Havalar ısındı, kene vakaları arttı

Tokat'ta yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Tokat çevresinde yoğun olarak görülen Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ne...

Google Haberlere Abone ol
Havalar ısındı, kene vakaları arttı

Tokat'ta yaz mevsiminin gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte kene vakalarında artış yaşanıyor. Tokat çevresinde yoğun olarak görülen Kırım Kango Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Hastanesi'ne bu yıl içerisinde 100'ün üzerinde vaka geldi. Üniversitenin Enfeksiyon Bölümü'nde halen 11 hastanın normal odada, 2 hastanın ise yoğun bakım ünitesinde tedavisi sürüyor.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde KKKA hastalığı görülse de vakaların en yoğun olduğu yerlerin başında Tokat geliyor. Piknik dönemine girilen şu günlerde, artan kene vakaları vatandaşları tedirgin ediyor.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyelerinden Doç. Dr. Fazilet Duygu, Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) hastalıkla ilgili açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Duygu, KKKA vakaları, hastalığın süreci, korunma yolları, ve kenenin vücutta görüldüğü an nelerin yapılması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

KKKA BULAŞICI BİR HASTALIK DEĞİLDİR

Doç Dr. Fazilet Duygu, hastalığın sadece virüslü kenelerin vücuda girmesi ile oluştuğunu belirtti. Doç. Dr. Duygu, hastalıkla ilgili bilgiler verdi. "Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelerle bulaşan viral bir enfeksiyondur. Kenelerle temas ettiğimiz sürece Kırım Kongo kanamalı ateşi olma ihtimalimiz vardır. Tokat, KKKA hastalığının sıklıkla görüldüğü yerlerden biridir. Çünkü bu hastalığı bulaştıran kene cinsi en fazla Tokat ve çevresinde görülmektedir. Keneyle temas etmediğimiz sürece hastalık bulaşmamaktadır. Hastalığın bulaşmamasındaki en önemli püf nokta budur. Eğer kene vücudumuza temas etmezse, enfekte hayvanlar, hastalar ve bu canlıların çıkartılarıyla muamele etmezsek bu hastalığa yakalanmayız."

"PİKNİĞE GİDECEĞİZ FAKAT KENDİMİZ KORUYACAĞIZ"

"Peki Tokat ve çevresinde KKKA var diye pikniğe, kırsal kesime hiç gitmeyecek miyiz?" diye soran Doç. Dr. Duygu, "Elbette gideceğiz KKKA bulaştıran keneler var, ancak korunma yollarını bilirsek hastalıktan rahatlıkla korunabiliriz. Öncelikle kırsal bölgelere gittiğimizde veya hayvanlarla temas edeceğimiz zaman temel önlemleri almamız gerekiyor. Bu önlemlerden öncelikli olanı, vücudumuzun ince de olsa giysiyle kapatılmasıdır. Çünkü keneler giysilerimizin üzerinden hastalıkları kesinlikle bulaştırmazlar. Bunun dışında kırsal bölgeye gideceğimiz zaman pantolonlarımızın paçalarını çorap içine almak ciddi anlamda etkilidir.Kısa kollu giysi giyiyorsak bile kollarımızın uçlarına lastik takmak etkilidir. Özellikle çocuklarımıza şort gibi kısa giysiler giydirmekten çok çorap ve uzun pantolon giydirmemiz önerilmektedir. Kız çocuklarımıza ise külotlu çorap önerilmektedir."

"KENEYE EL İLE MÜDAHALE ETMEYİN"

Bütün önlemlere rağmen kene yapışırsa yapılması gerekenler konusunda bilgi veren Duygu, "Keneler yaygın bir şekilde bulunuyorlar ve tamamen yok edilmesi mümkün ve doğru değildir. Eğer kene bize yapışırsa ilk yapacağımız şey keneyi vücudumuzdan bir an önce uzaklaştırmaktır. Ancak kenelere kesinlikle dokunmamalıyız. Keneleri vücudumuzdan uzaklaştırmadan önce varsa bir eldiven eğer yoksa bir poşet yardımıyla keneyi tutup çıkartabiliriz. Bu keneler sert oldukları için kolay kolay parçalanmamaktadır. Dolayısıyla kolay çıkarılmaktadır. Fakat elimizle çıkarmak yerine bir cımbız, iplik veya Sağlık Bakanlığı tarafından dağıtılan kene kartları ile de çıkartabiliriz. Önemli olan kenelerin elimize direk temas etmemesidir." şeklinde konuştu.

