'Hepimiz Yanık Camii'yiz, hepimiz Türkiye’yiz'

Ardahan’da Halilefendi Mahallesi’ndeki Yanık Camii önünde toplanan kalabalık, Ermenilerin, 'Sözde Soykırım Günü' olarak ilan ettikleri 24 Nisan’ı protesto etti.

Google Haberlere Abone ol
'Hepimiz Yanık Camii'yiz, hepimiz Türkiye’yiz'

Ardahan’da Halilefendi Mahallesi’ndeki Yanık Camii önünde toplanan kalabalık, Ermenilerin, 'Sözde Soykırım Günü' olarak ilan ettikleri 24 Nisan’ı protesto etti.

    Ermeni çetelerinin Yanık Camii'nde 1915'te katlettiği 300 Türk için açıklama yapan grup, tarihi gerçeklerin soykırımla ilgisi olmadığını savundu.

    Yanık Camii önünde toplananlardan Fatih Kabataş, dedesinden dinlediği o hüzünlü anları anlattı. Kabataş, "Dedem hüzünle anlatırdı o günleri. Ermeniler Doğu Anadolu’da tutunamayacaklarını anlayınca ve de kaçarken halkımıza büyük acılar yaşatmışlar. Ardahan’da Ermeni kuvvetleri açıklama yapacağız diyerek halkı toplamış camii içerisine sokarak diri diri yakmışlar. Biz hiç kimseye soykırım yapmadık. Yıllarca bu bölge de biz kardeşçe yaşadık. Ama soykırımın belgesi burada yatan 300 Türk. Savunmasız silahsız insanları katletmek hangi savaşta var. Bizim içimiz rahat biz hiç kimseyi katletmedik.” dedi.

    Ardahan’ın en yaşlı isimlerinden ve de katliam olaylarının yaşandığı döneme yakın zamanda doğan Fevzi Gündeş ise şöyle konuştu: "Babamdan duyduklarıma göre insanları bir gün apansız toplamışlar buraya. İçeriye doldurup yakmışlar. Yakılacakların arasında bir asker de var. Asker silahını vermemiş kimseye. Sonra bir yüzbaşı gelmiş ve de silahını teslim almış. İnsanların yanan yağları Kura Nehri’ne kadar gitmiş.”

    Evi, Yanık Camii ile yan yana olan ve de bulduğu kemikleri anlatan Cemil Asker, "Üzerine ayak bastığım yer hep kemik ve kafatası dolu. İnsanlarımızı yaktıktan sonra buraya gömmüşler. Burası hem mezarlık hem de camii şuan için." şeklinde konuştu.

    Dedesinin ve aslının Ardahan Ermenilerinden olduğunu iddia eden Manstro Sezeryan, "Türkler hiçbir zaman Ermenilere soykırım yapmamıştır. Yıllarca burada kardeşçe yaşayan 2 millet bazılarının oyununa gelerek böyle söylemlerde bulunuyor. Ben Türkiye’yi ve de Türkleri çok seviyorum.” şeklinde konuştu.

    Ardahan Üniversitesi öğrencilerinden Azerbaycan vatandaşı Mensur Asilzade, "Biz büyük milletiz. Ne Türkiye ne de Azerbaycan Ermenilere karşı en küçük bir ortadan kaldırma işlemi yapmamıştır. Biz gerçekten büyük milletiz. Bunun en büyük kanıtı arkamda yatan 300 kahramanımızdır.” diye konuştu.

    Açıklamaların sonlarında bir Azeri ve Ermeninin ağzından çıkan söz kalabalığı çok duygulandırdı: "Hepimiz Yanık Camisi'yiz, Hepimiz Türkiye’yiz."

    YANIK CAMİİ HİKAYESİ

    Ardahan Kalesi eteklerinde bulunan Arap Camii, 1915'te Ermeni çetecilerin katliamına sahne oldu. Namaz kılan 300 Türk'ün yakılarak katledildiği Arap Camii'nin adı, yapılan tadilattan sonra Yanık Camii olarak değiştirildi. Yanık Camii'nin ne zaman ve kim tarafından yaptırıldığı ise bilinmiyor. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı ardından Ermeni saldırısı nedeniyle harap olan cami, orijinal özelliğini kaybetmiş. Caminin, tarihi kaynaklarda 1915 yılına kadar ayakta olduğu belirtiliyor. Caminin bulunduğu alana 2003 yılında, katledilen Türkler anısına Yanık Cami Anıtı yaptırılmıştı. CİHAN

Yorumlar