Hayvanbilimi Müzesi açıldı

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Türkiye’nin çeşitli yerlerinden omurgasız hayvanlar, balıklar, kurbağalar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere ait 2 bin 500 civarında örneğin yer aldığı Zooloji (Hayvanbilimi) Müzesi'ni hizmete açtı.    Fen-Ed

Google Haberlere Abone ol
Hayvanbilimi Müzesi açıldı

Uludağ Üniversitesi (UÜ), Türkiye’nin çeşitli yerlerinden omurgasız hayvanlar, balıklar, kurbağalar, sürüngenler, kuşlar ve memelilere ait 2 bin 500 civarında örneğin yer aldığı Zooloji (Hayvanbilimi) Müzesi'ni hizmete açtı.

    Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü koordinatörlüğünde Fen-Edebiyat Fakültesi F Blok içerisindeki müze bir çok canlı türünü sergiliyor. Müzede sergilenen hayvanların tümü, arazi çalışmaları sırasında doğada ölü olarak bulunan veya hayvanat bahçelerinde herhangi bir nedenle ölmüş hayvanların tahnit edilmesiyle elde edilerek müzeye kazandırılan eserlerden oluşuyor.

    Sergi ve koleksiyonların bulunduğu yaklaşık 150 metrekarelik bir alanda hizmet verecek olan Zooloji Müzesinde, Türkiye’nin değişik bölgelerinden 1986 yılından itibaren toplanan, 13 kuyruksuz kurbağa ve 10 kuyruklu kurbağa (semender) türü, 8 kaplumbağa, 34 kertenkele ve 29 yılan türü bulunuyor. Müzede kuşlara ait koleksiyonda, 78 türe ait 131 örnek sergileniyor. Bunlar arasında ötücü kuşlar, sucul kuşlar, gündüz ve gece yırtıcı kuşları, 26 türe ait 48 memeli hayvan örneği sergileniyor. İskelet koleksiyonu ise kurbağa, sürüngen, kuş ve memelilere ait örneklerden oluşuyor.

    Müzenin açılışını, Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek’in ile öğrenciler birlikte yaptı. Rektör Dilek, büyük bir alın teri ve emekle oluşturulan müzenin Bursa ve Marmara Bölgesi için önemli bir kültürel birikim olduğunu belirterek, emeği geçen Biyoloji Bölümü öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkür etti.

    UÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Başkanı ve Zooloji Müzesi Sorumlusu Prof. Dr. İsmail Uğurtaş ise müze hakkında şu bilgileri verdi: “20 yıldır üniversite küçük bir müzemiz vardı. Bu mekan bize verilince bir yıllık bir çalışma yaptık. 30 yıldır biriktirilen çalışmaları sergileme imkanı yakaladık. Müzemizde, daha ziyade omurgalı hayvanlar sergileniyor. Bunlar içinden kurbağalar, sürüngenler, yılanlar, kaplumbağalar. Yurdumuzda yapılan bütün kurbağa ve sürüngen türlerini burada görme imkanımız var. Kuşlardan 78 tür örneğimiz var. Memeli hayvanlardan 26 tür örneği sergileniyor. Yurtdışından gelen bazı hayvan türleri de sergilenmektedir. Bunun haricinde omurgasız hayvanlar, kelebekler, arılar, deniz hayvanları sergileniyor.”

    Sergilemek için hiçbir hayvanın öldürülmediğini, bütün kuşlar ve memelilerin doğal şekilde öldüğünü ve müzeye getirildiğini ifade eden Uğurtaş, “Örneği şu bozayı bir trafik kazasında boynu ve kolu kırık halde bize geldi. Burada sergileme imkanı oldu. Yani hiçbir şekilde hayvan öldürmüyoruz.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar