Hatay mozaik sanatını dünyaya tanıtmaya çalışıyor

Mozaik taş işlemeciliğinde kağıda kalemle resim yapar gibi gibi mozaikle resim yapan Hatay Taş Dünyası, Hatay’ın doğal ve kültürel zenginliklerini ülkeye ve dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.İşini titizlik içerisinde sürdüren taş işleme...

Google Haberlere Abone ol
Hatay mozaik sanatını dünyaya tanıtmaya çalışıyor

Mozaik taş işlemeciliğinde kağıda kalemle resim yapar gibi gibi mozaikle resim yapan Hatay Taş Dünyası, Hatay’ın doğal ve kültürel zenginliklerini ülkeye ve dünyaya tanıtmayı amaçlıyor.

İşini titizlik içerisinde sürdüren taş işleme sanatçısı Ülkan Karabacak, bu mozaik resimlerin evin en güzel köşesini süslediğini belirtti. Bu işin dışarıdan görüldüğü kadar kolay olmadığını belirten Karabacak, fazla değil üç sene öncesine kadar taş işlemeciliğinde komşu ülke Suriye'nin çok iyi olduğunu söyledi. Mozaik sanatçısı Ülkan Karabacak, savaşla birlikte mesleğinde çok iyi olan bu insanların dağıldığına işaret ederek, "Bu sayede Hatay taş işlemeciliği tercih edilir iyi bir konuma geldi. Biz de taş dünyası olarak üniversiteden de destek alarak taş işletmeciliğini daha iyi bir yere taşımak istiyoruz. Mozaik taş işleme sanatı bugün eskiye göre daha talep edilir ve yaygın hale geldi. Bu da insanlarımızın sanata eskiye göre daha bir önem verdiğini gösteriyor. Sanatsal mozaik taş işlemesi evlerin, büroların artık neredeyse tamamlayıcı figürü haline gelmiş durumda." dedi.

Her türlü figürü talep doğrultusunda işleyebildiklerini ifade eden Ülkan Karabacak, “Eskiden mozaik sanatı sosyete diye tabir edilen kesim tarafından tercih edilirken, bugün muhafazakar kesimin de sanata önem vermesiyle tercih edilir hale gelmeye başladı. Her sanatın kendine özgü incelikleri olduğu gibi mozaik sanatının incelikleri var. Özellikle seçilen taşın önemi büyük. Taş seçiminde kaliteden asla ödün vermiyoruz. Suriye’den sonra taş işlemeciliği alanında boşalan yeri doldurmak istiyoruz. İş yerimizi devlet büyüklerimiz, büyükelçiler önemli iş adamları ziyaret ettiler. Ortaya çıkardığımız ürünleri çok beğendiklerini ifade ederek, hayranlıklarını gizleyemediler. Biz de bu ilginin altını doldurmak için sektördeki her türlü gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Her işte merak ne anlam ifade ediyorsa bu işte de çok önemli. Antakya’da kazılarda çıkan eserleri çok yakından izliyoruz. Milattan öncesine ait eserlerdeki sanatsal dokunuşu, inceliği görmeye çalışıyoruz. Arkeologların fikirlerine başvuruyor, eserler hakkında bilgi alıyoruz. Beğeni alan eserler üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyoruz. Bire bir aynısı olmasa da halk tabiriyle tıpkısının aynısı olduğuna inanana kadar üzerinde emek harcamaya devam ediyoruz. Bence zor diye bir şey yok, fedakarlık var. Herşey insanın kafasında bitiyor.” şeklinde konuştu.

Antakya’yla bir bütünlük oluşturan mozaik konusunda marka olmayı hedeflediklerini belirten aile şirketi Hatay Taş Dünya’sı sahibi Bekir Karabacak ise, müşterinin taleplerini hassasiyetle yerine getirmeye çalıştıklarını belirtti. İş adamı Karabacak, öncelikleri arasında kalite ve beğeni olduğunu söyledi. Mozaik sanatı dışında heykel, şömine, barbekü gibi çalışmalar da yaptıklarını anlatan Karabacak, “Taş kaplama dış kaplama dışında, iç mekanlarda, ofislerde, hamamlarda, lokantalarda daha birçok yerde kullanılabiliyor. Yaptığımız işler önce bizim içimize sinmeli ki bizi başkalarına tavsiye etsin. Bizi en iyi anlatan ortaya koyduğumuz işimiz, sanatımız olsun.” diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar