Hayvanat bahçesi sakinlerinin sıcakta meyve salatası keyfi

Havaların ülke genelinde 40 derecelere ulaşmasıyla bunalan hayvanat bahçesi sakinleri, bazen suya girerek, bazen hortumla ıslatılarak, bazen de soğuk meyveyle serinletiliyor. Bursa Hayvanat Bahçesi sakinlerinden develer sıcaktan bunaldığı için...

Google Haberlere Abone ol
Hayvanat bahçesi sakinlerinin sıcakta meyve salatası keyfi

Havaların ülke genelinde 40 derecelere ulaşmasıyla bunalan hayvanat bahçesi sakinleri, bazen suya girerek, bazen hortumla ıslatılarak, bazen de soğuk meyveyle serinletiliyor.

Bursa Hayvanat Bahçesi sakinlerinden develer sıcaktan bunaldığı için suyla ıslatılarak serinletilirken, diğer hayvanlara ise su oranı yüksek meyveler yediriliyor. Geyik ve ayı gibi hayvanlar ise göletlere girerek bu sıcak havadan korunmaya çalışıyor. Meyve salatasını en çok seven hayvanların başında gelen maymunlar ile lemurlar, öğle saatlerinde görevlilerin kendilerine verdiği meyve salatasını kapış kapış yemeye başlıyor.

Bursa Hayvanat Bahçesi Halkla İlişkiler Sorumlusu Veteriner Hekim Dr. Hatice Karakuzulu, yaz döneminde hayvanların mevsimsel değişimlerden etkilendiğini belirterek, “Özellikle yaz döneminde sıcaklardan insanlar gibi hayvanlar da çok etkileniyor. Biz de bu dönemde biraz daha sıvı oranı yüksek, daha serinletici gıdalar tercih ediyoruz. Bu gıdalar içinde özellikle kavun, karpuz, şeftali, salatalık gibi su oranı yüksek ve yediğinizde insanları da rahatlatan gıdaları tercih ediyoruz.” dedi.

Hayvanat bahçesi yapılandırılırken, hayvanların sıcaktan fazla etkilenmemeleri için yeteri kadar gölgelik ve gölet alanları oluşturup ağaç diktiklerini anlatan Karakuzulu, şunları söyledi: “Bu sıcak dönemde geyikler suya girerek, havuzları, göletleri var, onun içinde serinliyor. Ayılar ve maymunlar da havuzlarında serinliyor. Ayrıca, hayvanlar serinlesin diye onları sıvı oranları yüksek kavun, karpuz, salatalık, şeftali, marul gibi daha hafif gıdalarla besleyerek hem içsel, hem dışsal serinlemeyi sağlamaya çalışıyoruz Bu sıcaklardan en az etki ile rahatlatarak onları geçiştirmeye çalışıyoruz.”

Bu dönemde özellikle üzerinde yün oranı yüksek hayvanların sıcaktan daha çok etkilendiğini anlatan Karakuzulu, “Aynı zamanda serinletici menülerle sıcaktan miskinleşen, ağırlaşan hayvanları da aynı zamanda harekete geçiriyoruz, çünkü hayvanlar bir süre hareketsiz kaldıklarında sıkılmaya başlıyor ve monotonluğa bağlı olarak stres hastalıkları ortaya çıkabiliyor.” diye konuştu.

Hayvanat bahçesinde 108 çeşit hayvan bulunduğunu anlatan Hatice Karakuzulu, aynı zamanda özellikle maymunlarla, lemurların meyve salatasını çok sevdiklerini anlatıyor. Kendi elleri ile lemurlara meyve salatası yediren Hatice Karakuzulu, bu şekilde aynı zamanda hayvanları da kontrol ettiklerini sözlerine ekledi.

CİHAN

Yorumlar