HDP Eşbaşkanı Tuncel: Cumhurbaşkanlığı seçimi bizim açımızdan da önemli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü 30 Mart Yerel Seçimleri'nin sonuçlarını değerlendirdi.

Google Haberlere Abone ol
HDP Eşbaşkanı Tuncel: Cumhurbaşkanlığı seçimi bizim açımızdan da önemli

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanları Sabahat Tuncel ve Ertuğrul Kürkçü 30 Mart Yerel Seçimleri'nin sonuçlarını değerlendirdi. Sonuçların HDP için başarı anlamına geldiğini söyleyen Kürktçü, özeleştiri yaparak Gezi sürecinde başarısız olduklarını, bazı bölgelerde oy kayıpları yaşadıklarını söyledi. Sabahat Tuncel ise cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin kendileri açısından da önemli olduğunu ancak iktidarın cumuhurbaşkanlığı seçimini öne sürerek süreci erteleme yoluna gidebileceğini söyledi.

HDP'nin seçimlerde aldığı sonuçların değerlendirildiği toplantıya katılan Kürkçü ve Tuncel hem aldıkları sonuçları değerlendirdi hem de bundan sonra parti olarak izlenecek stratejiyi açıkladı. Eşbaşkan Kürkçü, sandıkların kapatılmasının üzerinden geçen süreye rağmen Yüksek Seçim Kurulu'nun kesin sonuçları açıklayamadığını belirterek, 1980 sonrasındaki en fazla usulsüzlük ve hileye tanık olunan seçimlerin bazı yerlerde hala sonuçlanmadığını söyledi. Kürkçü, "AKP Ceylanpınar'da olduğu gibi bu yerleşimlerde de BDP'nin hakkına el koymak için her türlü hile ve baskı peşinde. Mersin ve Akdeniz ilçesinde ise halkın emeğine göz koyan CHP. Halklarımız isyanda. Hiç birimiz adil, demokratik ve dürüst bir seçimden geçtiğimize inanmıyoruz." dedi. HDP ve BDP'nin seçimlerden hem sayısal hem de oransal olarak başarılı çıktığını savunan Kürkçü, "Mutlak bir başarı elde ettik." ifadesini kullandı.

Özeleştiri de yapan Kürkçü, "Mutlak seçim başarısına göreli bir seçim başarısızlığının da eşlik ettiğini görüp teslim etmemek kendimizi menkıbelerle avutmak olur. Birinci olarak HDP'yi doğrudan hitap ve tarihsel ilgi alanımızda yer alan Gezi isyanının önemli bileşenleri için önemli bir çekim merkezi haline getirmekte başarılı olamadığımız, tersine CHP-MHP-Cemaat ortaklığının bu kesimler için fareli köyün kavalcısı rolünü oynadığı açık. İzmir, Adana ve Mersin'de belediye başkanlıkları ve belediye meclisi için kullanılan oylar arasında belediye başkanları arasında gözle görünür fark, üstelik bizim seçmenlerimiz arasında da AKP'yi durdurma gayesiyle CHP-MHP-Cemaat koalisyonuna oy kaydığının açık göstergesi." iddiasında bulundu. AK Parti'nin seçimlerden siyasi üstünlüğü sağlayarak çıkmış olsa bile elinde kaba güçten başka bir şey bulunmadığını söyleyen Kürkçü, iktidarın bundan sonra yarı başkanlık sistemini dayatacağını savundu.

Tuncel ise sandıktan çıkan sonuçların seçimler öncesinde ortaya çıkan siyasi kriz ortamını ortadan kaldırmadığını, bundan sonraki süreçte de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin önemli olacağını söyledi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kendileri için de önemli olduğunu belirten Tuncel, "İktidar ve anamuhalefet partisi şimdiden cumhurbaşkanlığı tartışmalarını gündemine aldı. Tabiiki Cumhurbaşkanlığı seçimi bizim açımızdan da önemli. Bundan sonra biz en azından gerekli kurullarımızla görüşüp tavrımızı belli edeceğiz... Görünen o ki bir cumhurbaşkanlığı seçimi gündemine getirerek yine Kürt sorunun çözümünü yine bir başka bahara erteleme, bu konuda müzakere sürecini yasal bir çerçeveye kavuşturma, somut adım atma yerine bunu bir şekilde cumhurbaşkanlığı seçimine kadar oyalama şeyine girebilir. Bu Türkiye açısından büyük bir kayıp olur." şeklinde konuştu.

Tuncel, 17 Aralık'ta ortaya çıkan durumun sandıkta aklanmadığını da belirterek "AKP hükümetinin halklara hesap vermesi gerektitğini, sandıkta verilen oyun bu hesabı sormamak anlamında değil... Türkiye'de yaratılan kutuplaşmanın aslında bir şekilde insanları tercih yapmak zorunda bıraktığını... AKP hükümetinin bunu bir cemaatin komplosu şeklindeki bir algıyla insanları bir tercih yapmak zorunda bıraktığını ancak AKP'ye oy verenlerin de Türkiye'deki bu yolsuzluk ve rüşvet düzeninden yana olmadıklarının altını çizmek istiyoruz." ifadesini kullandı.

CİHAN

Yorumlar