'Hemofili hastası çocuklara büyüdükçe bilgi verilmeli'

Hemofili teşhisi konan bir çocuğun ailesinin hastalık hakkında azami bilgiye sahip olması gerektiğini söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Hikmet Akyüz, "Ebeveynler hemofilinin ne olduğu ve bu hastalıkla yaşayacak ol.

Google Haberlere Abone ol
'Hemofili hastası çocuklara büyüdükçe bilgi verilmeli'

Hemofili teşhisi konan bir çocuğun ailesinin hastalık hakkında azami bilgiye sahip olması gerektiğini söyleyen Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Hikmet Akyüz, "Ebeveynler hemofilinin ne olduğu ve bu hastalıkla yaşayacak olan çocuklarının nasıl ihtiyaçları olacağı konusunda kendilerini yetiştirmelidir. Çocuğun sosyal aktiviteleri için gruplar araştırmalı, hastalığı hakkında büyüdükçe çocuğa bilgi verilmeli hatta doktorla birebir iletişim kurmasını sağlayarak daha bilinçli olması sağlanmalıdır." diye konuştu.

Genellikle erkekleri etkileyen ve kalıtsal bir hastalık olan hemofili, vücutta kanın pıhtılaşmasını sağlayan maddelerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ortaya çıkmakta. Tüm dünyada hemofili hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumları bilinçlendirmek düşüncesiyle 17 Nisan Dünya Hemofili Günü olarak kabul ediliyor. Dünya Hemofili Günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Hikmet Akyüz, hemofilili çocukların ailelerine tavsiyelerde bulundu. Ailelerin çocuklarını olası kanamalardan korumak için tedbirler alması gerektiğini kaydeden Akyüz, "Yeni yürümeye başlayan çocuklarda düştüklerinde oluşabilecek zedelenmeleri önlemek için dizlik, dirseklik kullanılmalı. Bisiklete binerken kesinlikle kask takılmalı, düşmelere karşı yemek sandalyesi, araba koltuğu ve bebek arabasının emniyet kemerinin takılmasına dikkat edilmelidir. Çocuk yürümeye başlayınca sivri uçlu mobilyaları kaldırın veya mutlaka korumaya alın. Küçük batıcı, kesici, delici nesneleri çocukların ulaşamayacağı yerlere kaldırın." tavsiyesinde bulundu.

Hemofili hastası çocuk ve yetişkinlerin bazı sınırlamalara dikkat ederek düzenli egzersiz yapması gerektiğini aktaran Akyüz, "Fiziksel aktivite kas ve eklemlerin güçlü kalmasına ve korunmasına yardımcı olur. Hemofili hastaları temas gerektiren sporlardan ve kanamaya sebep olabilecek aktivitelerden kaçınmalıdır. Yüzme, bisiklet, yürüyüş, golf gibi bireysel sporları tercih etmeli futbol, güreş gibi güvenli olmayan aktivitelerden uzak durmalıdır. Hemofili tanısı konmuş bir çocuğun aile bireyleri ve öğretmenleri belirtileri izlemeyi öğrenmelidir. Kanama olmasa da ara ara çocuğun eklemleri kontrol edilmeli ve çarpma, zedelenme olduğunda kullanmak için dondurucuda mutlaka soğuk materyal bulundurulmasına özen gösterilmelidir." şeklinde konuştu.

Hemofili hastası bir çocuğun başta öğretmenleri ve sürekli birlikte olduğu yakın çevresi olmak üzere hastalık ve kanama anında yapılacaklarla ilgili bilgilendirilmesi gerektiğini söyleyen Uzman Dr. Akyüz, "Eklemlerde veya vücudun diğer bölümlerinde oluşabilecek kanamalara ait belirti ve semptomlar hakkında bilgi sahibi olunmalı. Ne zaman doktora başvurulacağı, acile gidileceği öğrenilmeli. Durdurulamayan ağır kanama yada kan sızması, beyin kanamasına ait herhangi bir belirti yada semptom, herhangi bir eklemde ağrı yada şişlik olduğunda doktorun bilgilendirilmesi gerektiği bilinmeli. Seyahat edecek olursanız öncesinde doktorunuza danışın ve hangi durumda ne yapabileceğinizle ilgili bilgi alın. Çocuğunuza tıbbi kimlik bilgilerini içeren bir kolye yada bileklik takmayı ihmal etmeyin." uyarılarında bulundu.
CİHAN

Yorumlar