Herkes İçin Adalet Platformu: Şüpheleri bertaraf edecek açıklamalar yapılmalıdır

Herkes İçin Adalet Platformu Başkanı Uygar Ergin, Dışişleri Bakanlığı’nda yapıldığı iddia edilen edilen ses kayıtları için “Bununla beraber toplantıda bulunanlar tarafından yapılan konuşmalar ve ülkenin güvenliğinin emanet edildiği kişiler tarafından kul.

Google Haberlere Abone ol
Herkes İçin Adalet Platformu: Şüpheleri bertaraf edecek açıklamalar yapılmalıdır

Herkes İçin Adalet Platformu Başkanı Uygar Ergin, Dışişleri Bakanlığı’nda yapıldığı iddia edilen edilen ses kayıtları için “Bununla beraber toplantıda bulunanlar tarafından yapılan konuşmalar ve ülkenin güvenliğinin emanet edildiği kişiler tarafından kullanılan ifadeler ile ilgili kamuoyu derhal aydınlatılmalı ve zihinlerdeki şüpheleri bertaraf edecek açıklamalar yapılmalıdır.” dedi.

    Konuşmaların yasadışı olarak kaydedilmesi ve internete sızdırılmasının derin bir infiale yol açtığını belirten Uygar Ergin, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. “Devletin en mahrem konularının konuşulduğu ve devletin zirvesindeki isimlerin katıldığı toplantının nasıl dinlenebildiği ve sızdırılabildiği acil bir şekilde açıklığa kavuşturulmalıdır.” diyen Ergin, şöyle devam etti: “Bununla beraber toplantıda bulunanlar tarafından yapılan konuşmalar ve ülkenin güvenliğinin emanet edildiği kişiler tarafından kullanılan ifadeler ile ilgili kamuoyu derhal aydınlatılmalı ve zihinlerdeki şüpheleri bertaraf edecek açıklamalar yapılmalıdır. Bir ülkenin en üst düzey yetkililerinin, savaşa girmek için gayret etmeleri , ülkemize komşu devletin topraklarından füze gönderecek kadar ileri gidebilecek olmaları ve bu bağlamda planlar yapmaları, akılla vicdanla ve 'Yurtta Sulh Cihanda Sulh' anlayışını benimseyen devlet geleneğiyle izah edilemeyecek davranışlardır. Bir devletin en mahrem toplantılarının dinlenebilmiş olması, o devlet için çok büyük bir zafiyettir. Bu zafiyeti gidermenin yolu, söz konusu sızdırma kayıtlarını yüzbinlerce kişi dinledikten sonra, yayın yapılan siteyi kapatmak değil, olayın faillerinin bir an önce yargı önüne çıkarılmasıdır. Ayrıca daha soruşturması tamamlanmadan, failleri resmi olarak tespit edilmeden ve ortada somut olarak suçlu bulunamamışken, belirli bir zümreyi suçlu gibi göstermek, en başta adalete aykırıdır. Hükümet, devletin bütün imkanlarını kullanarak bu olayı tüm detayları ile soruşturmalı ve aydınlığa kavuşturmalıdır. Hukuk devletinin gereği budur. Unutulmamalıdır ki Türkiye, köklü teamülleri ve ananeleri olan bir devlettir. Muhsin Yazıcıoğlu cinayetinin faillerini 5 yıldır, Deniz Baykal kasetinin faillerini 4 yıldır bulamayanların; dünkü ses kaydının faillerini anında tahmin ve tespit edebilmiş olmaları düşündürücüdür. Devleti yönetenlerden beklenen, olayın gerçek faillerini bulmak ve adalet önünde hesap vermelerini sağlamaktır.”

    “HUKUKUN TESİS EDİLMESİYLE ÇÖZÜLEMEYECEK HİÇBİR SORUN YOKTUR”

    Herkes İçin Adalet Platformu olarak beklentilerini de aktaran Ergin, “Yasadışı dinlemeyi yapanların, yayanların, sızdıranların bir an önce tespit edilip, cezalandırılmalıdır. Aynı ölçüde bir diğer beklentimiz, bu toplantıda konuşulan ,sağduyulu milletimizi çıkmaza sokacak görüş ve beyan verenler hakkında gereğinin yapılmasıdır. Ulusal güvenliğin iç siyasete malzeme edilmesinin kabul edilebilmesi mümkün değildir. Kendi ikballeri için ülkeyi savaşa sokmak isteyenlerden de mutlaka adalet önünde hesap sorulmalıdır. Unutulmamalıdır ki, Türkiye bir hukuk devletidir. Hukukun tesis edilmesiyle çözülemeyecek hiçbir sorunumuz yoktur. Milletimizin her ferdi, hukuka inanmalı ve saygı göstermelidir. Devletimiz, elindeki bütün enstrümanları kullanarak, hukuk içinde kalarak bu olayı çözümlemelidir.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar