Hayata yüzerek bağlandılar, Türkiye 2'ncisi oldular

Ömer, Faruk, Mehmet, Özlem Eskişehir'deki engelli onlarca gençten sadece birkaçı. Kas erimesi hastalığına yakalanan bu çocuklar ailelerinin ve hocalarının yardımıyla evde durmak yerine yüzmeye gittiler.

Google Haberlere Abone ol
Hayata yüzerek bağlandılar, Türkiye 2'ncisi oldular

Ömer, Faruk, Mehmet, Özlem Eskişehir'deki engelli onlarca gençten sadece birkaçı. Kas erimesi hastalığına yakalanan bu çocuklar ailelerinin ve hocalarının yardımıyla evde durmak yerine yüzmeye gittiler. Tekerlekli sandalyelerini bir kenara atıp suyun içine daldılar. Gönüllü eğitmenleri sayesinde yılmayıp yüzmeyi öğrendiler. Aylarca mücadele verip hayata yüzerek bağlandılar. Gönüllü eğitmen ve Osmangazi Üniversitesi vasıtasıyla 5 ay önce kurdukları Osmangazi yüzme takımıyla Türkiye 2'incisi oldular. Daha önce birbirlerini tanımayan ve tekerlekli sandalye ile havuza gelen engelli gençler, kendilerine imkan tanındığında neler yapılabileceğinin de en güzel örneğini gösterdiler.

Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi kapalı yüzme havuzu örnek bir çalışmaya ev sahipliği yapıyor. Kentteki farklı mekânlardaki havuzlara yüzmeye giden engelli gençleri bir araya getiren üniversite havuzu yönetimi, onlara burada gönüllü eğitimler sayesinde yüzme eğitimi veriyor. Yüzmeyi bilenlerin kendini daha da geliştirmesi sağlanırken, yeni gelenlere ise yüzme öğretiliyor. Evde durmak yerine kendilerini sosyal aktiviteye teslim eden kas erimesi hastalığına yakalanan bu çocuklar, yüzerek hayata tutunuyorlar. Ancak bu engelli gençler sosyal aktivite olsun diye başladıkları yüzmeyi spora çevirdi. 5 ay önce Osmangazi Üniversitesi gönüllü yüzme antrenörü Mehmet Bayrak ve üniversite yönetiminin katkılarıyla kurdukları ve ismini 'Osmangazi Engelli Yüzme Takımı' verdikleri takım ile Türkiye engeliler yüzme yarışmasına katıldılar. Kısa süre önce kurulan takımın sporcular yarışmada gösterdikleri büyük bir gayretle Türkiye ikincisi olmayı başardılar. Artık engelleri aşıp yüzmeyi bir yaşam biçimi haline getiren Osmangazi Engelli Yüzme Takımı oyuncularının hedefinde Türkiye, Avrupa ve dünya şampiyonluğu var.

Yüzme antrenörü Mehmet Bayrak, bu gençleri topluma kazandırmak için mücadele verdiğini söyledi. Onlara imkan tanınması halinde birçok şeyi yapabileceklerini aktaran Bayrak, "Gönüllülük esasına göre bu işi yapıyorum. Onlara karşılıksız vakit ayırıyor ve bu çocukları topluma kazandırmaya çalışıyorum." diye konuştu. Sporun çocukların hastalıklarını azaltması konusunda olumlu etki sunduğunu kaydeden Bayrak, "Çocuklarımız bacak ve kollarını daha iyi ve aktif kullanmaya başladı. Hastalıklarının azalması konusunda inanılmaz ilerleme kaydettiler." dedi.

ESOGÖ Sosyal Tesisler İktisadi İşletme Müdürü Şükrü Bekler, amaçlarının eve kapalı olan birçok bedensel engelli ya da zihinsel engelli çocukları havuzlarda spor yaparken görmek olduğunu belirterek, bunun için onlara kapılarını açtıklarını söyledi.

Engelli gençlerden Ömer Faruk Ulu, oynatamadığı sağ kolunu yüzme sayesinde rahat kullanabildiğini kaydetti. Ulu, "Yüzmek bana yaradı. Artık suda dengeli durabiliyorum. Ayağımı rahat kullanabiliyorum. O yüzden yüzmeyi bırakmadan devam ediyorum." diye konuştu.

Mehmet Bakır Eğilmez adlı engelli genç de yüzmenin kendisi için çok önemli olduğunu belirterek, "Ben bu yüzme sayesinde hayatı tekrar sevmeye başladım. Hayata tutundum." dedi.

Engelli gençlerin aileleri, "Çocuklarımız yüzdükten sonra rahatlıyor. Rahat oldukları için sürekli yüzmeye geliyoruz. Çocuğumuzu öyle görmek bizi çok mutluluk veriyor." diye konuştu. CİHAN

Yorumlar