'Herşey dahil sistemi' turistlerin harcama yapmasını engelliyor

Antalya Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, turizmde 'Herşey dahil sisteminin' turistlerin pazarda alışveriş yapmasını önemli ölçüde engellediğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
'Herşey dahil sistemi' turistlerin harcama yapmasını engelliyor

Antalya Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası Başkanı Sami Dursun Doğan, turizmde 'Herşey dahil sisteminin' turistlerin pazarda alışveriş yapmasını önemli ölçüde engellediğini söyledi.

Herşey dahil sistemiyle tatile gelen turistlerin harcama yapma potansiyellerini geçmiş yıllara göre yüzde 50 düşürdüğünü belirten Doğan, turizmde acilen 'tasarım dili' ve 'anafikir' temalarında acilen değişikliğe gidilmesi gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin turizmde en güçlü destinasyonunun Manavgat olduğunu belirten Doğan, Manavgat Sabit ve Seyyar Pazarcılar Odası'nı Anadolu'daki pazarcılar odalarından ayıran en önemli özelliğinin esnafın yılın 12 ayının turizmle iç içe olması olduğunu söyledi.

Pazarcı esnafının Manavgat'ta 2005 yılına kadar alışveriş yapmada altın çağını yaşadığını belirten Doğan, bunu 2010 yılına kadar fetret devrinin takip ettiğini ve son 4 yıldır da duraklamaya girdiğini ifade etti. Herşey dahil sistemiyle tatile gelen turistlerin harcama potansiyellerinin düşük olduğunu belirten Doğan, "Esnafın yüzünü harcama yapan turist güldürüyor. Başta Almanlar olmak üzere yaptıkları alışverişle esnafın yüzü 2005 yılına kadar güldü. Herşey dahil sisteminin etkisiyle de 2010 yılına kadar pazarcı esnafı kendi yağıyla kavrularak ayakta kalmaya çalıştı. Geçen yıl aktif sezonda siftah yapmadan tezgahını kapatan çok sayıda pazarcı esnafımız oldu. Turizmde acilen konsept değişikliğine gidilmeli. Alternatif turizm alanları oluşturularak bölgemize harcama potansiyeli yüksek turistler çekilmeli. Turizmde çeşitlilik arttırılmalı ki harcama potansiyeli turist gelmeli. Herşey dahil sistemiyle tatile gelen bir turist belirli bir bütçe ile geliyor. Tatilini bitirerek ülkesine dönmek istiyor. Havalimanından otele, hiç bir yeri görmeden otelden ülkesine dönen turistler var. " diye konuştu.

Bölge pazarlarının ekonomik canlılığını başta Almanlar olmak üzere Avrupalı turistler oluşturduğunu aktaran Doğan, bunu son yıllarda Rus ve İskandinav ülkeleri turistleri takip ettiğini kaydetti. Yeni gelen turistin harcama yapma potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizen Doğan, ürün satımında iyi derecede Almanca, İngilizce ve Rusça bilmenin de etkili olduğunu pazardan yabancı dil bilen esnafın bilmeyene göre daha fazla ürün sattığını söyledi. CİHAN

Yorumlar