'Hayvansal ilaçlar insan sağlığını tehdit ediyor'

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, eczanelerde satılan hayvansal ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini ileri sürdü.

Google Haberlere Abone ol
'Hayvansal ilaçlar insan sağlığını tehdit ediyor'

Muğla Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yusuf Kayacık, eczanelerde satılan hayvansal ilaçların insan sağlığını tehdit ettiğini ileri sürdü. 14. Dünya Veteriner Hekimler Günü dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Kayacık, kamuda çalışan veteriner hekimlerin şoför kadar maaş almadığını ve özlük haklarının yerlerde süründüğünü söyledi: "Meslektaşlarımız yetersiz mevzuat, yetersiz teçhizat ve gereksiz bir rekabet içerisinde gerçekten zor şartlarda mesleklerini icra etmeye çalışan, ülke hayvancılığını biraz daha nasıl ileri götürürüz, ülke tarımını biraz daha ileri nasıl götürürüz, insanlara nasıl daha sağlıklı ve hijyen hayvansal gıda temin edebiliriz hesabı içinde çok geniş bir alanda faaliyet gösteren bir mesleğin mensuplarıdır."

Oda Başkanı Kayacık, eczanelerde hekim reçetesi olmadan hayvansal ilaçların satıldığını iddia ederek, "Ülkemizde Eczacılık Kanunu denilen bir kanun var. Bir eczacı, hekim reçetesi olmadan ilaç satamaz. Ülkemizde hekim reçetesi olmadan, veteriner hekim reçetesi olmadan eczaneler hayvansal ilaç satmaktadır. Geçen yıl yürürlüğe giren bir kanunla biz veteriner hekimler, muayenehanelerimizde kendi kullandığımız ilaçlara bile reçete kesmek zorundayız. Bakanlık bunu bizden isterken eczanelerin lüzumsuz bir şekilde, yetkileri olmadan, bilgileri olmadan ilaç satmaları insan sağlığını tehdit etmektedir. En büyük sorunumuz budur. Hayvansal gıdalar, ilaç tehdidi altındadır. Bu aracılık için de söz konusudur, büyükbaş hayvanlar için de. Bunun için eczanelerde satılan ilaçların, kesinlikle hekim reçetesi ve Sağlık Bakanlığı tarafından reçeteyle çıkışının yapılması istenmelidir. Bugün Muğla'da bu uygulanmamaktadır. Beşeri hekimler insan tedavi eder, veteriner hekimler ise insanlığı tedavi eder." dedi. CİHAN

Yorumlar