Hemşehrileri İlhan Koman'ın Akdeniz heykelini Edirne’ye istiyor

Hemşehrileri ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın Akdeniz heykelinin Edirne’ye getirilmesini istiyor. İsrail’in havadan, karadan ve denizden başlattığı Gazze saldırısı sonucu yüzlerce insan yaşamını yitirmesi, sayıları binlerle ifade...

Google Haberlere Abone ol
Hemşehrileri İlhan Koman'ın Akdeniz heykelini Edirne’ye istiyor

Hemşehrileri ünlü heykeltıraş İlhan Koman’ın Akdeniz heykelinin Edirne’ye getirilmesini istiyor.

İsrail’in havadan, karadan ve denizden başlattığı Gazze saldırısı sonucu yüzlerce insan yaşamını yitirmesi, sayıları binlerle ifade edilen Filistinlinin de yaralanmasını protesto etmek isteyen bir grup geçtiğimiz günlerde İstanbul Levent’te bulunan Başkonsolosluk binası önünde eylem yaptı. Polis biber gazlı müdahalesi sonucu dağılan grup başkonsolosluğun yakınlarında bulunan Edirneli Heykeltıraş İlhan Koman’ın heykeline zarar verdi. Saldırı sonucunda kolu kırılan Akdeniz isimli eseri, Koman’ın hemşehrileri Edirne’ye getirilmesini istiyor.

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, İlhan Koman heykelinin bir güruhun saldırısına sonucunda heykelin kolunun kırıldığını söyledi. Gürkan, heykelin Edirne’ye getirilmesi için bir kampanya başlatıldığını ifade etti. Heykelin ünlü sanatçının doğduğu yere getirilmesinden mutluluk duyacağını anlatan Gürkan, “O heykeli layık olduğu uygun bir yerde değerlendirmeyi Edirne Belediyesi olarak istiyoruz. Çünkü İlhan Koman uluslararası üne sahip gerçekten alanında çok başarılı üstün yetenekli bir heykeltıraşımız. Koman ailesi Edirne’nin köklü ailelerinden birisidir. Dün heykelin mülkiyet sahibi Halkbankası’na ulaşmaya çalıştım ama başarılı olamadım. Şimdi heykelin yapılış amacını, heykeltıraşın bu ismi koyma amacı neydi? Onun da yapılış mantalitesine, felsefesine, amacına aykırı bir şey de yapmamaya çalışıyorum. Bu konuda olabildiğinde özenli davranmaya çalışıyoruz. Diğer taraftan hemşehrimiz İlhan Koman’ın eserine sahip çıkmaya çalışırken diğer taraftan onun bu heykeli yaparken bu heykeli yapma gerekçesini ortadan kaldıracak herhangi bir yanlışa düşmeye çalışıyoruz.” dedi.

Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İlhan Koman’ın heykelinin Edirne’ye yakışacağını düşündüğünü belirtti. Heykelinin yerinin de hazır olduğunu ifade eden Hacıoğlu, “İlhan Koman parkı bunun için çok uygun bir yer. İkinci alternatif ise pehlivan heykelleri gibi bir kavşak noktası olabilir. Dünyada bilim ve sanatı birleştiren böyle üstün yeteneğe sahip İlhan Koman’ın Edirneli olması bizim için ayrı bir önem taşır. Edirne Lisesi’nden mezun. Özellikle Akdeniz heykeli yaptığı eserler içerisinde en önemlisidir. Dünya sanatına damgasını vurmuştur. Dolasıyla İlhan Koman’la ilgili kamuoyu oluşturmak için Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak resmi facebook, twiter, web sayfasında vatandaşımıza ulaşmak için değişik duyurular yapıyoruz. Özellikle change.org adresindeki imza kampanyasının geniş kitlelere ulaşması için hassasiyet gösterdiğimizi özellikle belirtmek istiyorum.” diye konuştu.

Edirne Belediyesi İlhan Koman Kültür Evi ve Kadın Merkezi Sorumlusu Fatma Bayko da şehrin kültür mirası sahiplerinden olan İlhan Koman’ın en önemli ve dünyaya imzasını attığı bu eserin ait yerin Edirne olduğunu kaydetti.

Başlatılan imza kampanyasına destek verdiklerini açıklayan Bayko, üzerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi. CİHAN

Yorumlar