HES’lerle mücadele için, ineğini satan vatandaşa onur ödülü

Rize’de, HES’lere karşı verdiği mücadelede ineğini satarak, bankadan kredi çekerek HES firmalarına dava açan ve projeleri iptal ettiren ‘Yurttaş’ lakaplı 68 yaşındaki Kazım Delal’e hukukçular tarafından onur ödülü verildi. Derelerin...

Google Haberlere Abone ol
HES’lerle mücadele için, ineğini satan vatandaşa onur ödülü

Rize’de, HES’lere karşı verdiği mücadelede ineğini satarak, bankadan kredi çekerek HES firmalarına dava açan ve projeleri iptal ettiren ‘Yurttaş’ lakaplı 68 yaşındaki Kazım Delal’e hukukçular tarafından onur ödülü verildi.

Derelerin Kardeşliği Platformu Sözcüsü Ömer Şan, yaptığı açıklamada, Delal’in Türkiye Barolar Birliği (TBB) tarafından bu yıl ilki verilen, ‘Avukat Noyan Özkan Çevre ve Ekoloji Mücadelesi Onur Ödülü’ne layık görüldüğünü söyledi. Kazım Delal’in HES’lerle mücadelede ahırdaki ineğini satarak, bankadan kredi çekerek HES firmalarına dava açtığı ve birçok HES projesini durdurmayı başardığını hatırlatan Şan, "Jürinin değerlendirmesi sonucunda, kişi olarak Kazım Delal ve arkadaşlarının mücadelesi, grup olarak da Yeşil Gerze Çevre Platformu’nun mücadelesi, ödüle değer bulundu. Yaşadığı Salarha Vadisi’nde yapılmak istenen HES’lere karşı, suyu ve toprağını korumak için Küçükçayır (Andon) köylülerini ve yakınlarını örgütleyen, ancak kısa bir sürede komşuları ve akrabaları tarafından yalnız bırakılan, buna rağmen eşi Ayşe Delal ile birlikte mücadeleden yılmayan, peş peşe davalar açarak, suç duyurularında bulunarak, eylem ve protestolar yaparak, yargılama giderleri için yegane mal varlığı ineğini satarak; olmadı banka kredisi alıp bilirkişi giderlerini karşılayan, suyunu ve toprağını koruma mücadelesinde türlü türlü fedakarlıklara katlanan ve risk alan, çevresindeki insanlara bu yolda örnek olan, 68 yaşındaki Kazım Delal ve onun en yakın ortağı, eşi Ayşe Delal ile onu bu mücadelesinde yalnız bırakmayan kardeşi Nazım Delal ve komşusu Yusuf Esir ülkemizde örneği pek görülmeyen bireysel bir mücadeleyi başlatmış ve sonuçta başarıya ulaşmıştır. Kazım Delal ve arkadaşlarının öyküsü, hiçbir örgütlü destek olmadan koruma duyarlılığına sahip bir yurttaşımızın suyu ve toprağı için verdiği bireysel bir kavganın anıtsal bir ifadesidir. Onların mücadelesi yöredeki insanlara yol göstermiş, bizlere ve geleceğimize umut vermiştir." dedi.

Kazım Delal ise "Bu çerçevede bize layık görülen ödülü en büyük destekçim eşime adıyorum. Bu süreçte her zaman yanımızda olan, bizim sesimiz, gözümüz, kulağımız olan Derelerin Kardeşliği Platformu’nu da unutamam. Hiçbir çıkar, menfaat gözetmeden her yerde mücadele ediyorlar, ödül, teşekkür gibi bir beklentileri de yok. Biz de aynıyız. Bizim yaşayacak başka yerimiz, yurdumuz yok. Yakamızı bıraksınlar artık." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar