HDP'nin taziye ziyaretine tepkiler büyüyor

Bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri, gazeteci ve aydınlar, HDP Van Milletvekili Hezer'in Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için kurulan taziye çadırını ziyaret etmesine tepki gösterdi

Google Haberlere Abone ol
HDP'nin taziye ziyaretine tepkiler büyüyor

Türkiye genelinde bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri, gazeteci ve aydınlar, HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer'in Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için kurulan taziye çadırını ziyaret etmesine tepki gösterdi.

Geçmişte Akil İnsanlar Ege Heyeti Başkan Vekilliği görevini de üstlenen gazeteci yazar Avni Özgürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hezer'in taziye çadırını ziyaret etmesine ilişkin, "Sadece Cumhuriyet tarihinde değil, insanlık tarihinde bir katilin evine taziye ziyareti, görülmüş şey değil" dedi.

Daha önce Akil İnsanlar Ege Heyeti Başkanlığı görevini üstlenen KONDA Yönetim Kurulu Başkanı Tarhan Erdem de olayı densizlik olarak nitelendirerek "Aile, milletvekilinin tanıdığı bile olabilir ama buna rağmen HDP'nin Türk kamuoyu ve seçmenine karşı daha ölçülü olması lazım" görüşünü dile getirdi.

Tek bu olayın büyük ihtimalle seçmen tercihini etkilemeyeceği tahmin ettiğini belirten Erdem, kesin sonucun ise araştırma ile ortaya çıkabileceğini aktardı.

Bursa Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Ömer Ömeroğulları da bu şekilde hareket eden milletvekillerinin dokunulmazlıklarının ayrıca ele alınmasını isteyerek "Milletin vergileriyle aldıkları maaşlarla at oynatmalarına ve o Meclis'i, o kürsüyü işgal etmelerine izin verilmemelidir" ifadesini kullandı.

Bursa Van Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı İsa Tacar, Hezer'in teröristin taziye çadırına gitmesini kınadıklarını söyledi. Bu davranışın bir siyasi partiye ve o partinin çatısı altında siyaset yapanlara yakışmadığını vurgulayan Tacar, "Olmaması gereken şeyler, kınıyorum. Siyasi partiler, onların seçilen milletvekilleri, daha ılımlı davranmalı" değerlendirmesinde bulundu.

Bursa Ağrı İli ve İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Erhan Öztürk, Hezer'in davranışını doğru bulmadıklarına işaret ederek "Bu durum, ülkemizdeki kardeşliğe ve bütünlüğe darbe vurmaktadır. Ülkemizdeki siyasetçilerin birlik ve beraberliğe katkıda bulunması gerekirken bu tarz bir eylemde bulunmasını kınıyoruz" diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Balıkesir Şube Başkanı Harun Ertaş ise bazı kişilerin TBMM'nin gücünü kullanarak her şeyi yapabileceklerini zannettiklerine dikkati çekerek devletin öncelikle resmi kurumlarda çalışıp bu zihniyette olanları uzaklaştırması gerektiği kaydetti.

"UTANMADAN SIKILMADAN"

Memur-Sen Niğde İl Başkan Vekili Rıdvan Yeşildal, sendika binasında düzenlediği basın toplantısında, Ankara'da düzenlenen bombalı terör saldırısından sonra Meclis'teki partilerin teröre karşı hazırladığı ortak bildirinin HDP grubu tarafından imzalanmadığını hatırlatarak HDP'li bir milletvekilinin de "utanmadan, sıkılmadan" teröristin taziyesine katıldığını ifade etti.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul Ve Yetimleri Derneği Adana Şube Başkanı Ongun, Hezer'in yaptığı hareketi duyunca çok üzüldüklerini söyledi. Bir milletvekilinin teröristin evine gitmesinin çok büyük bir ayıp olduğunu vurgulayan Ongun, "Bu konuyu derneğimizde de konuştuk. Daha önce de buna benzer bir etkinliğe katılmışlardı. Bu tür olaylardan çok mustaribiz" dedi.

Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, Hezer'in bu ziyaretinin kabul edilemez olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Türkiye'nin siyasetini yapan ve Türkiye'nin partisi olma hedefinde olan bir partinin milletvekilinin taziye çadırına gerçekleştirdiği ziyareti doğru bulmuyorum. Hiçbir şekilde bu ziyaretin yapılmaması gerekiyordu. Koşulları, sebepleri, mazereti ve gerekçesi ne olursa olsun, milletvekilinin taziye çadırına giderek ve basına yansıyan haliyle orada açıklama yapmaması gerektiğini düşüyorum."

