Her beş kişiden birinin omzu ağırıyor, hareket şart

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Google Haberlere Abone ol
Her beş kişiden birinin omzu ağırıyor, hareket şart

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mahmut Kömürcü, orta yaştaki her 5 kişiden birinde omuz ağrısı görüldüğünü söyledi. Prof. Kömürcü, “Ağrıdan kurtulmanın ilk şartı, omuzu hareket ettirmek. Omuz ağrısı yaşayanlarda ameliyatsız tedavi seçenekleri tükendiğinde, cerrahi girişimler gündeme geliyor.” dedi.

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Mahmut Kömürcü, bel, boyun ve diz ağrılarından sonra vücutta en sık rastlanan ağrının, omuz ağrısı olduğunu söyledi. Orta yaştaki her 5 kişiden birinde görülen ağız ağrısından kurtulmanın mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Kömürcü, “İlk şart, omuzu hareket ettirmek. Ameliyat ise son çare. Ameliyatsız tedavi seçenekleri tükendiğinde cerrahi girişim gündeme gelebilir. Omuz ameliyatlarında; artroskopik (kapalı) yöntemlerle döndürücü kılıf kirişlerindeki kireç çökmeleri temizlenmekte veya yırtıklar tamir edilmektedir. Bu kirişlere baskı yapan kemik çıkıntıları kesilerek sıkışma ortadan kaldırılmakta, iltihaplı kesecikler temizlenmekte ve hatta nadiren de olsa omuz ekleminin yerine protez uygulanmasına kadar çeşitli cerrahi girişimler söz konusu olabilmektedir." diye konuştu.

"DÖNDÜRÜCÜ KILIFLA İLGİLİ HASTALIKLAR BAŞI ÇEKİYOR"

Bütün bu cerrahi operasyonlardan hangisinin yapılacağına hastanın durumu, yaşı, hastalığın evresi gibi faktörlere bakılarak karar verildiğinin altını çizen Prof. Kömürcü, “Bu cerrahi girişimlerin bir kısmı kapalı yöntemlerle, bir kısmı ise açık yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. Ağrıların bir kısmı omuz eklemine ait bir sorundan kaynaklanır. Bir kısmı ise başka bir bölgeden yansır veya başka bir hastalığın habercisidir. Omuz ağrıları içerisinde yüzde 60 oranla en fazla rastlanan neden, döndürücü kılıfla ilgili hastalıklardır. Omzun kendi sorunlarından ya da diğer nedenlerle oluşan ağrılar sonucu hasta omzunu uzun süre hareketsiz bırakırsa, omuz hareketlerinin neredeyse tamamen kısıtlandığı ve ‘donmuş omuz’ diye nitelendirilen ağır bir tablo ortaya çıkabilir. Donuk omuzun aşamalarına göre ameliyatsız ve ameliyatlı çözümler vardır.” şeklinde konuştu.

    "ARAÇ KULLANIRKEN CAMI AÇMAYIN"

    Omuz ağrılarının yanlış hareketlerle günlük yaşamı altüst edecek kadar şiddetlenebileceğini vurgulayan Prof. Dr. Mahmut Kömürcü, omuz ağrılarından korunmak için, yapılmaması gerekenleri şöyle sıraladı: “Ağır yükler taşıyarak omzunuzu zorlamayın, araç kullanırken camı açmayın, uzun süre kollarınızı yukarıda tutmanıza yol açan çamaşır asma, perde asma, yüksek raflardan cisimler indirme gibi hareketlerden mümkün olduğunca kaçının, çocuklarınızın okul sıralarında doğru oturmasına dikkat edin ve ağır okul çantaları taşımasına izin vermeyin.” CİHAN

Yorumlar