'Hava açık ve yağışsız evlenebilirsiniz'

Meteoroloji sadece hava tahmininde bulunmuyor, evlenmek isteyenlerin düğün tarihlerini belirlemesine de yardımcı oluyor.

Google Haberlere Abone ol
'Hava açık ve yağışsız evlenebilirsiniz'

Meteoroloji sadece hava tahmininde bulunmuyor, evlenmek isteyenlerin düğün tarihlerini belirlemesine de yardımcı oluyor. Özellikle sonbaharda, sıcak ve yağışsız bir günde açık havada hayatlarını birleştirmek isteyen çiftler Meteoroloji'nin kapısını çalıyor.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülkenin hava durumunu 600'ün üzerinde Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu (OMGİ), 10 meteoroloji radarı ve yurt dışından aldığı uydu görüntüleri ile an be an takip ediyor. Elde edilen sonuçlar değerlendirilip yaşamı olumsuz etkileyecek bir durum varsa meteorolojik ihbar yayınlanıyor. Zaman zaman şiddetli yağışlar nedeniyle okulların tatil edildiği bile oluyor.

    Genelde şiddetli yağış, aşırı soğuklarla anılan Meteoroloji hayatın her alına girmiş durumdu. Meteorolojik verilerden kamunun yanı sıra özel sektör de yoğun şekilde yararlanıyor. Örneğin Antalya'da hemen her turizm acentesi sitesinde meteorolojik verilere yer veriyor. Bu bilgiler turistlerin tatil tercihlerinde etkili olabiliyor. Kışın deniz suyu sıcaklığının yüksek olduğunu gören bir yabancı ilk uçakla Antalya'ya gelip, denize girebiliyor. Yaşlı bir Avrupalı, soğuk kış aylarını sıcak bir bölgede geçirmek için bu verilerden istifade edebiliyor. Ya da bir spor müsabakasının tarihi meteorolojik verilere göre düzenlenebiliyor.

    Meteorolojik veriler ulaşımdan turizme, tarımdan spora kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Fakat son yıllarda günlük yaşamda da meteorolojinin ağırlığı hissediliyor. Meteoroloji, hava durumu sunmanın dışında günlük yaşamın planlamasına da katkı sağlıyor. Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Necip Duman, bu durumla ilgili şöyle diyor: "Vatandaş düğün yapacakken bile bizi arıyor." Duman'ın verdiği bilgiye göre, Antalya'da yağışlar güzün ağırlık kazanıyor. Eylül, ekim, kasım aylarından havaların diğer bölgelere nispeten daha sıcak ve açık olduğu günleri tercih etmek isteyenler Meteoroloji'yi arayıp düğününü hangi tarihte yapmasının daha doğru olacağını soruyor. "Davetiye bastırmadan önce arayıp 'Yağış var mı?' diye soruyorlar." diyen Duman, "15 gün öncesinden kabaca yüzde 40, bir hafta öncesinden ise yüzde 80 oranda kesinlikle bildiriyoruz." diyor. Düğün davetiyesini verdikleri bilgi doğrultusunda bastıran çok sayıda kişiye şahit olduğunu anlatan Duman, ayrıca şunları dile getirdi: "Belediyeler, sivil toplum örgütü gibi açık havada etkinlik yapan kuruluşlar da bizi arar. Özellikle, yağışların başladığı rikli dönem olan eylülden itibaren çok ararlar bizi."

    DENİZLER İÇİN DE OMGİ KURULDU

    Antalya'da Otomatik Meteorolojik Gözlem İstasyonu ile hizmet veren Meteoroloji, 5 adet de Deniz OMGİ'si kurdu. İkisi Antalya Limanı'nda olmak üzere Kemer, Finike ve Kaş ilçelerinde kurulan OMGİ'ler, bugüne kadar elle ölçülen deniz suyu sıcaklığını otomatik olarak belirleyecek. Veri iletişimi çalışmalarına devam edilen Deniz OMGİ'ler iki ay içinde tamamen devreye girmiş olacak.
CİHAN

Yorumlar