Helikopter kazasının üzerinden 5 yıl geçti ama karanlık aydınlatılamadı

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasının üzerinden tam 5 yıl geçti.

Google Haberlere Abone ol
Helikopter kazasının üzerinden 5 yıl geçti ama karanlık aydınlatılamadı

Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) merhum Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun da arasında bulunduğu 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan helikopter kazasının üzerinden tam 5 yıl geçti. 25 Mart 2009 tarihinde Kahramanmaraş'taki mitingin ardından Yozgat'a giderken düşen helikopterle ilgili şüpheler devam ediyor.

Helikopter enkazı ile kazada hayatını kaybedenlere 48 saat sonra ulaşıldı. Kazaya ilişkin iddialar ise birbirini izledi. Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopter 25 Aralık 2009 tarihinde saat 15.03'te düştü. Gazeteci İsmail Güneş 15.26'da telefonla arayarak 112 Acil'den yardım istedi. Yaklaşık 20 dakika görüştü. Daha sonra bu görüşmeye ilişkin ses kayıtları ortaya çıktı.

Bir başka iddia ise helikopterin düşmesine kötü hava şartları kadar olay anında oradan geçen Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait ait jetlerin sebep olması. F-16 ve F-4 tipi askeri uçaklar olaydan 5 dakika önce bölgede uçuş yaptı. Hava hareketliliğinin düşüşe sebep olabileceği ileri sürülüyor.

TİB, ilk yer tespitini kazadan 1 saat 22 dakika sonra 16.25'te yapıyor. 1 kilometre genişliğinde, 15 kilometre uzunluğunda bir yayla koordinatları belirliyor ve bütün kriz merkezlerine gönderiyor. Buna rağmen helikopterin yeri bulunamıyor. Olay anına ilişkin 4 dakika 37 saniyelik radar görüntülerine de ulaşılamıyor. Genelkurmay, kısa süreli arıza nedeniyle görüntü alınamadığını savcılığa iletmişti. Savcı, ÖYM'ler kaldırılmadan önce Radar Üssü, Hava Kuvvetleri ve Genelkurmay'da inceleme yaptı. Bu incelemenin sonucu henüz bilinmiyor. Bilirkişiler 'kayıp görüntü'lerin izini sürüyor.

Dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, Danıştay üyesi oldu. Emniyet Müdürü Orhan Özdemir Ankara'ya atandı. Daha sonra cezaevine girip-çıktı. Kahramanmaraş Valisi Mehmet Niyazi Tanılır ise Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi yapıldı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yazıcıoğlu'nun helikopterinin vidasını keçilerin sökmediğini söylemişti. Sonra vida söken subayların görüntüleri ortaya çıkmıştı. Helikopterin beynini sökenler, bir süre tutuklu kaldı ancak cihazların nerede olduğu hala bilinmiyor.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu HSYK, 271 savcı ve hâkimin görev yerini değiştirdi. Bunlar arasında merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun şüpheli ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten savcılar Şeref Gürkan ile Mustafa Başer de tasfiye edildi. Kısa bir süre önce dosya elinden alınarak Kahramanmaraş'a gönderilen savcı Şeref Gürkan, Malatya'da düz savcı olarak görev yapacak. Geçtiğimiz günlerde Genelkurmay Başkanlığı'nda rotaların takip edildiği merkezde keşif yapan savcı Mustafa Başer de Ankara savcısı olarak görevlendirildi. Savcı Başer, olay günü bölgedeki hava hareketliliğini incelemişti.

Büyük Birlik Partisi (BBP) yöneticileri, Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili devletin zirvesine sunulan raporda, "Muhsin Yazıcıoğlu'nun helikopterine ulaşıldığı, şuurunun yerinde olduğu, ayağı ve kaburgalarının kırık olduğu, hastaneye getirildiği" şeklindeki bilginin Kahramanmaraş İstihbarat Şubesi tarafından verildiği belirtiliyor. Arama kurtarma çalışmalarını sukuta uğrattığı iddia edilen bu bilgiyi açıklayan dönemin Kayseri Valisi hakkında İçişleri Bakanlığı'nın hiçbir işlem yapılmaması ve idari soruşturma dahi başlatılmaması dikkate değer bulunuyor.


CİHAN

Yorumlar