'Hayır Çarşısı' yüz güldürüyor

Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) bünyesinde faaliyet gösteren Hayır Çarşısı, 9 ayda 4 bin 674 kişiye 18 bin 200 parça kıyafet temin ederek ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü.

Google Haberlere Abone ol
'Hayır Çarşısı' yüz güldürüyor

Safranbolu Kültür Eğitim Merkezi (SAKEM) bünyesinde faaliyet gösteren Hayır Çarşısı, 9 ayda 4 bin 674 kişiye 18 bin 200 parça kıyafet temin ederek ihtiyaç sahiplerinin yüzünü güldürdü. İhtiyaç sahipleri, yardımseverler tarafından Safranbolu Belediyesi’ne bağlı çarşıya teslim edilen eşyalardan ihtiyaçlarını giderebiliyor.

SAKEM bünyesinde Hayır Çarşısı’nı faaliyete geçirerek hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında köprü kurulmasına vesile olan Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, çarşıyı veren el ile alan elin buluşma noktası olarak tanımladı. Aksoy, “SAKEM Hayır Çarşısı Safranbolu halkı ile birlikte mülteci konumdaki Suriyeli ve Afganlara karşı da duyarlı olan ve her türlü desteği veren; Van depreminde üç günde 3 TIR dolusu malzemeyi toparlayıp bölgeye gönderebilen organize bir faaliyet haline geldi. Göçmenlere karşı duyarlılıkta en kurumsal hareket eden yerlerin başında SAKEM ve alt birimi olan hayır çarşısı olmuştur. Belediye olarak SAKEM’in işlerini kolaylaştıracak her türlü desteği veriyoruz. SAKEM’in çalışmaları Birleşmiş Milletler'inin de dikkatini çekti ve çalışmaları yerinde izlemek için ziyarete gelecekler.” dedi.

SAKEM’in Hayır Çarşısı’nın yanı sıra ücretsiz dershane eğitimi veren Bilgi Evi ve mesleki eğitim veren kursları aracılığıyla halkın pek çok yönden ihtiyaçlarını karşılamaya gayret ettiklerini söyleyen Aksoy, sözlerine şöyle devam etti: “Safranbolu turizm sektörünün ihtiyacı olan hediyelik eşya üretiminde yerli üretime destek olmak istedik. Yani Safranbolu'da alınan satılan buraya özgü ürünleri temin etmek istedik. Bu amaçla hediyelik eşya sektörüne yönelik işi bilen nitelikli eleman yetiştirmek istedik. Bunun için başlatmış olduğumuz eğitim kursları ilerleyen süreçlerde amacının çok ötesine geçerek, halkın ayağına giden, halkla iç içe olan yaygın eğitim haline dönüştü. Burada kurslarımızın ana nüvesini Osmanlı kenti olan Safranbolu’da kaybolmaya yüz tutmuş Osmanlı zanaatları ve geleneklerini tekrar gün yüzüne çıkarma ve canlandırma oluşturmuştur. Bu doğrultuda Osmanlı hat sanatı, Osmanlıca kursu, ebru sanatı, ahşap oymacılığı ve çini kursları bunların başlıcalarıdır. Bunların yanı sıra yemek kursları, aile içi ilişkiler kurslar, yaygın eğitim kursları ve konferanslar gibi bunların hepsi bir araya geldiğinde geniş kapsamlı bir eğitim faaliyetini kapsayan kocaman bir eğitim kurumu haline geldi. Yılda yaklaşık olarak ortalama bin 500 civarında kursiyer eğitim alıyor. Bu kursiyerlerin her biri sadece kursa katılmalarının ötesinde SAKEM’i sahiplenerek diğer faaliyetlerine de katılarak hem talep eden hem de organizatörü oldular. Dolayısıyla SAKEM sadece eğitim veren yer değil, aynı zamanda insanların etkinlik yaptıkları bir yer haline geldi.”

SAKEM kurslarına katılanların sadece kursa gidip gelmelerinin ötesinde, manevi açıdan da destek olmak istedikleri bir yer haline geldiğinin önemine değinen SAKEM Müdürü Hacı Sağlam ise “Uygulamaya konan kardeş aile uygulaması, halk eğitim kurslarında konu dahi edilmeyen bir çalışmadır. Buraya gelenler, kurslar veya değer sosyal faaliyetler aracılığıyla kurumla bağ kuran insanlar adeta SAKEM’le bütünleşti. SAKEM hem yaygın eğitim faaliyetleri hem de sosyal sorumluluk faaliyetleri ile kocaman bir aile haline geldi.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar