Heybeli Ada Deniz Lisesi kapılarını basına açtı

Heybeli Ada Askeri Deniz Lisesi Komutanlığı, ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı.

Google Haberlere Abone ol
Heybeli Ada Deniz Lisesi kapılarını basına açtı

Heybeli Ada Askeri Deniz Lisesi Komutanlığı, ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. 650 öğrencinin eğitim gördüğü lise geleceğin harbiyelilerini yetiştiriyor. Osmanlı Padişahı 2. Mahmut dönemine ait eserlerin yer aldığı lise, yaşayan bir müze görünümünde. Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin önemli denizcilerini yetiştiren okul, bir dönem Deniz Kuvvetleri Harp Okulu olarak ta hizmet vermiş. 1999 yılındaki depremde ciddi oranda hasar görse de Osmanlı dönemine ait binalar heybetini koruyor.

18 Kasım 1773 yılında dönemin Kaptan-ı Deryası Cezayirli Gazi Hasan Paşa’nın isteği üzerine Mühendishane-i Bahri Hümayun adı altında eğitime başlayan Deniz Lisesi Komutanlığı, ilk kez kapılarını basın mensuplarına açtı. Okul Komutanı Deniz Kurmay Albay Murat Şirzai, okulun tarihi ve öğrencilere verdikleri eğitim hakkında bilgi verdi. Deniz Kurmay Albay Şirzai, 650 öğrenciye eğitim verdiklerini, öğrencileri harbiyeye hazırladıklarını vurguladı. Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına göre eğitm verdiklerini belirten Şirzai, "Türk Silahlı Kuvvetleri’nin öngördüğü amaçlara uygun olarak Deniz Harp Okulu eğitim- öğretimini takip edebilecek düzeyde akademik ve fiziki yeterliliğe sahip öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyoruz." dedi.

Şirzai, Deniz Lisesi'nde; iyi bir insan, iyi bir asker, iyi bir denizci olmanın temellerini attıklarını ve bir fen lisesi düzeyinde eğitim veren kadroya sahip olduklarını vurguladı. Deniz Lisesi’nin parasız yatılı bir askeri okul olduğunu, lisede öğrencilerin ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılandığını dile getiren Şirzai, “Okulun askeri yapısı var ama kolej eğitimi veriliyor. Öğrencinin yüzme ve yelken sporları başta olmak üzere en az bir spor dalını iyi düzeyde bilmesi hedef olarak benimsenmektedir. Daha sıcak bir ilişkimiz var. Öğrenciyi şımartmadan ama disiplinli bir eğitim veriyoruz.” şeklinde konuştu. Liseyi başarılı bir şekilde bitiren öğrencilerin Tuzla’daki Deniz Harp Okulu’na sınavsız olarak giriş yaptıkların kaydeden Şirzai, Deniz Lisesi’nde Türkeyi’nin en önemli deniz subaylarını yetiştirdiklerini söyledi.

Tarihi okulda bir dönem yatakhane bir dönemde yemekhane olarak kullanılan salon, Türkiye Cumhuriyeti 22'inci Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın emri ile müze haline dönüştürülmüş. Müzede geçmişten günümüze denizcilik ile ilgili kullanılan tüm materyaller sergileniyor. Öğrencilerin denizcilik tarihini öğrenmeleri ve okula gelen misafirlere denizciliği anlatmak için hazırlanan maketlerde yer alıyor. Osmanlı Padişahı 2. Mahmut'u ve ‘şamar oğlanı’ adı verilen askerleri temsilen hazırlanan mankenlerle denizcilik tarihinde yaşanmış bir olay canlandırılıyor. Verilen bilgide şamar oğlanı sözü 2. Mahmut döneminde ortaya çıkmış. Okulda eğitim gören şehzadelerin sorgu ve suallere doğru cevap veremediği zaman şehzadeler yerine cezayı ‘şamar oğlanı’ dedikleri askerler çekiyormuş. Padişah tarafından şamar oğlanlarına yüklü miktarda para ve hediye verildiği için birçok askerin gönüllü olarak şamar oğlanı olmak istedikleri öğrenildi.

Askeri Deniz Lisesi parasız yatılı okul olduğunu için lisede öğrencilerin ihtiyaçlarını devlet tarafından karşılanıyor. Okul Komutanı Şirzai, “Okulun askeri yapısı var ama kolej eğitimi veriliyor. Almanca ve İngilizce öğretiliyor. Öğrencinin yüzme ve yelken sporları başta olmak üzere en az bir spor dalını iyi düzeyde bilmesi hedef olarak benimsenmektedir. Aile sıcaklığında askeri disiplinden tavizsiz bir ilişkimiz var." dedi. Toplam 28 yabancı uyruklu misafir öğrencilerinin olduğunu anlatan Şirzai, Deniz Kuvvetleri'nin en önemli subaylarını yetiştirdiklerini söyledi. Okulun öğrenci kaynağının askeri liseler sınavına başvuran ortaokul mezunu öğrenciler olduğunu belirten Şirzai, gelecek eğitim-öğretim döneminde 200'e yakın öğrenci alacaklarını ifade etti.

Okulda eğitim gören tüm öğrenciler öğle yemeğine tören düzeninde gidiyor. 650 bahriyeli lise öğrencisinin yatakhanesi ve derslikleri gezdirildi. Albay Şirzai, öğrencilerin tüm teknolojik ve bilimsel imkanlardan faydalandığını belirtti. Gökyüzü gözlem kulesi bulunan okulda basın mensuplarına teleskoplu eğitim örnekleri gösterildi. Öğrenciler tören nizamında öğle yemeğine gidiyor. Öğle yemeğinin ardından basın mensuplarına öğrencilerin aldıkları yüzme eğitimi küçük bir gösteri ile tanıtıldı. Ardından açık denzide yelken ve tekne eğitimlerinin nasıl verildiği gösterildi.

Deniz Lisesi öğrencilerinden 10. Sınıf öğrencisi Bilal Baki Öztürk, 3 yıldır yelken takımında olduğunu belirterek; “Mesleğimiz şu andan itibaren belli, denizcilikle uğraşıyoruz, denizcilik geleneklerini öğreniyoruz. Denizciliğimizi geliştirmek adına da burada yelken sporu icra ediyoruz. Deniz Lisesi’ni denizi ve denizciliği seven sivildeki arkadaşlarıma tavsiye ediyorum.” dedi.

CİHAN

Yorumlar