Hediye kabanın domuz derisinden olduğunu öğrenince şok yaşadı

Kayseri’de genç bir kız, kendisine doğum gününde hediye edilen kabanın domuz derisinden olduğunu öğrenince şok geçirdi.

Google Haberlere Abone ol
Hediye kabanın domuz derisinden olduğunu öğrenince şok yaşadı

Kayseri’de genç bir kız, kendisine doğum gününde hediye edilen kabanın domuz derisinden olduğunu öğrenince şok geçirdi. Ailesine durumu söylemesi üzerine genç kız kabanı mağazaya iade etmek istedi. Mağaza yetkilisi, değişim süresinin bir ay geçtiğini ifade ederek, önce almak istemedi. Aile ısrar edince mağaza, kabanı incelemek ve şikayeti değerlendirmek için aldı. Kararı kendilerine ileteceklerini söyledi. Mağaza yetkilisi ve çalışanları, birçok kişinin bu kabanı domuz derisi olmasını bilmelerine karşın aldıklarını ve hiçbir sıkıntının olmadığını ifade etti. Genç kızın annesi ise Müslüman kızlara domuz derisinin giydirilmesini doğru bulmadıklarını belirtti. Domuz derisinden kabanların satışı ile ilgili bir yasağın bulunmadığı kaydedildi.

Beyza Koçyiğit, geçen ay doğum gününü kutladı. Arkadaşları kendisine deri kaban hediye etti. Beyza, bir iki kez giydiği deri kabanı bir daha giymedi. Birkaç gün önce kendisini arayan arkadaşı, mağazada satışa sunulan deri kabanlarının çoğunun domuz derisinden olduğunu öğrendiğini ve kullandığı kabana bakmasını istedi. Beyza, kabanın etiketine baktığında ise yüzde 100 domuz derisinden üretildiğini gördü ve şok oldu. Durumu annesi Nurdan Koçyiğit’e iletti. Anne şaşkınlık içerisinde hediyenin alındığı mağazayı aradı. Mağaza yetkilisi, ürünün alınış tarihini sordu ve bir ayı geçtiyse iade alamayacaklarını belirtti. Ertesi gün mağazaya giden Nurdan Koçyiğit, ürünün hediye geldiğini ve domuz derisinden olduğunu bir ay sonra öğrendiklerini belirterek, iade etmek istediklerini söyledi. Mağaza, iade alamayacaklarını dile getirdi. Daha sonra ise Beyza’nın ürünün incelenmesi ve şikayetin mağaza genel merkezine iletilmesi adına iade alabileceklerini, inceleme sonrasında ürünle ilgili karar vereceklerini belirtti.

Mağaza yetkilisi ve çalışanları, ürün etiketinde 7-8 dilde kabanın üretiminde kullanılan ham maddenin yazıldığını ve etiket kısmına bakıldığında ise domuz ibaresinin görüleceğini anlattı. Birçok kişinin bu ürünün domuz derisinden olduğunu bildiği halde aldığını kaydeden mağaza çalışanları, hiç kimsenin giyimde dini açıdan bir sorun olup olmayacağını kendilerine sorgulamadığını, hatta en fazla satan ürünler arasında yer aldığını dile getirdi. Mağazada domuz derisinden satışa sunulan kabanların bulunduğu reyonda etiket üzerinde, ürünün domuz derisi olduğuna dair bilgi dışında herhangi bir uyarının bulunmaması da dikkat çekti.

Nurdan Koçyiğit, Müslüman genç kızlar için tasarlanmış olan domuz derisinden yapılan kabanların ve giysilerin satışının yasaklanmasını istedi. Sorguladığında bu satışın yasak olmadığına öğrendiklerini de hatırlatan Koçyiğit, duyarlı insanların aldıkları ürünlerde mutlaka etikete bakmalarını tavsiye etti. Yetkililerin de bu tür ürünlerin satışı ile ilgili vatandaşın bilgilendirilmesi noktasında daha detaylı ve ön plana çıkan uyarılar yaptırmalarını istedi.

Domuz derisinden üretilen kabanın kullanılmasının dinen ne kadar doğru olabileceği İl Müftülüğü Fetva hattına sorulduğunda giyilmemesi tavsiye edildi. Etinin yenilmediği gibi giysinin de üzerine giyilmemesinin yararlı olacağı her ne kadar bazı aşamalardan geçmiş olsa da derinin 'necis' yani 'pis' olduğuna dikkat çekildi. CİHAN

Yorumlar