Hazreti Meryem'in Sabrı konulu paneli sonuçlandı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun (KADİP) İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) ve Tevere Enstitüsü ve ile birlikte düzenlediği 'Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te Hazreti Meryem’in...

Google Haberlere Abone ol
Hazreti Meryem'in Sabrı konulu paneli sonuçlandı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı (GYV) Kültürlerarası Diyalog Platformu’nun (KADİP) İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) ve Tevere Enstitüsü ve ile birlikte düzenlediği 'Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te Hazreti Meryem’in Sabrı' başlıklı uluslararası panel, bir sonuç bildirgesi ile sona erdi.

    Başkanlığını Emine Eroğlu’nun yaptığı, 'Sonuç Bildirisi Heyeti', Prof. Dr. Chaterine Joseph Droste ve Başepiskopos Pablo Virgilio David ve Prof. Dr. Ali İhsan Yitik’ten oluştu.

    Emine Eroğlu 'Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te Hazreti Meryem’in Sabrı' Uluslararası Paneli’nin Sonuç Bildirgesi; Sabrın ve sebatın melikesi, tahammülün en güzel örneği olan Hazreti Meryem’in hayatının bilinmesinin, Hıristiyan ve Müslümanlar arasında karşılıklı anlayışların geliştirmesine yardımcı olacağı muhakkaktır." dedi.

    "Çağımızdaki birçok ruhi ve maddi problemlerin üstesinden gelme konusunda onun tecrübesinin önemli katkılar sağlayacağı inancı ile düzenlenen 'Kur’an-ı Kerim’de ve Kitab-ı Mukaddes’te Hazreti Meryem’in Sabrı' panelinin sonuç bildirgesidir." ifadelerini kullanan Eroğlu bildirgede yer alan maddeleri şöyle sıraladı:

1- Hazreti Meryem, karşı karşıya kaldığı imtihanlardan başarı ile çıkabilme yollarını tüm insanlığa göstermiş, sabır kahramanı mümtaz bir şahsiyettir.

2- Hem Hıristiyan hem İslam kaynakları göstermektedir ki, bir insan olarak Hazreti Meryem iki dinin müntesiplerini ayrıştırmaz aksine birleştirici bir köprü vazifesi ifa etmektedir.

3- Yeni Ahit’te geçen “Sevgi Sabırdır” (1 Corinthians 13:4), ve Kur’an-ı Kerim’de geçen “Ancak sabrı ve hakkı tavsiye edenler hüsranda/kayıpta değildir.” (Asr 103:3) ve “Allah sabredenlerle beraberdir,” (Bakara 2:153) gibi ayetler başta olmak üzere Hıristiyan ve Müslüman kaynaklarında sabır ve sabredenler ısrarla övülmektedir. Bu bağlamda insanların karşılaştıkları zulüm, baskı ve iftiralar karşısında Allah’ın yardımının kendilerine ulaşacağı zamana kadar sabretmeleri gerektiğinin en güzel örneği Hazreti Meryem’in gösterdiği sabır ve sebatta bulunmaktadır.

4- Zaman zaman maruz kalınan itham ve iftiralar karşısında kendini savunması mümkün olamayan insanların dayanma noktasını, hiç şüphesiz Hazreti Meryem yaşayarak inananlara göstermiştir. Gerek sözlü, gerek duygusal baskılara maruz kalan insanların kendilerini kelimelerle ifade etmelerinin beyhude bir çaba olduğunu gördüklerinde susmayı tercih etmeleri de Hazreti Meryemce bir davranıştır.

5- “Kitab-ı Mukaddes’te ve Kur’an-ı Kerim’de Hazreti Meryem” üst başlıklı panelinin uzman ve ilgililerin katılımıyla farklı bir temada yıllık olarak gerçekleştirilmeye devam etmesini ve gelecek yıl düzenlenecek panelde “Kitab-ı Mukaddes’te ve Kur’an-ı Kerim’de Hazreti Meryem’in Şefkati” konusunun irdelenmesini tavsiye ederiz.

    Panele katılanlar şöyle: Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Fatih Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Muhit Mert, İtalya’dan gelen Aziz Tomas Üniversitesinden Prof. Dr. Catherine Joseph Droste, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikro Biyoloji Uzmanı Dr. Figen Barlas, İtalya Payap Üniversitesi'nden Prof. Dr. Setthamalinee, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Muharrem Atlığ, İtalya Marinum İlahiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Denis Sahayaraj Kulandaisamy, DEÜ İlahiyat Fakültesi'nden Doç. Dr. Cüneyt Eren, Tevere Enstitüsü’nden Mustafa Cenap Aydın, Timaş Genel Yayın Yönetmeni Emine Eroğlu, Filipinlerden San Psikoposluk Bölgesi Yardımcı Piskoposu Pablo Virgilio David, DEÜ İlahiyat Prof. Dr. Hüseyin Yaşar, Arjantin Katolik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Claudia Mendoza, DEÜ İlahiyat Fakültesi Prof. Dr. Ali İhsan Yitik, Doç. Dr.Murat Memiş, Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Muharrem Yıldız ve Alman Katolik Kilisesinden Rahip P. Christian Rolke. CİHAN

Yorumlar