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Hatay Şube Başkanı Mehmet Ramiz Bakır da Hezer'in ziyaretini tasvip etmediklerini ve kınadıklarını aktardı.

"ONUN İNANCI VAR MI Kİ ONA TÖREN DÜZENLENİYOR?"

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, terörist için taziye düzenlenmesinin, üstelik bunun bir camide yapılmasının ve milletvekili unvanı taşıyan birisinin katılmasının kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bölücülere, hainlere, teröristlere taziye düzenlenemeyeceğini ifade eden Sekmen, şunları söyledi:

"Bu hainlere, bu bölücülere, bu teröristlere ne taziyesi? Onun inancı var mı ki ona tören düzenleniyor? Derhal müdahale edilmeli. Milletvekilleri, yörenin insanları, cami derneği, imam ve buna, bu işe göz yuman müftü, haberi varsa kaymakam için derhal hiç vakit geçirilmeden gereği yapılmalı. O milletvekilinin de dokunulmazlığı kaldırılıp yargılanmalı. Benim askerim, polisim şehit edilecek veya uzuvlarını kaybedecek, onun annesi, babası, eşi, çoluk çocuğu o ıstırabı çekecek, millet olarak biz çekeceğiz, biri gelip orada bilmem kimler adına taşeronluk yapacak. Bu ülkede hainlere yer yok. Bu hainlere fırsat verilmeyecek."

Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Ankara'da gerçekleştirilen hain katliamın faili için taziye evi açılmasını nefretle kınadığını bildirerek belediyelerin, halkın hizmetinde olan kurumlar olduğunu ve teröristin hizmetinde olmaması gerektiğini vurguladı.

Eğitim-Bir-Sen Erzurum 2 No'lu Şube Başkanı Mustafa Karataş, son dönemlerde artan terör olaylarına, kamu kurum kuruluşlarında görev alan ve devlet güvencesi altında çalışan bazı kişilerin de destek verdiklerine şahit olduklarını dile getirdi. Hezer'in de milletvekili koruma zırhına güvenerek teröre destek olmasının kabul edilemez olduğunu aktaran Karataş, "Kamu kurumlarında ve Meclis'te bulunan ve açıkça teröre destekleri bilinenler hakkında ilgili makamların gereğini yapmalarını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

"BAYRAĞIMIZA BAŞKALDIRMAKTIR"

Memur-Sen İzmir İl Temsilcisi Ali Musa Bina, konuya ilişkin, "Meclis'te Türkiye Cumhuriyeti'ne namus ve şeref üzerine sadakat yemini edip sonra da gidip teröristlerin taziyesine katılmak, vatana ihaneti ödüllendirmek demektir" görüşünü bildirdi.

Türk Eğitim-Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın da teröristin taziye çadırına giden birinin teröristten farkı bulunmadığına işaret etti. Hezer'in milletvekilliğinin derhal düşürülmesi gerektiğini ifade eden Sarısayın, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Meclis'ten atılmalıdır. Böyle birinin Türk milletini temsil etmesi doğru değildir. Meclis'te ettiği yemine uymayan milletvekilinin vekilliği düşürülmeli. Şehitlerimize, şehit ailelerine, şehit çocuklarına yapılan en büyük saygısızlıktır. Türkiye Cumhuriyeti'nin en yüksek makamı olan TBMM'de milleti temsili için seçilen vekilin terörist taziye çadırında bulunması kabul edilemez."

Denizli Memur-Sen İl Başkanı Osman Tavşan, Hezer'in ziyaretinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Terörü ve teröristi destekleyen her kim olursa olsun gereğinin hemen yapılması gerektiğini bildiren Tavşan, "Güzel memleketimiz gül kokuyorken kan ağlamaya başladı. Artık analar ağlamasın. Bu hainler hakkında gereğinin hemen yapılması lazım. Masum insanları öldürenler, tüm insanlığı öldürmüş gibidir. Vatandaşlarımızı öldüren terörist için taziye çadırı açmak devletimize ve bayrağımıza baş kaldırmaktır. Ayrıca ölmüş kardeşlerimizin ailelerine ve yakınlarına yapılmış aleni ihanettir" diye konuştu.

Hak-İş Denizli Bölge Başkanı Halil Turan, memleketin şehit olanlar için ağıt yaktığı günlerde, birilerinin bu olayı gerçekleştiren hainin taziye çadırına gitmesinin vatana hainlik olarak kabul edileceğini ifade etti.

"ORTADA BİR SUÇ VAR"

Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) Denizli Temsilcisi Fahri Demirel, saldırıyı gerçekleştiren terör örgütü üyesi için taziye çadırı kurulmasını eleştirdi.

