Hayvancılık eğitimi alan çobanlar, görev bekliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İşkur tarafından düzenlenen 'sürü yönetimi” kursunda başarı gösteren çobanlar, sertifikalarını törenle aldı.Kursa katılan 47 çoban 15 gün boyunca yaklaşık 120 saatlik ders gördü....

Google Haberlere Abone ol
Hayvancılık eğitimi alan çobanlar, görev bekliyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve İşkur tarafından düzenlenen 'sürü yönetimi” kursunda başarı gösteren çobanlar, sertifikalarını törenle aldı.

Kursa katılan 47 çoban 15 gün boyunca yaklaşık 120 saatlik ders gördü. Çobanlar, küçükbaş hayvanlarda sürü yönetimi, besleme, bakım, doğumda yavru bakımı, hayvan ıslahı ve hayvan sağlığını koruma konularını içen dersler gördü. Eğitimlerin ardından sertifika almaya hak kazanan 47 çoban için Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tören düzenlendi.

Törene, Vali Mahmut Demirtaş, Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, bazı kurum amirleri ile 'sürü yönetimi' eğitimine katılan kursiyerler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından başlayan törende açılış konuşmasını yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, ülkede

yaşanan çeşitli sorunlardan dolayı son 25 yılda küçükbaş hayvan sayısında düşüşler olduğunu söyledi.

Alan, “Özellikle 2007 ve 2009 yılarında kuraklıktan dolayı küçükbaş hayvan sayısı 26 milyona kadar gerilemiştir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2011 yılında uygulamış olduğu yeni projeler kapsamında küçükbaş hayvan sayısı artmış ve 2014 yılı başında bu sayı 38 milyona yükselmiştir. Bugün toplanmamıza vesile olan sürü yöneticiliği ile ilgili olarak özellikle küçükbaş hayvan sayısındaki azalmaların önündeki en büyük engel olarak eğitimli çobanların köylerde bulunmayışıdır. Bundan dolayı 2014 yılı içerisinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 4 adet kurs programladık. Bu kurslara 47 kişi katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır.” dedi.

Sertifika almaya hak kazanan Mahmut Taştan adlı kursiyer ise kursta hayvan yetiştirme ve besleme konularını daha iyi öğrendiklerini anlattı.

Açılan kurslarla mesleğin bundan sonra daha modern ve eğitimli çobanlar tarafından yapılacağını belirten Vali Mahmut Demirtaş ise, “Bu kurslarla amacımız, bir çobanın bakmakla yükümlü olduğu hayvanlara teknik anlamda nasıl daha iyi bir şekilde bakabileceğidir. Bende bir köylü çocuğuyum ve köyde büyüdüm. Zaman zaman çobanlıkta yaptık. Bu tür şeylerin yabancısı değilim. Çobanlık çok önemli bir meslektir. Öncelikle en iyi çobana en fazla para verilir. Bunun nedeni o kişinin koyunları ve sürüyü çok iyi beslenmesini bildiği içindir. Onun için o çobanın baktığı sürü mutlaka daha fazla et ve süt getirir. Hatta doğum anında bile onun baktığı koyunlar iki tane kuzu getirir. Bu o çobanın kalitesini ve işini çok iyi bildiğini ortaya koyar. İyi bir çoban sabah saat kaçta sürüyü kaldırmasını ve nerde otlatacağını ve götürdüğü yerde kurt olup olmadığını çok iyi bilir. Onun için verilen bu “Sürü Yönetimi” eğitimini Adıyaman’da çok önemsiyorum. İnşallah bu eğitim çobanlarımıza bir şeyler katmıştır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından çobanlara sertifikaları verildi. Törenin ardından Adıyaman Belediyesi tiyatro ekibi tarafından “Sertifikalı Çoban” adlı kısa bir tiyatro gösterisi sunuldu. Tiyatro’ya uyarlanan gösteride, sertifikalı çobanın köy ağasının kızını isteme sahnesi törene katılanları güldürdü.

CİHAN

Yorumlar