Hava değişimleri enfeksiyonları tetikliyor

Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yollarının ağız burun bölgesinden, bronşların başlangıcına kadar olan bölümündeki tüm enfeksiyonları kapsıyor.

Google Haberlere Abone ol
Hava değişimleri enfeksiyonları tetikliyor

Üst solunum yolu enfeksiyonları, solunum yollarının ağız burun bölgesinden, bronşların başlangıcına kadar olan bölümündeki tüm enfeksiyonları kapsıyor. Belirli bir nedenle doktora götürülen çocukların yüzde 70’ine üst solunum yolu hastalıkları teşhisi konuluyor. Bebeklik döneminde senede 3-8 defa görülebilen bu enfeksiyonlar okul çağındaki çocuklarda 2-6’ya düşüyor.

    Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Öztürk, çocukluk döneminde daha sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının ilerleyen yaşlarda azaldığına dikkat çekiyor. Öztürk, “Ancak yılın belirli dönemlerinde; özellikle kış aylarında ve hava değişimlerinin yaşandığı dönemlerde hem çocuklar hem de yetişkinler için sık ve bulaşıcı ataklara yaşanabiliyor.” diyor.

    Yüksek ateş olması, uzun sürmesi ve düşmüşken tekrar yükselmesi durumlarında bakterilerin akla gelmesi gerektiğini ifade eden Dr. Bülent Öztürk, şu bilgileri verdi: “Bu enfeksiyonların virüs nedenli olanları antibiyotikle tedavi edilemiyor. Bu hastalara, şikâyetlerini iyileştirici ve destek tedavisi uygulanıyor. Antibiyotikler bakterilere etki gösteriyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları, yüzde 90-95’i virüs temelli meydana geliyor.”

    200’den fazla virüs türünün enfeksiyonlara neden olduğunun altını çizen Dr. Öztürk, şöyle devam ediyor: “Bu türlerin arasında en sık neden olanı ‘Rhinovirus’ adı verilen virüsler. Bu virüsün de 100’ün üzerinde türü bulunuyor. Enfeksiyonların nedenleri arasında bakterilerin oranı ise sadece yüzde 5-“10 arasında. Bu nedenle her enfeksiyon durumunda antibiyotik tedavisine başvurmamak gerekiyor. Bazı durumlarda virüs nedenli bir enfeksiyona bakteriler de eklenebiliyor ve hastanın durumu kötüleşebiliyor. Özellikle 1 yaşına kadar sık solunum sistemi enfeksiyonu geçirenlerde, doğumsal ya da sonradan edinilmiş bağışıklık sistemi bozukluğu olanlarda, ciddi kronik hastalığı olanlarda ve daha önce zatürre geçirmiş kişilerde bakterinin enfeksiyona katılımı kolaylaşabiliyor.”

    STRES ENFEKSİYONA KARŞI DİRENCİ AZALTIYOR

    Üst solunum yolu enfeksiyonlarının nedenleri arasında demografik yapı farklılıklardan coğrafi değişikliklere kadar birçok faktörün yer aldığına dikkat çeken Öztürk, “Akif ya da pasif sigara içimi ve kalabalık ortamda yaşamak da nedenler arasında. Bununla birlikte stres de önemli bir üst solunum yolu enfeksiyonu nedenidir. Stres anlarında bağışıklık sistemi zayıflayabiliyor ve kişi enfeksiyonlara karşı daha dirençsiz açık hale gelebiliyor. Geçirilen enfeksiyonun şiddeti, enfeksiyona neden olan mikroba, kişinin yaşına, daha önce aynı mikropla karşılaşıp karşılaşmadığına, alerji ve beslenme durumuna göre değişiyor. Aynı mikrop aile bireyleri arasında farklı şiddetlerde olabildiği gibi farklı hastalıklara da yol açabiliyor.” diye konuşuyor.

    TEŞHİSİ DOKTORA BIRAKMAK GEREKİYOR

    Özellikle çocuklarda görülen enfeksiyonlarda yanlış bir tedaviye başlamamak ve şikâyetlerin artmasına neden olmamak için mutlaka doktora başvurulması gerektiğini belirten Dr. Bülent Öztürk, teşhisin ve tedavinin doktora bırakılması gerektiğinin altını çiziyor. CİHAN

Yorumlar