Hayat Ağacı Dergisi, eski sokakları kapak yaptı

Sivas Hizmet Vakfı yayın organı olan Hayat Ağacı dergisi 24. sayısını, 'Mutlu Sokak Misafirliğimiz' kapak sloganıyla okurlarının beğenisine sundu. Dergi, son sayısını sokağa ve giderek kent hayatından çekilen sokak yaşantısına ayırdı.   &n

Google Haberlere Abone ol
Hayat Ağacı Dergisi, eski sokakları kapak yaptı

Sivas Hizmet Vakfı yayın organı olan Hayat Ağacı dergisi 24. sayısını, 'Mutlu Sokak Misafirliğimiz' kapak sloganıyla okurlarının beğenisine sundu. Dergi, son sayısını sokağa ve giderek kent hayatından çekilen sokak yaşantısına ayırdı.

    Yeni sayıda da ilginç makale ve fotoğraflara yer verilen dergide, Sivas’a ait beşerî ve kültürel zenginliklere ayna tutulmaya devam edildi. 24 sayıda kendi okur kitlesini oluşturan Hayat Ağacı Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Tekin Şener, Sivas eksenli bir şehir kültürü dergisi olduğu için genelde Sivas’a dair mevzuları işleyen ve görselleri yayınlayan Hayat Ağacı’nın aslında, Sivas’tan yola çıkılarak ‘kent’in çeşitli yüzlerine baktığını ve kente dair konuları Sivas üzerinden ele aldığını söyledi.

    24. sayıda yazıların büyük bir kısmının sokakla ilgili olduğunu vurgulayan Şener, 24. sayının içeriğini şöyle özetledi: “İlkyazı Halûk Çağdaş’a ait: ‘Sivas Sokaklarına Dair’. Okuyucuyu eski Sivas sokaklarında bir gezintiye çıkarıyor ve hem mekân hem de yaşam alanı olarak bu sokaklara şöyle bir bakıyor. Tekin Şener imzalı, ‘Ev ile Kent Arasında Kayıt Dışı Kuşak’ adlı yazıda, sokak kavramına genel bir bakış ve sokağın şehir hayatı içindeki farklı işlevleri üzerinde duruluyor. Kemalettin Kuzucu ise son çeyrek asır içerisinde sokağın yaşadığı değişimi, ‘Sokaktan Çekilen Sesler’ aracılığıyla anlatıyor. Kadir Üredi’nin, Kaleardı Mahallesi’ndeki bir sokaktaki gündelik hayatı anlattığı yazısı ve Prof. Dr. Hüseyin Akkaya’nın, çocukluğunun geçtiği mahalleyi yazdığı yazıları da hoş anekdotlarla dolu. Müfit Günay’ın, ‘Sakin ve Mutlu Sokak Misafirliğimiz’ başlıklı denemesi ise çocukluğunun sokaklarını ve sokak zamanlarını özleyenlere göre; onları, nice zamandır ayrı düştükleri bir iklime sürüklüyor. Ayrıca Adnan Yolalan ve Mustafa Birinci’ye ait denemeler de sokak nostaljisi yaşatıyor. Doç. Dr. Uğur Tuztaşı ve Pınar Koç ise sokağı mimarî ve kent bilim penceresinden değerlendiren yazılarıyla yer alıyor.”

    Sokak konusunun dışında çeşitli yazılara da yer verildiğini belirten Şener, “Hayat Ağacı dergisinin son sayısında sokak mevzuunun dışında, dergi okurlarının alıştıkları tada ve kıvama sahip dosyalar da eksik değil… Müjgân Üçer, Yener Okatan, Prof. Dr. Orhan Solak, Prof. Dr. Ayten Altıntaş, Gülşah Mersin, Ersin Polat da şehre dair yazı ve röportajlarıyla bu sayımızı zenginleştirdiler. Derginin klasiği haline gelen ‘Bir Fotoğrafın Anatomisi’ köşesinde Halûk Çağdaş, 1926 yılından çok ilginç bir fotoğrafı teşrih masasına yatırdı. Kıraathane köşesinde ise Erhan Paşazade, her sayıda olduğu gibi bu sayıda da seçtiği şehir kitaplarını tanıttı.” şeklinde konuştu.

    Orijinal siyah beyaz ve aktüel renkli fotoğraflar ile 24. sayıdaki görsel zenginliği yansıtan dergi, bir şehir dergisi ve bir kültür dergisi olarak Türkiye’de ön sıraları hedefliyor. CİHAN

Yorumlar