Hizmet'in duruşunu takdir eden Arap aydınlar GYV Başkanı Yeşil'e sitem etti!

İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Entelektüeller Forumu'nda konuşan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye'deki son gelişmeler konusunda bir tebliğ sundu.

Google Haberlere Abone ol
Hizmet'in duruşunu takdir eden Arap aydınlar GYV Başkanı Yeşil'e sitem etti!

İstanbul'da düzenlenen Türk-Arap Entelektüeller Forumu'nda konuşan Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Başkanı Mustafa Yeşil, Türkiye'deki son gelişmeler konusunda bir tebliğ sundu. Yeşil, konuşmasında hem Hizmet Hareketi'nin duruşunu anlattı hem de Fethullah Gülen Hocaefendi'nin son değerlendirmelerini paylaştı.

Turkish Review ve Hira dergileri tarafından organize edilen forumdaki konuşmayı ilgiyle dinleyen Arap aydınlar ise Mustafa Yeşil'e şaka yollu sitem etti. Katılımcılar, Yeşil'in anlattıklarından çok etkilendiklerini belirtirken, ilk günkü oturuma mazereti dolayısıyla katılamayan GYV başkanına tatlı-sert 'üzüntülerini' iletti. Arap aydınların övgüsünü alan konuşmayla ilgili değerlendirme yapan Faslı Prof. Semir Budinar, "Keşke, programda olduğu gibi, bu konuşmayı dün yapsaydınız; (Hizmet Hareketi'yle ilgili) bazı konuları boşuna tartışmayacaktık" diyerek sitemini iletti. Nazik sitemler için üzüntülerini ifade eden Mustafa Yeşil ise çok önemli bir mazereti dolayısıyla foruma geç intikal ettiğini vurguladı.

Zaman gazetesi merkez binasında düzenlenen "Müslümanın Devletle İmtihanı: Toplumsal Değişim İçin Alternatif Modeller" forumunun kapanış oturumunun başkanlığını Doç. Dr. Savaş Genç yaptı. Oturumda, "Müslümanın devletle imtihanı: İktidarı ele geçirmekle İslama hizmetlerin tenakuzları" başlıklı bir tebliğ sunan GYV Başkanı Mustafa Yeşil, Hizmet'in hiçbir zaman cidal (kavga) yolunu seçmediğini vurguladı. Yeşil, Türkiye’deki son gelişmeler, yolsuzluk operasyonları ve Hizmet’in siyasete bakışı konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu.

HİZMET'İN PARTİ KURARAK İKTİDARA GELME NİYETİ OLAMAZ

Hizmet'in, merkezine insanı alan adanmışlık ruhu ile deruhte eden bir anlayış olduğunu ifade eden Yeşil, "Hizmet, Kur'an ve sünnet çerçevesinde çalışmalarını sürdürür. Hizmet hiçbir zaman bir siyasi partinin programına angaje olmamıştır. Hizmet'in siyasetle ilişkisi, parti kurarak iktidara gelmek istemek gibi bir yolu olmamıştır” dedi.

Ancak Hizmet’in ülkedeki siyasi gelişmeler karşısında da tepkisiz kalmadığını söyleyen Yeşil, şöyle devam etti: “Hizmet, siyasetin alakalı olduğu fikirler ve düşünceler sunmayı hiçbir zaman ihmal etmemiştir. Demokratik ülkelerde olduğu gibi sivil toplum bilinci içinde bunu yapmıştır."

BU ÜLKENİN İNSANLARI KURUMLARA SIZMAZ; GİRER

Son dönemde iktidar çevreleri tarafından ortaya atılan paralel yapı iddialarıyla alakalı olarak ise Mustafa Yeşil, Fethullah Gülen Hocaefendi'nin "Bir ülkenin insanı kendi kurumlarına sızmaz; girer. Oraya girerek kanunlar çerçevesinde hizmet eder." mealindeki sözlerini hatırlattı.

Hizmet'in "şu kurumu ele geçirelim" gibi bir stratejisi olmadığını kaydeden Yeşil, 40 yıldan bu yana Hizmet'le alakadar olan insanların serbest meslekte yer aldığı gibi devlet kurumlarında da çalıştığını söyleyerek şöyle devam etti: "Bunlar oralarda görev alıp hizmet almaya başladıklarında da hiçbir zaman hukuk dışı bir iş yapmalarını Hizmet onlardan ne talep etti, ne de istedi."