Uşak İmam Hatip Liseleri Mezunları Mensupları Derneği (UŞİMDER) Başkanı İsmet Çambel ise şu görüşleri dile getirdi:

"Dinimizi yaşamak için devlet olmalı, toprak olmalı, vatan olmalı. Eğer devletiniz, vatanınız ve toprağınız yoksa ne dininizi yaşayabilirsiniz ne de kutsallarınızı. Bu saldırı, devletin bekasına yapılmış bir saldırıdır, toplumun vicdanında derin yara açmıştır, onlarca masum insan şehit edilmiştir. Bu taziye çadırına gidip terör propagandası yapanlar hakkında hukuki işlem yapılmalı. Ortada bir suç vardır, kesinlikle cezasız kalmamalı."

Uşak Alevi Derneği Başkanı Fikret Sağdemir, taziye çadırında terör örgütü propagandası yapılmasının tasvip edilemeyeceğine dikkati çekerek beklentilerin terör saldırısını herkes gibi HDP'lilerin de nefretle kınaması olduğunu vurguladı.

Uşak Kent Konseyi Başkanı Zafer Aydın, insanların görüşlerine, ideolojilerine saygılarının bulunduğunu ancak başkalarının canına kasteden, onları öldüren, şehit edenlere saygılı olmadıklarını vurgulayarak "Ankara'da onlarca kişinin ölümüne neden olan birisinin değer görmesi, taziye çadırında anılması basit yönüyle terörün kutsanmasından başka bir şey değildir" diye konuştu.

Aydın Kent Konseyi Başkanı Tuncay Erdemir, ziyaretin terör saldırısına eşit olduğuna işaret etti.

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Semra Şener, her terör saldırısında Türk halkının kan ağladığını, buna rağmen kan akıtan, hain saldırıyı gerçekleştirenlerin taziye çadırına gitmesinin şehit analarına, babalarına yapılmış en büyük saygısızlık olduğunu ve asla kabul edilemeyeceğini bildirdi.

"ANAYASA NEYİ GEREKTİRİYORSA YAPILMALI"

Kıbrıs Barış Harekatı Gazileri Derneği Başkanı İsmet Tağal, Hezer'in ziyaretinin 75 milyon insana yapılmış ihanet olduğunu söyledi.

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal da bir milletvekilinin terörist cenazesine gitmesinin kabul edilemeyeceğini belirterek "Bu milletvekili hakkında Türkiye Anayasası neyi gerektiriyorsa yetkililer yapmalıdır. Kimse bu milletin gururuyla hassasiyetiyle ve onuruyla oynayamaz, Türkiye'nin birlik ve beraberliğini kimse bozamaz" dedi.

ASDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Hacımustafaoğulları ise şunları kaydetti:

"Hiçbir HDP milletvekilinin bir güvenlik kuvveti mensubunun şehadetine üzüldüğünü, bunu kınadığını duymadım. Bunu yapmazken kalkıp bir teröristin cenazesine iştirak etmelerine göz yumulamaz. Dernek olarak bu tavrı sert bir dille kınıyoruz. Artık HDP tercihini yapmalı; terörün yanında mı, siyasetin içinde mi? Siyaset mi yapacak, terörü mü destekleyecek? Terörle ilişkisi olanlar, Türkiye siyasetinde yer alamaz, TBMM'de yeri olamaz."

Küresel Araştırma ve Düşünce Merkezi Genel Başkanı Mustafa Önsay, "Halkı hedef alan, insan hakları ihlalcisi terörist eylemlere destek veren ve terörist taziyesine giden, terörist mezarını ziyaret edenlerin milletvekillikleri derhal düşürülmelidir" dedi.

MÜSİAD Kütahya Şube Başkanı Yılmaz Kırdar ise HDP milletvekilinin Ankara'yı kana bulayan teröristin taziyesine gitmesinin kesinlikle hoş karşılanamayacak bir davranış olduğunu kaydetti.

Ankara'daki terör saldırısını gerçekleştiren terörist için Van'ın İpekyolu ilçesi Esentepe Camisinde taziye yerine, terör örgütünün propagandası yapıldığı ve terör örgütün simgeleyen flamalar asıldığı gerekçesiyle soruşturma başlatılmış, teröristin babası, kardeşi, caminin imamı ve görevlisinin de aralarında yer aldığı 11 kişi gözaltına alınmıştı. Taziye çadırına gelenler arasında yer alan HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer hakkında da inceleme başlatılmıştı.

Yorumlar