Hız ihlali yapan araçların kontağını bilgisayarla kilitliyor

Isparta'da rent a car olarak araç kiralama hizmeti veren bir şirket araçlarını bilgisayarla takip ediyor, hız ihlali yapan araçların kontağını uzaktan kilitliyor.Yaklaşık 25 araç kiralama şirketinin bulunduğu Isparta'da hizmet veren rent a...

Google Haberlere Abone ol
Hız ihlali yapan araçların kontağını bilgisayarla kilitliyor

Isparta'da rent a car olarak araç kiralama hizmeti veren bir şirket araçlarını bilgisayarla takip ediyor, hız ihlali yapan araçların kontağını uzaktan kilitliyor.

Yaklaşık 25 araç kiralama şirketinin bulunduğu Isparta'da hizmet veren rent a car'lardan biri de Tamer Demirayak'a ait. Demirayak, araçlarını bilgisayarla uzaktan takip edebiliyor. Hangi aracın nereye gittiğini gördüğünü söyleyen Demirayak, hız ihlali yapan araçların anında tespit edildiğini ifade ediyor. Hız ihlalini yapan sürücüyü ilk olarak arayarak uyardıklarını belirten Demirayak, "Uyarılara uymadığı takdirde aracın kontağını kilitliyoruz. Kapatma işlemi araç yolda giderken olmuyor. Araç durduğunda kontağı kilitliyoruz. Program için yıllık yaklaşık 2 bin lira ödüyoruz." diyor.

Rent a car işinin zorluklarını ve sıkıntılarını anlatan Tamer Demirayak, 1996'dan beri bu işle uğraştığını belirtiyor. Isparta'da daha çok askere, öğrenciye ve yazın yurt dışından gelen gurbetçilere araba verdiklerini aktaran Demirayak, "İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirli gençlere araba verirken çok çekinmiyorum, onlar arabayı daha düzgün kullanıyor. Ama kırsal kesim insanları ne yazık ki biraz daha umursamaz kullanıyor. Düğüne veya asker uğurlama konvoyuna araç verdiğimizde araç mutlaka sorunlu geri geliyor." ifadelerine yer veriyor.

Müşteriler ödemekten kaçındığı için yılda yaklaşık 15 bin liralık trafik cezasını kendi cebinden ödediğini dile getiren Demirayak, yaşadığı bir dolandırıcılık olayını da şöyle anlatıyor: "Bir keresinde iyi giyimli bayanlar geldi. Banka çalışanı gibi görünüyorlardı. Güvenerek araç verdim. Dolandırıcı demeye bin şahit ister. Ama beni tongaya düşürdüler. Bankadan rehinli aracımı kiraladılar. Telefon açıp 'aracın arızalandı, araç gönder' dediler. İkinci götürdüğüm araçta rehin yoktu. Aracı bir hafta içerisinde sahte evraklarla Nazilli'de polis memuruna satmışlar. Daha sonra adamlar yakalandı. 16 kişilik organize örgütmüş. Örgütün içinden polis memuru, nüfus memuru gibi adamlar çıktı."

Isparta'da güvenilir rent a car'ın az bulunduğunu ifade eden Demirayak, özellikle öğrencileri açık senede imza atmaya zorlayarak dolandırdıklarını anlatıyor. Açık senet imzalamanın yasal olmadığını hatırlatan Demirayak, "Açık senede imza atarak araba kiralama yapılmasını tasvip etmiyoruz. Zaten bir sözleşme yapıyoruz. Hukuki bir sorun olduğunda sözleşme her şekilde yetiyor. Isparta'da öğrencileri açık senetle kandıran çok oluyor." şeklinde uyarıda bulunuyor. CİHAN

Yorumlar