Hessen'de imzalar atıldı, sıra bakanlıklara geldi

Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller arasında koalisyon sözleşmesi imzalandı.

Google Haberlere Abone ol
Hessen'de imzalar atıldı, sıra bakanlıklara geldi

Almanya'nın Hessen Eyaleti'nde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller arasında koalisyon sözleşmesi imzalandı. CDU Genel Başkanı Volker Bouffier ve Yeşiller Başkanı Tarık El- Vezir'in imzaladığı sözleşmeyle Almanya'da büyük bir eyalette Yeşil-Siyah koalisyonu denenmiş olacak. 18 Ocak 2014 tarihinde toplanacak Eyalet Meclisi'nde CDU'lu Volker Bouffier başbakan seçilecek. Yeşiller'de Tarık El Vezir, ekonomi ve ulaştırma bakanlığını üstlenecek.

Hessen'de CDU ve Yeşiller'in koalisyon sözleşmesini imzalamasıyla federal hükümetten sonra bir eyalet hükümetide iş başı yapacak. Yeşiller ile koalisyon kuracak olan CDU Eyalet Başkanı ve Başbakan Volker Bouffoer, Yeşiller ile nesiller arası adalet, sürdürülebilirlik ve özgürlük konularında güven ve uyum olduğunu açıkladı. İyi bir sözleşme hazırladıklarını söyleyen Bouffier, parti tabanının güvenini almalarının önemli olduğunu kaydetti.

Federal seçim sonrası Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile büyük koalisyon kuran Başbakan Angela Merkel, Hessen eyaletinde Yeşiller ile koalisyonu çok önemsiyordu. CDU Genel Sekreteri Peter Tauber, Merkel'in Hessen'de yeşil-siyah koalisyon çalışmalarından memnun olduğunu ve büyük bir dikkatle takip ettiğini ifade etti.

Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble de (CDU), yalet Başbakanı Volker Bouffier’in CDU'nun Hessen'de Yeşiller ile işbirliğine gitmesini stratejik ve akıllıkça bir karar olarak değerlendirdi. Schäuble, Yeşiller’in federal düzeyde kendine güvenemediği için CDU ile koalisyon görüşmelerinden çekildiğini ileri sürdü.

Yeşiller Federal Meclis Grubu Başkanı Anton Hofreiter, Hessen'deki işbirliğinin federal hükümet için olası CDU-Yeşiller koalisyonunun ön denemesi olarak yorumlanmasını ise abartılı bulduğunu söyledi. Hofreiter, “Bu kadar büyütülmemeli. Fakat Yeşiller olarak federal düzeyde farklı işbirliklerine açığız. Bu CDU-Yeşiller olduğu gibi Sol Parti, SPD ve Yeşiller de olabilir.” dedi.

YEŞİLLER'DE BAKANLIKLAR BELİRLENDİ, CDU AÇIKLAMADI

Milletvekilleri, eyalet başbakanlığı seçimi ve bakanların yemini için 18 Ocak tarihinde bir araya gelecek. Açılacak olan Hessen Eyalet Parlamentosu'nun ilk oturumunda CDU'lu Bouffier tekrar Hessen başbakanı olarak seçilecek. Yeşiller'de Tarık El Vezir'in ekonomi ve ulaştırma bakanlığı kesinleşirken, Yeşil Partili Priska Hınz, çevre, enerji, tarım ve tüketici bakanlığını üstlenecek.

CDU'da geriye kalan altı bakanlığı kimlerin üstleneceği ise kesinlik kazanmadı. Bouffier'in CDU'lu eyalet bakanlarını ocak ayının ilk haftası açıklayacağı kaydedildi. FDP- CDU koalisyonunda hayata geçirilen uyum bakanlığının yeni yasama döneminde sosyal bakanlığın altında müsteşarlık olarak devam edeceği belirtildi. CİHAN

Yorumlar