ERDOĞAN: HİZMET İYİ Kİ İNSAN YETİŞTİRDİ!

Mustafa Yeşil, konuyla ilgili daha önce Başbakan'ın kendisine söylediği ibretamiz bir ifadeyi de Erdoğan'ın dilinden şöyle anlattı: "Hizmet iyi ki zamanında insan yetiştirdi. Bugün bürokraside vs. attığımız adımlarda kardeşlerimizin desteklerini görmezlikten gelemeyiz"

Yeşil, bugün ise Başbakan'ın "Bu çete ve bu örgüt devletin bütün kademelerine sızmıştır. Devletin bütün birimlerine girmiştir. Bu örgüt ve çete, bu birimlerden temizlenmedikçe bu ülkede demokratikleşme adına adımlarımızı atmamız mümkün değildir" dediğine dikkat çekti.

KEŞKE FİLİSTİN'DE OKUL AÇABİLSEYDİK

Hizmet'in insan odaklı uzlaşmacı bir hareket olduğunu kaydeden Mustafa Yeşil, ancak bugün Amerikancı ve İsrailci olmakla itham edildiklerini belirtti. Hizmet'in 160 ülkede faaliyet gösterdiğini anlatan Yeşil, "Halbuki, keşke, çok arzu ettik ama beceremedik. Filistin'de okul açmak istedik; gerekirse Telaviv'de kültür merkezi oluşturmak istedik. Oradaki bir gerginliği gidermenin yolu Hizmet'in bu anlayışının oraya intikal etmesi ile mümkün olacağına inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti'nin İsrail ile ilişkileri bugüne kadar ya askeri olmuştur veya siyaseten olmuştur. Sivil yapıların halk bazında oluşturacağı atmosferin tabandan tavana doğru siyaseti etkilediğine çok şahid olduk. İmkanımız olmadı. İsrail'in etnik yapısı Filistin'de hala araştırmalarımız devam etmesine rağmen ciddi anlamda fırsat ve imkanlara sahip olmadık. Ancak bu ithamlarla karılaşınca diyoruz ki iyi ki İsrail'de okul açamamışız. Okul açsaydık İsrailci olduğumuz iddialarına bu bir delil olarak gösterilecekti." diye konuştu.

HİZMET HİÇBİR ZAMAN KAVGA YOLUNU SEÇMEDİ; BİZ AYNI YERDEYİZ

Hizmet Hareketi'nin hiçbir zaman cidal ve kavga yolunu seçmediğini kaydeden Mustafa Yeşil, "Hizmet hiçbir zaman kavgayla bir yere ulaşılacağını düşünmemiştir. Bu yolsuzluklar ortaya çıktığında Hocaefendi sayın Cumhurbaşkanı'na bir mektup gönderdi. Mektubunda biz 50 yıldır sahip olduğumuz değerlerin hiçbirinden taviz vermedik, değişiklik yapmadık. Biz dün AK Parti'ye hangi ilkeler, hangi değerler, hangi vasıflarımızla destek verdiysek yine aynı ilkelerimizin yanındayız. Ancak bugün düne göre sahip olduğu ilkelerde değişiklik yaşayan, savrulma yaşayan bu kardeşlerimiz eğer dünkü değerlerine dönerlerse bizi aynı yerde bulacaklardır. Bugün maruz kaldığımız söylemdeki şiddetin merkez üssü kendileridir." şeklinde konuştu.

GYV Başkanı Yeşil, Hizmet Hareketi'nin hiçbir zaman Başbakan Erdoğan'a yönelik bir hakarette bulunmadığını; ancak "çete, örgüt, haşhaşi, paralel devlet" gibi üzücü söylemlere karşı savunma yaptığını vurguladı.

