Hayata Dönüş Operasyonu davasına devam edildi

Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000'de düzenlenen operasyona ilişkin davaya devam edildi. Bayrampaşa Cezaevi'ndeki Hayata Dönüş Operasyonu sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye...

Google Haberlere Abone ol
Hayata Dönüş Operasyonu davasına devam edildi

Bayrampaşa Cezaevi’nde 19 Aralık 2000'de düzenlenen operasyona ilişkin davaya devam edildi.

Bayrampaşa Cezaevi'ndeki Hayata Dönüş Operasyonu sırasında görev sınırlarını aşarak 12 kişinin ölümüne sebep oldukları, 29 kişiyi öldürmeye teşebbüs ettikleri iddia edile,n dönemin 39 jandarma görevlisinin yargılanmasına devam edildi. Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, 2 tutuksuz sanık ile tarafların avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Hayri Özdal, Jandarma Genel Komutanlığı'ndan istenilen belgelerin gönderildiğini söyledi.

Jandarma Genel Komutanlığı tarafından olaydan önce hazırlanan cezaevleri inceleme raporundaki bazı bilgilere yer verildi. Raporda yer alan bilgiler arasında protokol uygulamaları, olası bir direnişte müdahale birliklerinin hareket tarzlarını etüt etmek, cezaevi müdahale planlarının uygulabilirliğini denemek ve kurumlararası işbirliği, sorunları değerlendirmek üzere Jandarma Genel Komutanlığı Asayiş Daire Başkanı J. Kurmay Albay Ali Aydın ve Ceza ve Tevfikevleri Şube müdürü J. Kıdemli Binbaşı Cemal Vural'dan oluşan heyetle 25-30 Eylül 2000 tarihleri arasında Kocaeli-Gebze, İstanbul-Kartal-Ümraniye-Paşakapısı-Bayrampaşa-Metris, Tekirdağ, Çanakkale ve Bursa Cezaevlerinde incelemelerde bulunulduğu belirtildi.

Raporun Bayrampaşa Cezaevi ile ilgili bölümünde ise çarpıcı tespitlere yer verildiği görüldü. Buna göre cezaevine 5 yıldır giriş yapılamadığı, cezaevi içinde devletin hiçbir hakimiyetinin olmadığı, tamamıyla tutuklu ve hükümlülerin egemenliği altında olduğu, inceleme esnasında DHKP-C cezaevi temsilcisinden cezaevi müdürüne tehdit pusulası geldiği bildirildi.

Raporda Bayrampaşa Cezaevi'nde 5 yıldır sayım ve arama yapılamadığı belirtilirken, varsayılan bazı tutuklu ve hükümlülerin kaçmış olabileceği anlatılıyor. Raporda, ''Herhangi bir olay meydana gelir ve kan dökülür endişesiyle Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı jandarmanın yaptığı bütün taleplere rağmen cezaevine jandarmanın girmesine sayım ve arama yapmasına izin vermemiştir. Jandarma personeli müdahalenin kansız neticelenmeyeceği inancında ve görev tamamlandığında yargılanacağı endişesinin taşımaktadır.'' denildi.

Bayrampaşa Cezaevi ile ilgili önerilerin sıralandığı raporda şu ifadelere yer veriliyor: “Direnişi mutlak ve şiddeti beklenenler grubundaki hükümlülerin elektriği, suyu, yiyeceği kesilip tecrit edilerek kendi kendilerine cezaevini tahliye etmeleri için cezaevlerinin kuşatılıp beklenmesi gerekiyor. Her şeye rağmen müdahale gerekenlere ise önce gaz atılıp tahliyeye mecbur edilmeli, bu duruma rağmen çıkmadıkları takdir de müdahale planları doğrultusunda zor kullanılarak cezaevlerine girilmelidir.”

Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesine karar vererek duruşmayı erteledi. CİHAN

Yorumlar