“Her üç kişiden biri organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor”

Berlin Eyaleti Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, Türk kadınlara yönelik hizmet veren Akarsu Derneği’nde organ bağışı üzerine bilgiler verdi. Çoğunluğu ev kadını yaklaşık 40 kadar kadına konuşan Demirbüken-Wegner,...

Google Haberlere Abone ol
“Her üç kişiden biri organ bulunamadığı için hayatını kaybediyor”

Berlin Eyaleti Sağlık Senatörlüğü Müsteşarı Emine Demirbüken-Wegner, Türk kadınlara yönelik hizmet veren Akarsu Derneği’nde organ bağışı üzerine bilgiler verdi. Çoğunluğu ev kadını yaklaşık 40 kadar kadına konuşan Demirbüken-Wegner, Almanya’da her gün üç hastanın organ bulunamadığı için yaşamını yitirdiğini, yılda 12 bin hastanın da hayata sarılabilmek için gün be gün umutla organ beklediğini söyledi.

Organ bağışlarının sadece Almanya’da değil dünya genelinde yetersiz kaldığını dile getiren müsteşar, bilgi eksikliğinin sadece Türkler arasında değil değişik uluslardan tüm insanlarda bulunduğuna işaret etti.

Demirbüken-Wegner, Türklere yönelik bilgilendirme toplantılarında en sık karşılaştığı sorunun “Dinimize göre organ bağışında bulunmak caiz midir?" olduğunu söyledi. Konuyu araştırdıklarını söyleyen müsteşar, “Din adamlarıyla, bilginlerle, uzmanlarla konuştuk. Dinimiz organ bağışı yapmayı yasaklamıyor." dedi.

Konuya ilişkin hazırlanan roşürde DİTİB-Şehitlik Camii Derneği Başkanı Ender Çetin’in “Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır ve 6 Mart 1980 tarihli, 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kuran-ı Kerim’de 'Kim bir kimseye hayat verirse, onun sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı‘ beyan olunmuştur." ifadeleri yer alıyor.

CİHAN

Yorumlar