Herkes O’nu Okuyor' yarışması heyecan dalgası oluşturdu

Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını konu edinen Peygamber Yolu Derneği’nin 'Herkes O’nu Okuyor' yarışması, Karabük’te heyecan dalgası oluşturdu.

Google Haberlere Abone ol
Herkes O’nu Okuyor' yarışması heyecan dalgası oluşturdu

Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını konu edinen Peygamber Yolu Derneği’nin 'Herkes O’nu Okuyor' yarışması, Karabük’te heyecan dalgası oluşturdu. İlköğretim, ortaöğretim ve yetişkin kategorilerinde düzenlenecek olan sınava Karabük’te en az 15 bin kişinin katılması bekleniyor. Sınavda dereceye girenlere umre, altın, bisiklet, tablet vs. gibi onlarca hediye verilecek.

Ülke genelinde düzenlenen 'Herkes O’nu Okuyor' yarışması kapsamında, Karabük Eğitim Sevenler Derneği (KARESDER), ilahiyatçı yazar Dr. Reşit Haylamaz’ın katılımıyla Karabük’te konferans düzenledi. Peygamber Efendimiz'e (sas) hep Bedir’den, Uhud’tan yani savaşlarından bakıldığını ifade eden Reşit Haylamaz, aslında savaşların Peygamberimiz'in (sas) hayatında çok yer tutmadığını, hatta Bedir Savaşı’nın 3 saat, Uhud Savaşı’nın ise en fazla 5 saat sürdüğünü dile getirdi.

Konuyla ilgili program, Orhan Açıkgöz’ün Kur’an-ı Kerim okumasıyla başladı. 'Herkes O’nu Okuyor' yarışmasıyla Peygamber Efendimiz'in (sas) hayatını binlerce insanın okumasını hedeflediklerini dile getiren KARESDER Başkanı Hikmet Erdoğan, "Peygamber Efendimiz'e (sas) en çok ihtiyaç duyduğumuz bugünlerde, yarışma vesilesiyle binlerce insan Efendimiz'in (sas) hayatını okuyacak ve sünnetleriyle sosyal yaşamdaki duruşunu, kaidelerini kendi yaşamlarına uyarlayacağına inanıyoruz." dedi.

Peygamberimiz'in (sas) savaşlarının çoğunu, savaşmak zorunda kaldığı için savunma amaçlı yaptığını vurgulayan Haylamaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Peygamberimiz (sas) daima diplomasiyi ve diyaloğu ön planda tutmuştur. Kardeşlerin kavga etmesini hep engellemeye çalışmıştır ve savaşmaya mecbur kaldığı zamanlarda savunma amaçlı savaşmıştır. Tarihte biz Peygamberimizi (sas) hep savaşlarından tanıdık. Oysa kılıcında bir damla bile kan olmayan bu kadar nezih, bu kadar duru bir peygambere sahibiz. Hayatında sadece kendisini direk öldürmek için gelen birisine attığı ok vardır. Onu da ölmeyeceği yeri olan omuzuna atmıştır. Orada kendisini savunması gerekiyordu, öldürmeye gelen kişiye bilerek müdahale etmeyip engel olmasa ve ölse bu intihar olurdu.

Peygamber Efendimiz (sas) imani hususlarda ve İslami duruşuyla sadece teorik bilgi vermekle kalmayıp, aynı zamanda duruşuyla ve yaşamıyla uygulamalı olarak göstermiştir. Örneğin, kadın erkek münasebetlerine dikkat çekmek için bir savaşa giderken Hz. Aişe annemizle koşu yarışı yapmış ve bilinçli olarak Hz. Aişe annemizin kendisini geçmesine müsaade etmiştir. Burada kadınların erkeklerle yarışabileceğini uygulamalı olarak göstermiştir. Daha sonra tekrar yarışıyorlar ve önceki yarışmada mesaj yerine ulaştırıldığından, bu sefer Peygamberimiz (sas) yarışta hedefe önce varıyor. Faiz yasaklanırken, ilk önce amcasının oğlunun faizini kaldırıyor, kan davasında ilk önce amcasının oğlunun kan davasını kaldırıyor. Savaşlarda hayvanlara dokunulmaması, ağaçlara zarar verilmemesi, sivil vatandaşa dokunulmaması talimatlarını veriyor ve savaşa giderken de ailesini götürerek kural ve kaideleri bizzat uyguluyordu. Peygamberimiz'in (sas) katıldığı savaşların hiçbirinde kadın ve çocuk ölmemiştir."

Günümüzde Peygamber Efendimiz'i (sas) anlatmak için kurulan diyaloglar bazıları tarafından günah olarak algılandığına işaret eden Haylamaz, “Oysa ki Peygamberimiz'in hayatının büyük bölümü diyalogla geçmiştir ve savaşlarda bile bir duruşu vardı. O zamanın şartlarında esirler köle olarak satıldığı halde, Peygamberimiz (sas) esirleri en rahat edecekleri ailelere dağıtıyor ve 14 esir birçok acıya rağmen o gün Müslüman oluyor. Peygamberimiz'in (sas) savaştaki duruşu sonucu Bedir’de savaşan Mekkeli müşrikler 6 yıl içinde, Huneyn Savaşı’nda savaşan müşrikler ise 2 hafta içinde Müslüman olmuştur.” diye konuştu.


CİHAN

Yorumlar