Hiperaktivite bozukluğu yetişkinlikte de devam edebiliyor

Zirve Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, hiperaktivite bozukluğunun yalnızca çocuklarda görülen bir rahatsızlık olmadığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol
Hiperaktivite bozukluğu yetişkinlikte de devam edebiliyor

Zirve Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, hiperaktivite bozukluğunun yalnızca çocuklarda görülen bir rahatsızlık olmadığını belirtti. Tok, “Hiperaktivite bozukluğu çocukluk yıllarında başlayan bir rahatsızlık olduğu için uzun yıllar sadece çocukların hiperaktivite bozukluğu olabileceği düşünülmüş ve yetişkinlerde ihmal edilmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna sahip çocukların en az yüzde 60’ı, yetişkinlikte de hiperaktivite bozukluğu belirtilerine devam ederler.” dedi.

Hiperaktivitenin genellikle dikkat eksikliği ile birlikte kendini gösterdiğini dile getiren Doç. Dr. Hidayet Tok, çocuklarda görülen hiperaktivitenin çeşitli eğitim programlarıyla minimize edilebileceğini açıkladı. Tok, “Çocukluktan beri sürmekte olan dikkat eksikliğinin ve hiperaktivitenin en sık görülen sonuçları, kendi kapasitesinin altında başarı gösterme, özgüven azalması, sinirlilik, depresyon veya anksiyete bozuklukları, kaza, travma, sigara, alkol madde kullanım bozukluğu riskinde artış, aile, arkadaş, eş ilişkilerinde ve iş yaşamında sorunlar olmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

YETİŞKİNLİKTE BELİRTİLER DEĞİŞEBİLİR

Zirve Üniversitesi Eğitim Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, hiperaktivitenin yetişkinlerde belirtilerini şu şekilde sıraladı: “Hiperaktivitesi olan çocuk duvarlara tırmanırken bu belirtinin yetişkinlikte karşılığı içsel huzursuzluk duygusu dediğimiz uzun süre bir yerde oturmaktan ya da bir şeyi beklemekten aşırı sıkılma halidir. Hiperaktivitenin yetişkinlerde çok konuşma, karşıdakinin sözünü kesme, içsel huzursuzluk hissi, sürekli meşgul olma, genellikle aktif işler seçmeye çalışma, çabuk sinirlenme, ani iş değişiklikleri ya da ani karar verme, dikkatsiz araba kullanma gibi belirtilerle kendini gösterir.”

Tok, yetişkinlerde hiperaktivite belirtilerinin ne zaman başladığına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Otuz yaşına kadar herhangi bir hiperaktivite bozukluğu belirtisi taşımayan kişide son bir kaç yılda başlayan hiperaktivite bozukluğu belirtileri başka bir psikiyatrik veya tıbbi bozukluğa bağlıdır. Yetişkin birinde hiperaktivite bozukluğu olabilmesi için bu belirtilerin çocukluktan beri o kişide bulunması gerekir.” şeklinde bilgi verdi. CİHAN

Yorumlar