Hatay'da dünyanın en büyük mozaik müzesi gün sayıyor

Antakya'da yapımı son aşamaya gelen Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi unvanına sahip olacak.

Google Haberlere Abone ol
Hatay'da dünyanın en büyük mozaik müzesi gün sayıyor

Antakya'da yapımı son aşamaya gelen Arkeoloji Müzesi, dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip müzesi unvanına sahip olacak. 2011 haziranında inşaatına başlanan yeni müzede tarihi eserler ve mozaiklerin taşınma süreci de başladı. 50 bin metrekare alan üzerine kurulu olan müze 11 bin 700 metrekarelik sergi alanına sahip ve bu alanın 5 bin metrekaresi mozaiklere tahsisli. Müzede, M.Ö. 45000'den günümüze olan değişim canlandırmalarla yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunulacak.

TAŞINMA İŞLEMLERİ SÜRÜYOR

Arkeoloji Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, yeni müzede bugüne kadar hiç görülmemiş eserlerin sergileneceğini söyledi. Taşınma işlemlerinin devam ettiğini aktaran Sezgin şuan hali hazırda teşhir tanzimini tamamladıkları 971 metrekare mozaiğin bulunduğunu söyledi. Bir önceki müzede eserlerin 800 metrekarelik alanda sergilendiğinin altını çizen Sezgin bundan sonraki süreçte çıkacak eserlerle yeni müzede bu alanın 5 bin metrekareye kadar çıkacağını düşündüklerini belirtti.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz Yeni Arkeoloji Müzesinin 5 bin metre kare alana kadar mozaik sergileme alanıyla dünyanın en büyük mozaik sergileme alanına sahip bir müzeye olduğunu söyledi.
Eski müzede yer darlığı nedeniyle uygun sergileme teknikleri kullanılmadan eserlerin sergilendiğini söyleyen Lekesiz şöyle konuştu:"Eski müzemizde yerimiz olmadığı için dar bir alanda günümüzün sergileme tekniklerine uygun olmayan şartlarda mozaiklerimiz sergileniyordu. Ayrıca mozaiklerimizin bir kısmı uygun olmayan şartlarda depolarda muhafaza ediliyordu. Sergileyecek alan olmadığı için Bir kısmı toprak altındaa bulunmuş idi, kaldırılmış, tespit edilşmiş idi. Ama muhafaza edilecek yer olmadığı için tekrar kapatılıp uygun şartlar oluştuğunda buradan çıkarırız diye toprak tekrar kapatılmış idi. Bir kısmıda kuvvetle muhtemel şu şu bölgelerde var diye tahmin ediliyordu. Ama konulacak sergilenecek yer olmadığı için o mozaikler oradan çıkarılmıyor idi. Bu müzemizde bilinen hali ile bugün itibari ile dünyanın en büyük mozaik sergileme kapasitesi alanı oluşacak: 5 bin metrekare mozaik sergileme alanı oluşacak. Şu saat itibari ile 971 metrekare mozaik sergileniyor. Eski müzemizde olanlar sergilenecek. Eski müzemizde depolarda olanlar restore edilip sergilenecek. Toprak altında yeri belirlenip sergilenemeyenler çıkarılıp sergilenecek. Ve nihayet kuvvetle muhtemel şurada burada vardır diye tahmin edilen yerlerde kazılar yapılıp oradakilerde çıkarılıp sergilenecek. Neticede 5 bin metre kare alana kadar mozaik sergileme alanı mevcut olup bu kapasite ile Dünya'nın en büyük mozaik sergileme alanına sahip bir müzeye sahibiz. Bu haliyle bu Müze sadece İlimizin değil gerçekten Türkiye'in turizm değerlerinin, kültürel değerini arttıracak çok önemli bir müze" dedi.
CİHAN

Yorumlar