'Havai fişek atımı canlıların yaşadıkları bölgeden göç etmesine neden oluyor'

Gelişi güzel havai fişek atımları, yoğun gürültü kirliliği bağlı göç etmelerine neden oldukları belirtiliyor. Çevre bilimciler, havai fişek atımlarından en fazla yumurtadan yeni çıkan caretta caretta türü deniz kaplumbağası yavrularının...

Google Haberlere Abone ol
'Havai fişek atımı canlıların yaşadıkları bölgeden göç etmesine neden oluyor'

Gelişi güzel havai fişek atımları, yoğun gürültü kirliliği bağlı göç etmelerine neden oldukları belirtiliyor. Çevre bilimciler, havai fişek atımlarından en fazla yumurtadan yeni çıkan caretta caretta türü deniz kaplumbağası yavrularının etkilendiğini, havada patlamaya bağlı çıkan ışık hüzmesinin yollarını kaybetmesine sebep olduğunu ifade ediyor. Yavruların, çıkan ışığa bağlı yanlış yola saparak denize ulaşmadan hayatlarını kaybettiği dile getiriliyor.

Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Manavgat Meslek Yüksekokulu(MYO) Müdürü ve Mikrobiyolog Doç.Dr. Hacer Bakır Sert, gelişi güzel havai fişek atımlarının canlıların yaşam alanlarını tehdit ettiğini, yoğun gürültü kirliliğine bağlı o bölgeden göç etmek zorunda kaldığını söyledi.

Turistik bölgelerde havai fişek atımları sıkı denetim altına alınarak eğlence amaçlı kullanılmasının önüne geçilmesi gerektiğini anlatan Sert, özellikle yoğun kuş göçü merkezlerinden biri olan ve çok sayıda bitki türünün bulunduğu Manavgat Titreyengöl ile Sorgun Çamlığı yakınlarında atılmasına izin verilmemesinin tarihi öneme sahip olduğunu kaydetti.

Uluslararı Çevre Eğitim Vakfı'nın(FEE) otel, plaj ve marinalara mavi bayrak ve yeşil anahtar verilmesinde 'havai fişek atılmaması' kriterini de uygulanmasını isteyeceklerini belirten Sert, "Havai fişek atımı doğaya ve canlılara zarar veriyor. Turistik bölgelerde eğlence amaçlı havai fişek atımına son verilmeli. Konaklama tesisleri buna öncü olmalı. Otel yetkilileri, turistlere, bölgemizde her yıl nesilleri yok olma tehlikesi altında bulunan başta caretta caretta türü deniz kaplumbağaların yok olmaması için havai fişek atmıyoruz diye İngilizce, Almanca ve Rusça duyursalar memnuniyetle karşılayacaktır. Havai fişek atımına bağlı yaşadıkları bölgeden göçen canlılar korkuya bağlı bir daha geri gelmiyor. İnsanlar eğlenirken başka canlıları korkutmaya yada yönlerini şaşırtarak ölmesine hakkı yok." dedi.

Sert, havai fişeğin çıkardığı ani sese bağlı canlılara yanı sıra tarihi eserlere de zararının büyük olduğunu ifade etti.

    Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcılar Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan ise Titreyengöl bölgesinde turizm hizmeti veren bütün otellere havai fişek atılmaması hususunda bilgilendirme yaptıklarını söyledi. Bu konuda turizmcilerden hassasiyet göstermesini beklediklerini belirten Aydoğan, Titreyengöl'ün dünyanın sayılı kuş göç merkezlerinde biri olduğunu, bölgede kuş halkalama çalışması kapsamında 63 bin kuşa Türkiye halkası takıldığını ve kuşların 18 ülkede takibinin yapıldığını ifade etti. Aydoğan, "Titreyengöl'de havai fişek atımına izin vermeyeceğiz. Biz eğleneceğiz diye canlıların huzurunu bozmaya hakkımız yok. Zaten bölgemizde 527 caretta caretta üreme merkezi var." şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar