Hiçbir genci yolda bırakmayan proje Almanya’ya örnek oluyor

Almanya'nın Hamburg şehrinde iki yıl önce açılan 'Gençlik Meslek Ajansı' tüm eyaletlere örnek oluyor. Eyaletler arası işbirliğinin arttırılması için bir araya gelen beş Kuzey Almanya eyaletinin başbakanları da kurumdan övgüyle bahsetti....

Google Haberlere Abone ol
Hiçbir genci yolda bırakmayan proje Almanya’ya örnek oluyor

Almanya'nın Hamburg şehrinde iki yıl önce açılan 'Gençlik Meslek Ajansı' tüm eyaletlere örnek oluyor. Eyaletler arası işbirliğinin arttırılması için bir araya gelen beş Kuzey Almanya eyaletinin başbakanları da kurumdan övgüyle bahsetti. Hiçbir gencin yolda kalmaması için faaliyet gösteren kurumun her eyalette kurulabileceği ifade ediliyor. İki yıl önce kalifiye eleman açığına karşı mücadele etmek ve 25 yaşına kadar olan gençlere mesleki perspektif sunmak amacıyla tek elden hizmet vermek üzere Hamburg’da kurulan ‘Gençlik Meslek Ajansı’ tüm eyaletlere örnek oluyor. Hamburg’da bir araya gelen Kuzey Almanya’nın beş eyalet başbakanı da aynı görüşte.

Toplantıya ev sahipliği yapan Hamburg Başbakanı Olaf Scholz, yedi semtte şubesi bulunan Gençlik Meslek Ajansı’nın hizmetleri hakkında bilgi verirken, Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ve Bremen Başbakanı Jens Böhrnsen Hamburg’daki bu hizmetleri örnek olarak gösterdi. Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil ajansın Almanya’nın tamamının ilgi gösterebileceği ve diğer eyaletlerin rahatlıkla uygulayabileceği örnek proje olduğunu söylerken, Bremen Başbakanı Jens Böhrnsen ise projenin hiçbir gencin yolda kalmaması için önemli olduğuna dikkat çekti.

Kısa bir süre önce ziyaret ettiği Gençlik Meslek Ajansı’ndan övgüyle bahseden Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles'de (SPD), “Diğer eyaletler Hamburg’u örnek almalı, böylece koalisyonun meslek eğitimi anlaşması da hayata geçirilir.” demişti. Almanya’da başka bir eyalette örneği olmayan ilk profesyonel Gençlik Meslek Ajansı 25 yaşına kadar tüm gençleri kapsayacak şekilde tek elden hizmet veriyor.

Özellikle ailede ve başka yerde mesleki perspektif bulamayan gençler için büyük avantaj sağlayan ajans, meslek seçimi, meslek eğitim yeri bulunması ve uygun yükseköğrenim görme, okulu yarıda bırakanlara yön gösterme gibi meslek eğitiminde ya da yükseköğrenimde sorun yaşayanların sorunlarının aşılmasına kadar her konuda hizmet veriyor. Ajans aynı zamanda gençlerin meslek ya da yükseköğrenimi bitirdikten sonrada iş hayatına en iyi şekilde uyum sağlamaları için çalışıyor.

Aşağı Saksonya Başbakanı Stephan Weil, Bremen Başbakanı Jens Böhrnsen, Schelswig Holstein Başbakanı Torsten Albig ve Mecklenburg-Vorpommern Başbakanı Erwin Sellering, Hamburg Başbakanı Olaf Scholz ve Hamburg Ticaret Odası Başkanı Fritz Horst Melzheimer’in katıldığı toplantıda ağırlıklı olarak eyaletler arası işbirliğinin gelişmesi, ortak çalışmaların artırılması, alt yapı, liman, ulaşım, enerji dönüşümü ve taşımacılığı gibi meslek eğitim konuları ele alındı.

Enerji dönüşümünün başarılı olması için mevcut sistemin modernleşmesi gerektiği üzerinde durduklarını kaydeden başbakanlar, bununla ilgili çalışmaların başladığını, enerji transferi içinde modernleşmenin kaçınılmaz olduğuna işaret etti. CİHAN

Yorumlar