YOLSUZLUK KONUSUNDA AK PARTİ GEÇMİŞ SİYASİLER GİBİ POZİSYON BELİRLEYEBİLİR

Hükümeti, yolsuzluk operasyonlarını "bir darbe girişimi" olarak görmekten vazgeçmeye çağıran Yeşil, "Yolsuzluk karşısında geçmiş siyasiler nasıl bir pozisyon belirlemişlerse aynı şekilde AK Parti de belirleyebilir. 10 yıldan fazla süredir iktidarda kalmış bir hükümetin nimetlerinden gayri kanuni faydalanmak isteyenler olacaktır. Kirlenen insanlar olacaktır. Yapılacak şey, bu arızalı kesim tasfiye edilerek AK Parti'nin o dünkü sağlam ilkeleriyle varlığına devam etmesidir. Ancak bizim anlamakta zorlandığımız mesele, yolsuzluk operasyonlarının emniyet ve yargı cuntası tabiri ile hükümeti hedef aldığı iddialarının gündemden düşürülmemesi meselesidir. Dolayısıyla paralel yapı denilerek emniyet ve yargıdaki cemaat elemanlarının hükümete darbe yaptığı anlayışının ne izahi mümkündür ne de ispatı mümkündür" diye konuştu.

Yeşil, Başbakan'ın "paralel yapı" iddialarının üzerinden iki ay geçmesine rağmen suçlamalara karşı delil ortaya koyamadığını da kaydetti.

DEMOKRASİ VE HUKUKUN YANINDAYIZ; DURUŞUMUZ DEĞİŞMEDİ

Hocaefendi'nin Cumhurbaşkanı Gül'e gönderdiği mektupla ilgili de bilgi veren Yeşil, Hocaefendi'nin mektupta Türkiye'deki vifâk ve ittifakın üzerinde durduğunu anlattı. Yeşil, "Mektupta ülkedeki vifak ve ittifakın özellikle bir ümit haline gelmiş bu ülkenin ümitlerinin yıkılmaması gerekir. Bize düşen ne tür fedakarlık varsa biz buna hazırız. Eğer bu ülkenin uzlaşısı ve ittifakı adına benim diğerleri ile görüşmem ve çağrıda bulunmam konuşmam gerekiyorsa ben çağrıda bulunurum. Eğer sizin temeldeki derdiniz siyaseten desteklenmekse destek beklemekse bizim kardeşlerimizden siz demokrasi ve hukuk dedikçe biz aynı yerimizde duruyoruz. Sizin o savrulduğunuz noktadan geriye döndüğünüzde bizim size aynı kalbi muhabbetle aynı yakınlıkla yanınızda olduğumuzu göreceksiniz." şeklinde bilgi verdi.

Yeşil, ancak Başbakan'ın söz konusu mektubu kendisine gelmiş gibi gösterip Hocaefendi'ye de "Pazarlık yapıyor" iftirası yönelttiğini hatırlatarak, "Hocaefendinin uzattığı sıcak ve samimi el havada kalmıştır" dedi.

DEVLET, AK PARTİ'Yİ DEĞİŞTİRDİ; 40 YILLIK ARKADAŞI BİLE ERDOĞAN'A İNANMIYOR

Oturumun müzakere kısmındaki değerlendirmesinde ise GYV Başkanı Yeşil, hükümetin demokratik kazanımlardan bir bir vazgeçtiğini dile getirdi. Beklentilerin aksine "devlet"in AK Parti'yi olumsuz anlamda dönüştürdüğünü kaydeden Yeşil, "kalıcı iktidar yolunda" Hizmet Hareketi'ni de tehdit olarak gördüklerini belirtti.

Hükümetin son uygulamalarının ne hukuk ne insaniyet ne de İslamiyetle bağdaştığını dile getiren Yeşil, "Erdoğan'ın 40 yıllık arkadaşı" eski içişleri bakanı İdris Naim Şahin'in şu tespitine dikkat çekti: "Maalesef Başbakan'ın etrafı, niyetlerini bilemediğimiz bir oligarşik yapı tarafından sarılmıştır."

Yeşil, Hizmet Hareketi'nin duruşunun ve haklılığının Hizmet'i bilmeyen vatandaşlar tarafından da anlaşılmaya başlandığını dile getirerek, maşeri vicdanın er geç hak ve hakikatten yana olacağını kaydetti. CİHAN

Yorumlar