletinin bu katliamı asla unutmayacağını söyledi. Hocalı’nın Türk milletinin vicdanı ve bitmek bilmeyen acısı olduğunu dile getiren Kubilay Yıldırım, Hocalı’da hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek konuşmasını tamamladı.

“HOCALI KATLİAMINI DÜNYAYA DUYURMALIYIZ”

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva ise Hocalı katliamının dünyaya duyurulması gerektiğini söyleyerek, Rektör Prof. Dr. Süleyman Büyükberber başta olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Yaşanan acı olayları öncelikle gençlerin öğrenmesi gerektiğini dile getiren Paşayeva, tüm gençlere tarihini öğrenmeleri çağrısında bulundu. İçinde bulunulan çağın iletişim çağı olduğunu anlatan Ganire Paşayeva, gençlerin sosyal medyayı etkin bir şekilde kullanarak Hocalı soykırımını dünyaya duyurmalarını istedi.

AK Parti Adana Milletvekili ve Türkiye Azerbaycan Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar da Hocalı’nın ortak bir acı olduğunu belirterek, “Hocalı’ya sahip çıkmak Türklüğümüzün ve Müslümanlığımızın bir gereği.” ifadesini kullandı. Bu acının dünyaya çok iyi bir şekilde anlatılması gerektiğinin altını çizen Ünüvar, dünyanın yeni bir Hocalı’ya dayanamayacağını belirtti.

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faik Bagirov ise düzenlenen programdan dolayı Gazi Üniversitesi’ne teşekkür etti. Hocalı’nın unutulmamasını isteyen Bagirov, Hocalı’da ölenlere Allah’tan rahmet diledi.

“HOCALI TÜRK COĞRAFYASIDIR”

Programın son konuşmasını Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar yaptı. Azerbaycan’da doğan ve Karabağlı olan Attar, yaşanan olayları, Karabağ ve Türk tarihi açısından değerlendirirken, bundan sonra neler yapılması gerektiğinin üzerinde durdu. Karabağ’ın çok eski tarihten bu yana Türk coğrafyası olduğunu kaydeden Aygün Attar, şehitlere rahmet, katillere rahmet, Hocalı’ya da adalet diledi. Son 100 yıllık dönemde Türklere farklı coğrafyalarda birçok katliam yapıldığını söyleyen Prof. Dr. Attar, bu katliamların bilinmemesinden yakındı. Attar, yakın tarihte olması ve belgelerinin bulunması nedeniyle Hocalı’nın unutulmaması gerektiğini belirtti.

İnsanların doğmadan önce ailelerini, etnik kimliklerini ve dinlerini belirleyemediğini söyleyen Prof. Dr. Aygün Attar, etnik kimliği nedeniyle insanları dışlamanın, insanlık dışı bir davranış olduğunu belirtti. Salonu dolduran gençlere tarihlerine sahip çıkmaları çağrısında bulunan Attar, “Tarihini unutanları, tarih unutur” diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nin hazırlamış olduğu belgesel gösterimine geçildi. CİHAN

Yorumlar