Hıristiyan Demokratlar, eski başbakan Mappus’a sahip çıkmadı

Baden-Württemberg’de (BW) EnBW hisselerinin alımını incelemek amacıyla 2,5 yıl önce kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 30 toplantının ardından çalışmalarını tamamladı. Yeşiller ve SPD’ye göre 2010 yılında dönemin Eyalet Başbakanı...

Google Haberlere Abone ol
Hıristiyan Demokratlar, eski başbakan Mappus’a sahip çıkmadı

Baden-Württemberg’de (BW) EnBW hisselerinin alımını incelemek amacıyla 2,5 yıl önce kurulan Meclis Araştırma Komisyonu 30 toplantının ardından çalışmalarını tamamladı. Yeşiller ve SPD’ye göre 2010 yılında dönemin Eyalet Başbakanı Stefan Mappus (CDU) EnBW’yi Fransız eDF şirketinden 4,7 milyar Euro’ya satın alırken eyaleti yaklaşık 780 milyon Euro zarara uğrattı. CDU ise iki parti ile aynı görüşte olmasa da Mappus’a kefil olmadığını açıkladı.

Komisyon araştırma sonucunu 26 Haziran günü Meclis Genel Kurulu'nun bilgisine sunacak.SPD’li Komisyon Üyesi Sascha Binder, “Dönemin Başbakanı Mappus ve bu alışverişe aracılık eden danışmanı Dirk Notheis eyaleti tabiri caizse bir muz cumhuriyeti gibi yönetmiş” dedi.

BW Eyalet Milletvekili Uli Sckerl (Yeşiller) ise söz konusu olaydan ders çıkarılması gerektiğini söyledi. Sckerl, “EnBW olayı bir başbakanın ve danışmanının parlamentoyu nasıl by-pass ettiğinin göstergesidir. Bu olay Almanya tarihinde bir ilk. Bu olaydan dersler çıkarmalıyız.” diye konuştu.

CDU ise EnBW için ödenen miktarın fazla olmadığını belirtse de eski başbakanına sahip çıkmadı. CDU’lu Komisyon Üyesi Alexander Throm yaptığı açıklamada, “EnbW hisselerini satın alımı bu şekilde olmamalıydı. Ancak söz konusu araştırmalar ödenen miktarın fazla olduğunu net bir şekilde ortaya koymuyor. Fiyatın çok yüksek olduğunu kanıtlayacak bir bilgi yok.” ifadelerini kullandı.

Komisyon çalışmasının sonucu olarak ayrıca bazı yeni kararlar da alındı. Bundan sonra Sayıştay eyaletin hisse satın alımı söz konusu olduğunda sadece sonradan denetlemeyecek, karar aşamasında da devreye girebilecek. Bu arada Stuttgart Savcılığı’nın iki yıl önce Mappus hakkında görevi kötüye kullanma gerekçesiyle başlattığı soruşturma da devam ediyor. CİHAN

Yorumlar