Hekimoğlu İsmail’e 'saygı gecesi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, ‘Yaşayan Kültür Adamlarımıza Saygı’ programları çerçevesinde Gazeteci, Yazar Hekimoğlu İsmail için Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 'saygı gecesi' düzenledi.

Google Haberlere Abone ol
Hekimoğlu İsmail’e 'saygı gecesi'

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü, ‘Yaşayan Kültür Adamlarımıza Saygı’ programları çerçevesinde Gazeteci, Yazar Hekimoğlu İsmail için Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde 'saygı gecesi' düzenledi.

Yazar Hekimoğlu İsmail için Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa; Gazeteci yazar Hekimoğlu İsmail, İBB kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, Yazar Ali Erkan Kavaklı, Edebiyatçı Yazar Mehmet Nuri Yardım, Edebiyatçı Yazar Dursun Gürlek, Edebiyatçı Yazar Ahmet Vural, Yazar Recep Şükrü Apuhan ve çok sayıda davetli katıldı. Programda Hekimoğlu İsmail çeşitli yönleriyle anlatıldı.

Programda konuşan Mehmet Nuri Yardım, Hekimoğlu İsmail’in fikir, düşünce ve edebiyat dünyasında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Yardım, “Hekimoğlu’nun en çok romancılığına dikkat çekmek istiyorum. Roman okumayan binlerce kişiye ışık olmuştur. Gazetelerde, dergilerde çok yazmış olan bir yazar, günümüzün Ahmet Mithat efendisi çok değerli eserler vermiş. Sadece romanlarıyla değil kitaplarıyla, hatıralarıyla, günlükleriyle, intibahlarıyla düşünce be fikir alanında çok önemli eserler ortaya koymuş bir edebiyat ustası, dava adamı ve fikir adamıdır.” ifadelerini kullandı.

Hekimoğlu İsmail’i diğer yazarlardan ayıran en büyük özelliğin bütün insanları kucaklaması olduğunu aktaran Yardım, “Kimseyi dışlamaması, kimseye hor bakmaması Yunus Emre ve Mevlana’nın açtığı yolda devam etmesidir.” dedi.

Türk edebiyat ve düşünce tarihinin son kilometre taşlarından birisi olduğunu vurgulayan Hüseyin Gökçe ise, “Bizim için hedef ve ufuk insanıdır. Farklı bir meslek gurubunda bulunmasına rağmen çok ciddi olarak edebiyat dünyasına girmiştir. Edebiyatı yaşayarak, içselleştirerek tüm ruhuyla özümseyerek yaşamış ve okuyucularına aktarabilmiş önemli bir insandır.” diye konuştu.

Abdurrahman Şen, yaşayan kültür adamlarımızdan bir bölümüne saygı geceleri düzenlemeye başladıklarını belirtti. Şen, şunları kaydetti: “Programın ana başlığına bir nesli yoğuranlar dedik. Şuan yaşayan orta yaş gurubu insanlar saygı gecelerinde anmaya çalıştığımız kişilerin açtığı yolda yürümeye çalışan, eserlerini okuyan insanlar oldular. Yazdıkları kitaplarla verdikleri konferanslarla insanların yetişmesine vesile oldular. Bu konferanslar sayesinde kendilerine şükranımızı sunalım istedik.”

Program sonunda konuşan Hekimoğlu İsmail herkese teşekkürlerini ileterek şiir ile konuşmasına son verdi. Hekimoğlu İsmail, şiirinde “Bir zamanlar Süleyman idim. Ateşe ve rüzgara hükümdar idim. Sanmayın ki Sultan Süleyman idim. Tersanede körüklü Süleyman idim.” ifadelerine yer verdi.

HEKİMOĞLU İSMAİL KİMDİR:

Gerçek ismi Ömer Okçu olan Hekimoğlu İsmail, yazılarını dedesinin ismi olan ‘Hekimoğlu İsmail’ imzasıyla yazdı ve bu isimle tanındı. 1967’de ‘Minyeli Abdullah’ romanını yazdı. O günden bu yana pek çok dergi ve gazetede yazılar yazan Hekimoğlu İsmail’in 30’dan fazla eseri bulunuyor. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda konferans verdi. Halen Zaman gazetesinde makaleleri yayınlanan Hekimoğlu İsmail, Harran Üniversitesi tarafından verilen ‘Edebiyat Doktoru’ ünvanına sahip. CİHAN

Yorumlar