Kenelerin vücuda yapıştıkları andan itibaren hemen hastalık bulaştırmadıklarını bunun için en az 8-10 saat gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Duygu, şöyle devam etti: "Tam olarak doyup, virüsü geri boşaltmaları gerekir. Dolayısıyla bu süreden daha uzun bir süre keneyle temas halinde olmadan hastalık bulaşmaz. Kırsal kesime gittiğimizde veya hayvanlarla temas ettiğimizde eve gider gitmez bir vücut muayenesi yaparsak, özellikle vücudumuzda görünmeyen bölgeler olan saç dipleri,kulaklarımızın arkaları, koltuk altı gibi bölgeleri de muayene edip keneyi hemen çıkartırsak hastalığın bulaşma ihtimali azalmış olur. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak bizler Kırım Kongo Bölge Takip Merkezi’yiz. Dolayısıyla özellikle Tokat ili ve ilçeleri ve bunun dışında çevre illerden de hastaları kabul etmekteyiz.Yıllardır en fazla görülen il olarak oldukça deneyimliyiz. Hastalarımız için de bu anlamda donanımlı hasta takip etmeye uygun bir merkeziz. Fakat yeterli önlemler alınmasına ve gerekli tedavilerin yapılmasına rağmen maalesef hastalarımızın yüzde 5'ini kaybediyoruz kanama ve ateş tablosuyla beraber."

"HASTALIĞIN KESİN TEDAVİSİ YOK"

Kendilerine gelen hastalara destek tedavisi uyguladıklarını ve bunun çok etkili olduğunu söyleyen Duygu, "Btedaviyle beraber hastalarımızın yüzde 95’inin iyileştiğini görmekteyiz. Çok ciddi kanamalarla gelen, klinik tablosu ağır hastalarımız bile destek tedavisiyle düzelebiliyorlar. Şu ana kadar üniversitemizde bu yıl 100’den fazla hasta tedavi ettik." şeklinde konuştu.

"ESKİDEN DE KENE VARDI HASTALIK YAPMIYORDU"

KKKA hastalığının 'hyalomma' cinsi kenelerle bulaştığını ve bunların en fazla Tokat ve çevresinde Kelkit Vadisi’nde bulunduğunu dile getiren Doç. Dr. Duygu, şöyle konuştu: "Hastalarımız bize geldiklerinde şöyle diyorlar 'Hocam, bunlar mal kenesi ben çocukluğumdan beri bu kenelerle muhatabım ben çok kene çıkarttım vücudumdan, bugüne kadar hiç hastalanmadım' diyerek hastalığı kabullenmiyorlar. Hastalarımız da kendilerine göre haklılar, çünkü kene tabiatta çok yaygın görülen bir canlıdır. Fakat her kene bu hastalığı bulaştırmaz. Böyle diyen hastalarımızın daha önce temas ettikleri keneler bu cins keneler olmayabilir. Ya da hyalomma cinsi olsa bile virüs barındırmıyor olabilir. Ekolojik dengenin bozulmasından kaynaklanıyor olabilir. Ya da çevresel koşulların değişmesinden dolayı olabilir." ifadelerini kullandı.

"KENE YOĞUNLUĞUNDA ARTIŞ VAR"

Doç. Dr. Fazilet Duygu, Türkiye'de hyalomma cinsi kenelerin sayısında bir artış olduğunu ve bu virüsün Tokat ve çevresinde, kırsal ve kentsel bölgelere yakın yerler ile ileri teknoloji kullanılmayan tarımın yapıldığı yerlerde daha fazla görüldüğünü sözlerine ekledi.

KKKA hastalığı yüzünden hastanede tedavi gören hastalar ise "Araziye çıkan insanlar mutlaka vücutlarını kontrol etsinler, vücutlarında kene gördüklerinde en yakın sağlık kuruluşuna çok acil giderek tedavilerini yaptırsınlar." diye vatandaşları uyardı. CİHAN

Yorumlar