Hırsızlardan korkan yeni evli çiftler, takıları artık banka kasasında saklıyor

Düğünde takılan altınları hırsızlara kaptırmak, yeni evlenen çiftlerin korkulu rüyası.

Google Haberlere Abone ol
Hırsızlardan korkan yeni evli çiftler, takıları artık banka kasasında saklıyor

Düğünde takılan altınları hırsızlara kaptırmak, yeni evlenen çiftlerin korkulu rüyası. Yeni evlenenleri çiftleri takip edip, altınlarını çalan hırsızlardan gözü korkan aileler, bankalardaki kiralık kasalara yöneldi. Kiralık kasa ücretleri ise yıllık 150 liradan başlıyor, 500 liraya kadar çıkıyor.

Yaz ve sonbahar aylarında düğün yapan gençler, hırsızlık veya kapkaç olaylarından çekiniyor. Vatandaşlar, kıymetli eşyalarını evde bulundurmak yerine bankalardaki kiralık kasalarda muhafaza ediyor. Geçtiğimiz günlerde Adana’da yaşanan hırsızlık olayı yeni evli çiftlerin ne kadar dikkatli olması gerektiği konusunda ipucu veriyor. Fotoğraf çektirmek için araçtan bir süreliğine inen çift, saniyeler içerisinde torbasıyla birlikte takılarını çaldırmıştı. Yaşadıkları şoku atlatamayan gelinle damat, bir anlık dalgınlığın kurbanı olmuştu. Aynı şekilde altınları evine götüren çiftler de huzursuzluk yaşıyor. “Acaba hırsız bizim eve de girer mi?”, “Acaba takılarımızı çaldırır mıyız?” şeklindeki sorularla boğuşan çiftler son çare olarak bankalardan kiralık kasa tutarak, takılarını güvence altına alıyor.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 2008'de 256 bin 562 olan hırsızlık olayı 2012'de 405 bin 405'e yükseldi. Bunlardan 113 bin 457'si evden, 36 bin 497'i işyerinden, 43 bin 210'u otomobilden hırsızlık şeklinde kayıtlara girdi. Olayların sadece yüzde 23'ü aydınlatılabilirken, hırsızlıkta bu artış kurumları da yeni önlemler almaya sevk etti. Vatandaşlar da kendi önlemlerini alarak hırsızlardan korunmasının çarelerini arıyor. İlk akla gelen yöntem ise banka kasası kiralamak.

Çeşitli banka yetkililerinden alınan bilgiye göre, bankalardaki kiralık kasaları daha çok kadınlar tercih ediyor. Kasalar, daha çok nişan, sünnet ve düğün törenlerinden sonra ziynet eşyalarının muhafaza edilmesi için kiralanıyor. Bankaların kiralık kasaları büyük, orta ve küçük olmak üzere üç boyutta hizmete sunuluyor. Kasaların, yıllık kiralama ücretlerinin yanı sıra bir de yıllık depozito ücretleri bulunuyor. Kasa ve depozito ücretleri bankadan bankaya değişiyor. Türkiye'de bankalardaki kiralık kasa ücretleri, yıllık 150 liradan başlıyor, 500 liraya kadar çıkıyor. Kasa kiralamak için bankada vadesiz hesap açtırmak yeterli oluyor. Banka yöneticileri, kiralık kasalarda ne sakladığını kesinlikle bilmiyor. Banka yetkilileri, artan hırsızlık olayları vatandaşları kasa kiralamaya yönelttiğini söylüyor. Eskiden kasaların pek tercih edilmediğini kaydeden banka yetkilileri, son zamanlarda müşterilerine kiralık kasa bulmakta zorlandıklarını belirtiyor. Bir haftalık evli olan Aynur Yavuz isimli bir vatandaş Ankara Balgat’ta bulunan bir bankanın şubesinden kasa kiralamak istedi ancak “Maalesef tüm kasalarımız dolu. İsterseniz başka bir şubemize uğrayın.” cevabıyla şaşkınlık yaşadı. Kiralık kasalardaki doluluğa dikkat çeken banka yetkilileri, hırsızlığa karşı kiralık kasa yönteminin güvenilir olduğunu belirtiyor. Kuyumcu Yusuf Özsağlam, akraba çiftlerin altınlarını zaman zaman kuyumculara da bıraktığını söyledi. Özsağlam'a göre hırsızlar özellikle yeni evli çiftlere dadanıyor.

Hırsızlık olaylarına karşı hırsızın işini zorlaştıracak tedbir almalarını tavsiye eden polis, özellikle ev hanımlarına 'altınlarınızı yatak odasında ve çöp kovasında saklamayın' uyarısında bulundu. Emniyet yetkilileri, hırsızların genellikle kolay açabilecekleri kapı ve pencereleri tercih ettiğini belirterek, kapı ve pencerelerde çift kilit sisteminin hırsızların işini zorlaştıracağını söylüyor. Emniyet verilerine göre, hırsızlar genellikle kolay girebilecekleri evleri tercih ediyor. Eve giren hırsızların ilk adresi ise yatak odası. Çeyiz sandığını didik didik eden hırsızlar, ev hanımlarının büyük bir titizlikle sakladığı altınların yerini de buluyor. Bazı ev hanımları, çöp kutusuna, fasulye veya hububat içerisine sakladıkları altınların bile çalındığını söylüyor. Altınlarını buzdolabında sakladığı halde çaldıranlar bile var.

Vatandaşları kıymetli eşyalarını yatak odasında saklamamaları konusunda uyaran kuyumcu Yusuf Özsağlam ise “Bir yolunu bulup eve giren hırsızlar öncelikle yatak odası ve mutfağa gider. Vatandaşlarımız kıymetli eşyalarını klasik yöntemlerle saklamasın.” uyarısında bulundu.
CİHAN

Yorumlar