Hayvanat bahçesinde develer bile ıslatılarak serinletiliyor

Bursa’da hayvanat bahçesinde sıcaktan bunalan hayvanlar bazen suya girerek, bazen hortumla ıslatılarak, bazen de soğuk meyveyle serinletiliyor. Çöl hayvanı olması sebebiyle belki de sıcak havalara en alışkın olan develer bile sıcaktan bunalmış...

Google Haberlere Abone ol
Hayvanat bahçesinde develer bile ıslatılarak serinletiliyor

Bursa’da hayvanat bahçesinde sıcaktan bunalan hayvanlar bazen suya girerek, bazen hortumla ıslatılarak, bazen de soğuk meyveyle serinletiliyor. Çöl hayvanı olması sebebiyle belki de sıcak havalara en alışkın olan develer bile sıcaktan bunalmış durumda. Bakıcıların hortumla su sıkarak serinletmeye çalıştığı develer, yapılan uygulamadan oldukça memnun görünüyor.

Türkiye genelinde yaşanan aşırı sıcaklar insanlar kadar hayvanları da bunaltıyor. 40 dereceye yaklaşan sıcaklar yüzünden hayvanat bahçesinde bulunan hayvanlar da zor anlar yaşıyor. Bunalan hayvanlar genellikle gölgeden çıkmazken, bazılarının imdadına ise görevliler yetişiyor.

Çöl hayvanı olduğu için sıcak havalara en alışkın olan develer bile sıcaktan bunaldı. Aşırı sıcaklardan dolayı gölgeden çıkmayan devlerin imdadına görevliler yetişiyor. Hayvanat bahçesi yetkilileri özellikle sıcakların en şiddetli yaşandığı öğle saatlerinde develeri hortumla su sıkarak serinletiyor. Hortumla tutulan suyun etkisiyle serinleyen develer ise uzun süre bunun keyfini çıkarıyor. Öyle ki uzun süre hortumun altında bekleyen develer görevli suyu kesinceye kadar ayrılmıyor. Görevlinin eline hortumu aldığını gören develer hemen kendisine doğru yaklaşıyor. Tutulan suyla iyice serinleyen deve bir süre sonra diğer tarafını dönerek ıslanmasını sağlıyor.

HAYVANLARINDA BİRAZ SERİNLEMEYE İHTİYACI VAR

Bursa Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Veteriner Hekim Dr. Hatice Karakuzulu, yaz döneminde hayvanların mevsimsel değişimlerden oldukça etkilendiğini belirterek, “Özellikle yaz döneminde sıcaklardan insanlar gibi hayvanlarda çok etkileniyor. Bu dönemde özellikle bizlerde biraz daha sıvı oranı yüksek daha serinletici gıdalar tercih ediyoruz.” dedi.

Hayvanat bahçesini oluşturulurken hayvanların sıcaktan etkilenmemeleri için yeteri kadar gölgelik alanların oluşturulup ağaçların dikildiğini anlatan Karakuzulu, “Suyla beraber serinleyenlere göletler oluşturduk. Geyikler suya girerek serinliyor. Havuzları, göletleri var. Ayılar ve maymunlar da göletlerinde serinliyor. Hem havuzdan serinliyorlar, hem de serinletici yiyecekler veriyoruz.” şeklinde konuştu.

Sıcaktan en çok lamalar gibi üzerinde yün oranı yüksek hayvanların etkilendiğini belirten Karakuzulu, zürafa gibi Afrika kökenli hayvanların da sıcağa dayanıklı olmalarına rağmen mevcut alanı hayvanlara göre oluşturduklarını söyledi.

Özellikle develerin sulanmaktan büyük haz aldıklarının altını çizen Hatice Karakuzulu, şöyle konuştu: “Develeri serinletmeye çalışıyoruz. Normal şartlarda aslında develer çöl hayvanıdır ve sıcağa karşı oldukça dayanıklıdır. Çölde bir tane bile ağaç bulamıyorsunuz. Ama hayvanlar her halükarda daha rahat ve konforlu ortam bulduklarında bundan yararlanmaya gayret ediyor. Şu anda özellikle sıcakların 35 derecenin üzerine çıktığı dönemde hayvanları suladığımızda suyun altından çıkmayıp serinlemenin keyfini çıkarıyor.”

Her canlının serinlemeye ihtiyacı olduğunu anlatan Karakuzulu, şunları söyledi: “Havalar 30 derecenin atına olduğunda hayvanlar rahatsız olmuyor. Mevcut alandaki gölgelikler ve büyük ağaçların gölgeleri onları yeterince serinletiyor. Ama 30 ve 35 derecinin üzerine çıktığında çölde yaşayan devler bile sıcaklara dayanamaz hale geliyor. Bu şekliyle özellikle aşırı sıcak havalarda biraz serinletiyoruz. Bunları bazen günde bir defa iki defa hava şartlarına göre ayarlıyoruz.”

Kızıl geyiklerin de Uludağ’da serin bölgede yaşadıklarını anlatan Hatice Karakuzulu, hayvanat bahçesinde ki geyiklerin ise aradığı serinlikleri mevcut göle girerek karşıladıklarını sözlerine ekledi.

Hayvanları sulayan görevli Recep Durmak ise, şöyle konuştu: “Hayvanların rahatlaması için su tutuyoruz. Sıcaklar 38-40 dereceye yaklaştığında devamlı suluyoruz. Normalde 11.00 ile 15.00 saatleri arasında sulama yapıyoruz. Ayrıca hayvanları kırkım yapıyoruz, saçlarını tarıyoruz. Sabah akşam tımarını yapıyoruz. Su tutarken rahatsız olmuyorlar, aksine daha da rahatlıyorlar.” CİHAN

Yorumlar