HDP, grup toplantısını 19 gündür kapalı olan yolda yaptı

Halkların Demokratik Partisi(HDP) TBMM’de yapması gereken grup toplantısını 19 gündür kapalı olan Diyarbakır-Bingöl karayolu Fis Ovası bölgesinde yaptı. Eylemcilerin kontrol noktasından geçerek bölgeye gelen HDP heyeti, eylemin ilk başlatıldığı...

Google Haberlere Abone ol
HDP, grup toplantısını 19 gündür kapalı olan yolda yaptı

Halkların Demokratik Partisi(HDP) TBMM’de yapması gereken grup toplantısını 19 gündür kapalı olan Diyarbakır-Bingöl karayolu Fis Ovası bölgesinde yaptı. Eylemcilerin kontrol noktasından geçerek bölgeye gelen HDP heyeti, eylemin ilk başlatıldığı yerde grup toplantısını yaptı.

    HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, buradan Başbakan Erdoğan’a seslendi: “Çözüm sürecinde ısrarlıysanız TMK’yı kaldıracak mısınız, bu halkın kendi kendini yönetme talebine ne diyorsunuz sorusuna cevap vermek zorundasınız.” dedi. Diyarbakır’daki bayrak indirme olayında ise eş başkanların görüş farklılığı dikkat çekti. Tuncel, olayı provokasyon olarak değerlendirirken diğer Eşgenel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, çocukların yaptığını söyledi.

    HDP HEYETİ, KCK ASAYİŞİNİN ARAMA NOKTASINDA DURDURULDU

    Diyarbakır’da BDP İl Başkanlığı'nda toplanan HDP ve BDP’liler, konvoy halinde 19 gündür yolun kapalı olduğu Lice’nin Fis Ovası’na geldi. Bölgede günlerdir duran askeri araç ve askeri güvenlik noktalarının kaldırıldığı görüldü. Fis Ovası girişinde yolun ortasında 'KCK asayiş' tabelasının asıldığı noktalarda HDP heyeti durduruldu. Burada HDP heyetiyle görüşen yüzü kapalı örgüt mensupları, somut adımlar atılması için eylem yaptıklarını dile getirdi. Örgüt HDP konvoyunda olan bütün araçları kontrol noktasından geçirerek eylem bölgesine gönderdi. HDP heyeti, yolu trafiğe kapatan grubun ilk eylem yaptığı, çadır kurduğu bölgede grup toplantısını yaptı. Kürsünün arkasında ve yanların Abdullah Öcalan’ın asılan fotoğrafları daha sonra kaldırıldı.

    Toplantının yapıldığı bölgedeki yollara çok sayıda örgütün bayrakları ile Öcalan’ın posterlerinin asıldığı görüldü. Kürsüye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Türkiye’de gelişen süreçle birlikte bölgeye geldiklerini belirtti.

    "BAYRAK İNDİRME OLAYI PROVOKASYONDUR2

    Tuncel, "Bugün bütün grup toplantılarının gündemi olan bayrak indirme olayının bilinçli olarak geliştirildiğini ve provokasyon olduğunun altını çizmek istiyoruz. İnsanların cenazelerine ağlarken birileri buradan Kürtlerin acıları üzerinden milliyetçi bir yaklaşımla sürece sabote etmeye yönelik bir girişim içerisine girmiş olabilirler. Hiçbir halkın değerine saygısızlık etmeyiz. Biz aynı zaman de Kürt halkının değerlerine de saygı gösterilmesini isteriz. Saygı karşılıklı olmalıdır. Halklar birbirine saygı göstermeli. Barış için büyük bir irade gerekiyor. Barışı ruhumuzda ve düşüncemizde kabul etmemiz gerekiyor. Kürt özgürlük hareketi bu ülkede savaşın bitmesi konusunda beyanda bulunmuştur. Şimdi sırada AKP ve devlettedir. Madem barışacağız o zaman hala neden kalekollar yapılıyor.” dedi.Eylemci gençlerin somut adım atılması için eylem yaptıklarını anlatan Tuncel, "Buradaki gençlerin taleplerinden biri somut adım atacağını belirten bir açıklama yapmalarıdır. Sadece sözle değil artık somut adımlar atılması gerekiyor. Yeni bir aşamadayız. Bu sürecin bitmesini istemiyoruz. Buradaki insanlar kendi dili ve kimliği ile yaşamak istiyor. Çözüm sürecinde ısrarlıysanız TMK’yı kaldıracak mısınız, halkın kendi kendini yönetme talebine ne diyorsunuz sorusuna cevap vermek zorundasınız. Buraya aslında hükümetin gelmesi gerekiyordu. Biz buradan Başbakanı çağıyoruz eğer çözüm iradeniz varsa gelin halk nasıl bir çözüm istiyor." diye konuştu.

    "NASIL ‘PARALARI SIFIRLAYAMIYORLARSA7 BİZİM GENÇLERİMİZ DE ÖFKESİNİ BİR ANDA SIFIRLAYAMAZ"

    Tuncel şunları söyledi: "Halkımız gereğini yaptı. Kamuoyunu oluşturdu. Yol kesme eylemleri, yine burada çadır kurma, Mestan dağlarındaki nöbet tutmalarla aslında halkımız kendi sorumluluğunu yerine getirmiştir. Sıra siyasilerdedir. AKP hükümetinin artık kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir yandan çözüm diyeceksin bir yandan irade diyeceksin BDP’yi HDP’yi üzerinden baskı uygulayarak bizi bu denklemin dışına itmeye çalışacaksın. Bizler olmadan gerçek anlamda barış olmayacaktır. Lice isyanın olduğu yer 93’üte katliam yapıldı. Geçmişte yapılanlar hataydı deniliyordu o zaman neden şimdi bu hatalar yapılıyor. Efkan Ala diyor paradigma değiştirmek gerekiyor. Kürtler özgür yurttaş olduğuna göre onların haklarını güvenceye almak zorundasınız. Lice’yi anlamak gerekiyor. Bu kalekol demek işkence, taciz demek ölüm demek. Burada yaşam alanı görmek istiyoruz kalekol değil. Paraları biriktirdiler, rantları biriktirdiler. Bu paraları rantları nasıl kullanacaklarını halkın kaynaklarını nasıl çarçur edeceklerini kafa yordular. Ama biz buralardan Lice’den Diyarbakır’dan öfkelerimizi biriktirdik. Bu coğrafyadaki kadınlar gençler öfke biriktirdiler. 17 Aralık döneminde Başbakan ortaya çıkan tapelerinde doğru ya da yanlış nasıl paraları sıfırlayamıyorlarsa bizim gençlerimiz 30 yıldır biriktirdikleri bu öfkeyi bir anda sıfırlayamazlar. Siz bu öfkenin dinmesi için yol gösterip adımlar atmanız gerekiyor. Biz öfkeyle kalkıp zararla oturmak istemiyoruz. Bu öfkeyi gerçekten demokratik bir zemine çevirmek için bu gençlere kulak vermek önemlidir diye düşünüyorum."

    HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Türk bayrağının indirilmesiyle ilgili “Daha dün dağa çıkmış çocuklar için HDP'ye başvuranlar, bir çocuk öldürülmedi diye kuvvet komutanlarına saydırıyor." dedi. Çözüm sürecinden bundan böyle geri dönüş olamayacağını vurgulayan Kürkçü, “Yeniden sabotajlar olabilir ama asla ırmaklar geriye doğru akıtılamazlar. Irmakların menderesler, kıvrımlar çizebilirler ama ırmakların artık başka bir yönde aktığı gerçeği değişmez." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar