Hâkim ve savcılar, yargıçların hukuki sorumluluğunun kaldırılmasını istedi

Hâkim ve savcılar, 5. Yargı Paketi’nde yer alan yargıçların hukuki sorumluluğunu değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
Hâkim ve savcılar, yargıçların hukuki sorumluluğunun kaldırılmasını istedi

Hâkim ve savcılar, 5. Yargı Paketi’nde yer alan yargıçların hukuki sorumluluğunu değerlendirdi. Hâkim ve savcılar üzerine yapılan ankete göre hâkim ve savcılar yargıçların karar ve eylemlerinden ötürü sorumluluklarının sadece devlete yükletilmesini ve yargıcın sorumluluğunun tamamen kaldırılmasını istedi.

Hâkim ve savcıların internet sitesi adalet.org ‘yargıçların hukuki sorumluluğu’ konulu bir anket düzenledi. 2 bin 681 hâkim ve savcının katıldığı anket 13-16 Şubat 2014’te tarihleri arasında yapıldı. Ankete katılanlar “Yargıçların karar ve eylemlerinden ötürü açılacak tazminat davalarında nasıl bir sorumluluk sistemi kabul edilmelidir?” sorusuna cevap verdi. Ankete katılan hakim ve savcıların yüzde 51’i “Yargıçların karar ve eylemlerinden ötürü sorumluluk sadece devlete yükletilmeli, yargıcın sorumluluğu tamamen kaldırılmalıdır” dedi. Ankete katılan hâkim ve savcıların yüzde 38,6’si ise “6100 sayılı HMK'da (Hukuk Muhakemeleri Kanunu) olduğu gibi, davanın devlete açılıp, kabulü halinde sorumlu yargıca rücu sistemi daha doğrudur” dedi.

Ankete katılanların yüzde 4,40’i “1086 sayılı HUMK'ta (Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu) olduğu gibi davanın yargıca doğrudan açılması daha doğrudur” görüşüne katıldı. “Fark etmez, zira davanın kabulü halinde her hal ve şartta tazminatı yargıç ödemektedir” diyenlerin oranı ise yüzde 2,38 oldu. Ankete katılanların yüzde 3,50’si de “yargıçların karar ve eylemlerinden ötürü sorumsuzluk sistemi getirilmeli, devlete de yargıca da dava açılmamalıdır” dedi.



CİHAN

Yorumlar