Hıristiyan Birlik güneyde oy oranını koruyor, Sosyal Demokratlarda artış var

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi Baden Württemberg'de (BW) yapılan son seçim anketinden şaşırtan sonuçlar çıktı. Güneybatı Radyo Televizyon Kurumu (SWR) tarafından İnfratestdimap'a yaptırılan anket sonuçlarına göre bu hafta seçim...

Google Haberlere Abone ol
Hıristiyan Birlik güneyde oy oranını koruyor, Sosyal Demokratlarda artış var

Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri öncesi Baden Württemberg'de (BW) yapılan son seçim anketinden şaşırtan sonuçlar çıktı.

Güneybatı Radyo Televizyon Kurumu (SWR) tarafından İnfratestdimap'a yaptırılan anket sonuçlarına göre bu hafta seçim olsa Hıristiyan Demokratik Birlik (CDU) büyük bir farkla birinci parti çıkıyor. Toplam bin kişiyle yapılan ankete göre CDU'nun yüzde 39 oy oranı ile 2009 AP seçimlerinde aldığı oy oranını koruduğu ortaya çıktı.

Geçen yıl kurulan ve Euro karşıtı söylemleri ile önce çıkan Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) yüzde 9 oy oranına sahip olması ise dikkat çekti. Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını yüzde 4,9 artırarak yüzde 23'e yükseldi. Birlik 90/ Yeşiller partisinin oy oranı ise yüzde 1 düşerek yüzde 14'te kaldı. Son federal seçimlerde meclise giremeyen Hür Demokrat Parti (FDP) ise BW'de oy oranını yüzde 5'e yükseltti. Ancak FDP 2009 AP seçimlerinden bu yana yüzde 9,1 ile en büyük düşüş oranına sahip parti oldu.

Anketle ilgili yorumda bulunan CDU Eyalet Teşkilatı Başkanı Thomas Strobl, sonuçlardan memnun olduğunu belirtti. Strobl, "Baden Württemberg'de yüzde 39 oy oranına sahip olmak çok önemli. Bu sayede Güneybatı Almanya'da açık ara farkla birinci parti olmaya devam ediyoruz." dedi.

SPD Eyalet Teşkilatı ve BW Eyaleti Başbakan Yardımcısı Nils Schmid ise AfD'nin oy oranını yükseltmesinden dolayı kaygılı olduğunu açıkladı. Schmid, "SPD'nin oy oranını yükseltmesi bizi sevindirdi. Seçimlere daha bir haftadan uzun bir süre var. Bu arada oy oranını daha da artırabiliriz. Ancak Baden Württemberg Avrupa'nın tam ortasında yer alıyor. AfD'nin böyle bir eyalette yüzde 9 oy oranına sahip olması bizi kaygılandırıyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar