Her gün 24 kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, trafik kazalarının Türkiye’de önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, herkesin bir yakınını trafik terörü nedeniyle kaybettiğine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Her gün 24 kişi trafik kazalarında hayatını kaybediyor

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, trafik kazalarının Türkiye’de önemli bir sorun oluşturduğunu belirterek, herkesin bir yakınını trafik terörü nedeniyle kaybettiğine dikkat çekti. Yörük, kaza sonrası ölümlerinde dahil edilmesiyle ülkemizde her yıl 8 bin 500 insanın hayatını kaybettiğini aktararak, “Bu istatistiklere göre ülkemizde her gün ortalama 24 insanımız trafik kazalarında hayatını kaybediyor” dedi.

Jandarma Genel Komutanlığınca 'Trafik Güvenliği Semineri' düzenlendi. Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat ve Niğde illerinden valiler, emniyet müdürleri, jandarma komutanlarının katıldığı etkinlikte, 'Yol güvenliği, trafik mağdurlarının yaşadığı kazalar, trafik kazaları ve zararlı sonuçların önlenmesi, uykulu araç kullanma ve trafik kazaları, kaza nedeni olarak stres ve öfke kontrolü, tarım araçlarının karıştığı trafik kazalarının incelenmesi, trafikte araç muayene istasyonları'' konuları ele alındı.

Seminere katılan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, Kayseri'nin Hacılar ilçesinde meydana gelen ve üniversite gençlerinin hayatını kaybettiği trafik kazasını hatırlatarak, burada hayatını kaybeden 11 genç için ailelerine başsağlığı ve kendilerine rahmet dileğinde bulundu. Dünyada hızlı bir değişim ve gelişimin yaşandığına dikkat çeken Yörük, şunları söyledi: “Hoşgörü, insan hakları ve eşitlik gibi değerler, toplumsal gelişmenin temel dinamikleri haline gelmiştir. İnsanın en temel ve birinci hakkı, yaşama hakkıdır. Bu hakkı korumak en temel görevimizdir. Maalesef hepimizin en temel hakkı olan yaşama hakkı, trafik kazaları nedeniyle tehlike altındadır. Dünyada her yıl trafik kazaları sonucunda yaklaşık 1 milyon 200 bin insan hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin yüzde 80'i, dünya üzerindeki araçların ancak yarısına sahip olan orta gelirli ülkelerde meydana gelmektedir. Trafik kazaları gelişmekte olan diğer ülkeler gibi maalesef ülkemiz için de önemli bir halk sağlığı sorunudur. Herkesin bir yakınını trafik terörü nedeniyle kaybettiği ülkemizde, kaza sonrası ölümleri de dahil ettiğimizde yılda yaklaşık 8 bin 500 insanımız ölmekte, yani her gün ortalama 24 ocağa ateş düşmektedir. 2013 yılında dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında 8'inci sırada yer alan trafik kazaları, birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de 15-29 yaş arası gençlerimizin birinci ölüm sebebidir. Bin bir güçlükle, emekle yetiştirdiğimiz çocuklarımızın, hayatının baharındaki gençlerimizin, yani geleceğimizin, en verimli çağlarındaki politikacılarımızın, sanatçılarımızın, yazarlarımızın ve sporcularımızın trafik terörü sebebiyle elimizden kayıp gittiğini yüreğimiz parçalanarak, üzüntüyle görmekteyiz.”

Jandarma teşkilatı olarak konunun öneminin farkında olduklarının altını çizen Yörük, trafik kazalarının hep birlikte gösterecekleri kararlılıkla ve duyarlılıkla azaltabileceklerini ifade etti. Avrupa Güvenli Trafik Projesi Türkiye Koordinatörü Dr. Serap Şener de 2014 yılının 'Hız ve Emniyet Kemeri Yılı' ilan edildiğini duyurdu. CİHAN

Yorumlar